Witaj Olu
Miskant cukrowy faktycznie się rozrasta i pewnie dlatego prócz walorów ozdobnych z racji kwiatostanów jest też uprawiany na plantacjach jako roślina energetyczna.
Miskant Giganteus sporadycznie zakwita - u mnie przez kilkanaście lat tylko 2 razy gdy byłą bardzo długa i ciepła jesień. Ten Miskant faktycznie ładnie się rozrasta kępowo ale ... często wypuści się w boki szukając nowego siedliska i dlatego zalecają uprawę z wkopanymi barierami. U mnie kilka razy osiągnął prawie 5 m a u Ciebie jaką ma wysokość ?
Olu myślę sobie, że to też zależy od podłoża bo koleżanka wiosną odkopała mi kawałek ładnej trawy - jakiś miskant. Całe szczęście, że posadziłam go w oddali od dzielżanów na wolnej rabacie bo pod koniec lata wyrastające rozłogi niszczyłam w odległości ok metra ale był dokarmiany jak dzielżany i podlewany. Koleżanka bardzo zdziwiona bo u niej na suchym powoli przyrasta w kępie i tak to jest z nimi ...
Co do nasionek to jeszcze jestem przed zakupami i tez uzupełniam braki bo zawsze coś po zimie nie odbija.
Arcydzięgiel przepięknie wygląda, potrzebuje sporo miejsca i wtedy jest ozdobą, używałam go w kuchni i w wyrobach piekarniczych.
Powodzenia w uprawie