Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Post »

Witam!
Beatko dziękuję za życzliwość z Twojej strony ;:196 Miałam trochę różnistych przygód w tym sezonie, a końcówka szczególnie obfituje w różne wydarzenia. Sezon się kończy, czasu w ogrodzie spędzam coraz mniej a i fruwa coraz mniej owadów tych dobrych i tych nieprzyjaznych. Teraz już tylko wypatruje co by tu wykopać, żeby zrobić miejsce dla tych cenniejszych roślin z poczekalni. Na razie szczęście popisuje, bo trochę wsadziłam w sobotę przed obiadem to podlewało do niedzieli wieczora :D ale w tym tempie zima zastanie mnie z roślinami na wierzchu. Jeżeli tak będzie to mam jedną komorę po kompoście prawie pustą...resztki wyniosę pod rośliny, a w dole zadekuję co w bryłach i zasypię liśćmi i do wiosny ziemia po wykopie siądzie a rośliny wrócą na miejsce. Przenoszę sporo roślin które się rozpanoszyły. Tak bardzo podobają mi się u innych rozrośnięte kępy kwiatów, ale u mnie to grozi stratą tych innych mniej ekspansywnych i po obserwacji przenoszę je niestety w miejsce mniej reprezentatywne. Polubiłam chryzantemy, bo broniłam się przed nimi jakiś czas, ale mając ogród przy domu zaakceptowałam bo dają kolor jeszcze na jakiś czas, a zapach ...nie przeszkadza mi, a jedna wręcz okazało się że pachnie ;:215 Życzę powodzenia w ukorzenianiu i pięknie dziękuję za pamięć. Ściskam mocno życząc zdrówka i dobrego tygodnia ;:196

|Gosiu jest sporo zysków więc za rok będzie już po wszystkim i nareszcie będę mogła coś planować bez czekania na kopanie :D Pozdrawiam serdecznie ;:168

Agnieszko mieliśmy wcześniej szambo takie jak kiedyś tutaj budowali z kręgów studziennych dwie komory. Po kupnie domu dużo nas kosztowało udrożnienie...a szczegółów ...wybacz oszczędzę. Z czasem zniknęły niewielkie beczki które miały szansę wjechać w ogród, a my mając 4-osobowy dom z wszelkimi udogodnieniami mieliśmy wielki problem. Dlatego zdecydowaliśmy się na inwestycję i uporządkowanie wywozu nieczystości. Jednak dziwnym trafem na naszej ulicy w zasięgu wzroku beczka przyjeżdżała tylko do dwóch domów ...reszta jakoś sobie radziła...wiadomo jak?
W przypadku zbyt wielkiego hałasu uciekam do domu, a tu zawsze jest coś do zrobienia ;:333 Po powrocie z miasta doceniam wieś ale wiem że gęściejsza zabudowa mnie nie ominie z czasem.
Zmiana czasu to dłuższe wieczory i problem z żywieniem zwierząt ;:306
Dysc robi im dobrze, a Pelasia nie musi dźwigać konewek ;:196

Iwonko moja miła ja też lwią część życia mieszkałam w bloku. Na szczęście z okien balkonu miałam domki jednorodzinne...ale teraz jest tam zupełnie inaczej ...wysokościowce corpo rosną jak grzyby po deszczu!
Mając dom mamy różne przygody z koparkami, samochodami dostarczającymi różne materiały, ale zalety przewyższają te niedogodności ;:219 Mam nadzieję że tych widoków na końcu ogrodu jeszcze długo nam nie zabudują, bo tam oddycham pełną piersią i czuję zalety wolności...najlepszy dowód że wszystkich gości tam prowadzę ;:196

Dziękuję za odwiedziny ;:180 Zdjęcia może jakieś zrobię dzisiaj, bo słonko się pokazało ;:3
Dobrego tygodnia!
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu
Ten zły sen o którym na wyspie pisałaś to chyba przeze mnie :;230
Ale rozumiesz, u nas temat g... jak najbardziej na czasie :lol:
Pogoda w Wądołku bez zmian, z chaty się nie chce wychylać.
Fajnie macie ,że się ociepliło i nie pada.
Miłego dzionka ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Marysiu :wit
Zaglądam podziwiam różne piękne kwitnienia.
Chryzantemy masz bardzo ciekawe piękne.
Wykopy za tobą już ?
Nadmiaru wody współczuję. U mnie delikatnie popadalo. Raczej ciągle jeszcze sucho mam.
Nieba twoje dalej przepięknie ujęte .
Pozdrowki zostawiam ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Maryś!
Niesamowite, jak tęskno Ci za zimą. :roll: ;:oj Skoro w październiku u Ciebie listopad....
Maska pisze:Witam w listopadowy dzień!
Mnie pogoda też nie pieści, jest bardzo zimno (5*) i wiatr ;:oj , ale już nie pada. Wczoraj jeszcze pomoczyło, a jutro ponoć ma być bardzo ciepło. ;:333 Niech będzie, bo jedziemy porządkować groby daleko od domu. ;:108
Współczuję Ci jazdy bez trzymanki po mokrej glinie. ;:168 Wiem, jakie to uczucie. ;:108 Mam podobnie po każdym większym deszczu. ;:224
Coś mi się wydaje, że dzisiaj u Ciebie już ciepło i słonecznie i niech tak zostanie tak długo, aż glina wyschnie ;:63 , póki co uważaj, byś sobie czego nie złamała. ;:167
Pozdrawiam cieplutko i buziaki zostawiam. ;:79 ;:79
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu oby tych pięknych widoków z końca ogrodu nie zasłonięto i sarenki nie przychodziłyby.
Czytałam na Wyspie o Twoich problemach z sąsiadem, oby ci nowi byli normalni.
Piękny mieliśmy dzisiejszy dzień.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Maria a dlaczego tak sądzisz? cy; "Woda ze studni głębinowej leci mi w kranie, ale pewnie przestanie skoro zrobią oczyszczalnię ;:202 O tym nie pomyślałam ;:223 "
A ja myślałam że was już podłączyli do kanalizacji... myśmy od razu wzięli firme do zrobienia podłącza i poszło szybko. I wtedy byliśmy tacy ucieszeni że już nigdy wiecej nie trzeba bedzie "goscić" tych kopar... o naiwności... Ciekawa jestem czy nowo posadzona róża przeżyje
najazd kopary tudzież irysy bo byly bardzo przysypane ziemią i dzisiaj je odnalazłam.
Dzis nie wiele zrobiłam mimo pięknej pogody bo kręgosłup mnie boli. Ciekawy ten sposób na dołowanie roślin; nigdy tego nie robiłam.
To masz ogrom pracy do zrobienia w czasie tej ładnej pogody? Trzymam kciuki !
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,dobrze,że już po najgorszym z tą robotą ,teraz czeka Ciebie dużo pracy ,ale powoli i po kolei odrobisz się ,zimy chyba na razie nie będzie ,a potem szybko wiosna i dokończysz swoje dzieło,dzisiaj był piękny dzień u mnie to pewnie i u Ciebie też ,pozdrawiam i dobrej nocki ,ja też zmykam spać ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam po pięknym poranku teraz się chmurzy Obrazek
ale jest ciepło, bo wieje znad Sahary!

Wczoraj sporo roślin trafiło do gruntu i przy okazji robię małą rewolucję...coś przesadzam, a w miejsce zwolnione sadzę rośliny z poczekalni. Dzisiaj już podlewałam szczególnie przesadzone róże. Wszystkie z zacienionych miejsc trafiają na grządkę, na której panował busz nie do ogarnięcia :D

Agnieszko i do Ciebie dojdzie ciepło, bo ja spędziłam wczoraj kilka fajnych ruchowych godzin ;:215 Dzisiaj niestety w planie jazda na pocztę i zakupy. Szwankuje sprzęt zakupiony w Ldl i mimo że paragon przepadł firma kazała przysłać go na koszt producenta do Niemiec więc wykorzystuję możliwość ;:215
Sen jednak był konsekwencją rozmów z sąsiadem i ich niechęcią do kanalizacji z powodu dodatkowych kosztów. Wypuszczanie szamba w pole nic nie kosztuje ;:131
Ciepełka życzę ;:196

Aniu nie narzekam na brak wody, bo dzięki niej najpierw wykopane rośliny miały co pić, a teraz jak sadzę nie muszę podlewać i lepiej się przyjmuje bo deszczówka to natura ;:333
Dziękuję w imieniu chryzantem i nieba ;:168

Lucynko ależ to nie z tęsknoty ;:185 Dzień był tak paskudny jak najbrzydszy listopadowy, ale i tak było lepiej niż wielu miejscach w Polsce, bo innym nawet spadł śnieg :wink:
Ociepliło się i u mnie i u Ciebie, glina schnie i wędruje mi się coraz lepiej przez mój wał ;:306
Pozdrawiam cieplutko ;:196

Dorotko tak dzień nam się udał i dzisiaj też tak powinno być.
Zasłonić widoki będzie trudno, ale wiemy że bywa różnie :D a sarenki nawet do sąsiedniego ogrodu przychodziły to mam nadzieję że nic ich nie przegoni, bo mimo szkód lubię je i zawsze wywołują uśmiech na mojej twarzy :D
Nowi to starzy sąsiedzi, bo to córka, a bratanica tego co ma nie wiem o co pretensje, na razie jest spokojna ale kto wie? geny to geny ;:306

Igalo no bo woda z oczyszczalni gdzie musi trafić, ale nie wiem jak to będzie i na pewno przy okazji kogoś dopytam.
Kanalizacja jest w trakcie kopania i dopiero jak skończą etap to ja uruchomią, mojemu M powiedzieli że inwestycje zakończą na początku roku i dopiero wtedy my i inni podłączymy się do rury ;:224
Igalo ja przesadzałam kilka róż, bo akurat rosły na drodze kopaczy i wszystkie mają piękne zielone listeczki ...jestem pewna że przeżyją moje i twoja ;:215
Życzę zdrowia i niech kręgosłup nie daje teraz znać o sobie. Mam taki zestaw ćwiczeń na kręgosłup, jakbyś chciała mogę przesłać tylko na email!

Marto praca już postępuje, ale w ograniczonym terenie bo jednak czeka mnie jeszcze jedno kopanie, dużo mniejsze ale jednak glina! Liczę się z tym że tak naprawdę ogród będzie mój za pół roku. Ładną pogodę wykorzystuję na ile siły pozwalają, pozdrawiam i życzę dobrego dnia ;:196

Dzień wczorajszy kończył się rozmazanym zachodem, ale dzień był pogodny i ciepły, za to ranek był radosny!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na grządkach kwitną kwiatki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorotko a to moja trzmielina

Obrazek

Obrazek
doniczkowa dalia!

Obrazek

krzewy, które najbardziej ucierpiały

Obrazek

Obrazek

i wydeptana ścieżka ;:306

Obrazek

Dobrego dnia!
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,dzisiaj fajny dzień bo cieplutki, nawet bardzo cieplutki,słoneczko przyświeca i wieje ciepły wiaterek ,ja też jadę do miasta na zakupy ,pranie się suszy i tak w koło to samo,może jak wrócę to zgrabię trochę liści ,bo się z nich zrobiła gruba pierzynka i roślinki pod taką warstwą by wygniły ,katalpy i klony mają duże liście ,pewnie i u Ciebie fajnie z pogodą dzisiaj ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryś widzę, że dużo pracy mnie ominęło ;:306
Cieszę się, że w końcu możesz zająć się sadzeniem na nowym, lepszym miejscu roślinek żeby jeszcze lepiej się prezentowały w przyszłym sezonie. ;:167
Pracy nie zazdroszczę ale to jedyna okazja żeby pozmieniać coś przy okazji....i to są te najlepsze +
Jeszcze trochę i odpoczniemy a póki co podziwiam Twoje jesienne krajobrazy i kolory. ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu
Chyba nikt tak nie potrafi uchwycić nieba ;:63
U nas rzadko takie niebne widoki :)
Nie martw się o roślinki, zdążą się przyjąć ;:196
A cóż to za roślinka podobna do storczyka :?:
Moje linki
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu, - oj, no jakoś musimy przeżyć w tych starych domach ;:215 Klimacik mają przecież wyjątkowy, warto je lubić.
Mój już za kilka lat osiągnie wiek zabytkowy. Więc póki co to robi się przy nim tyle, na ile można jeszcze poszaleć bez zgody.
Kolory nieba - rewelacja!
A u mnie jakoś nie rozsiewa się ten kremowy nagietek. Za to ten pomarańczowy to szaeje, nawet jeszcze teraz.
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!
I zrobiłam tak jak stary cygan pytając cygankę...myjemy stare czy robimy nowe :;230 Zamiast sadzić wykopane rośliny zakupiłam w ramach rekompensaty kilka nowych i dzisiaj je sadziłam. Mój ogród wzbogacił się o:
Barbulę klandoa "Worcester Gold"
Dereń jadalny (drugi egz, bo jeden już mam kwitnie ale nie owocuje)
Krzewuszkę "Middendorfa" o żółtych kwiatkach
Żylistek mieszańcowy "Pink-Pom-Pom"
Forsycję "Tame Gold"
i Azalię wielkokwiatowa "Homebush"
Zamówiłam te rośliny w firmie której do tej pory nie zamawiałam i jestem bardzo zadowolona. Rośliny wszystkie w doniczkach ...duże egzemplarze za bardzo przystępną cenę. Jedyny mankamentem było opakowanie, ale rośliny doszły a nadłamała się tylko jedna gałązka.

Obrazek

Niektóre już posadziłam. Sadziłam i wykopywałam dalej robiąc rewolucję...pracy zamiast ubywać to przybywa :wink:

Martusiu wróciła piękna jesień i lekko ubrana zasuwałam w ogrodzie z przyjemnością. Nawet drób skorzystał na tym bo został puszczony w pole :wink: Dokupiłam sobie drugiego derenia i mam już parkę ...mam nadzieję że się polubią. U mnie najwięcej liści pod orzechem, ale nie mam czasu ich zgrabić i wywieźć. Podobno pogoda ma się jeszcze jakiś czas utrzymać to może zdążę :wink: Życzę zdrówka i pozdrawiam ;:196

Elżbietko niestety praca ani mnie ani Ciebie nie omija ;:306 ten tymczasowy stan jeszcze potrwa, a rośliny muszą znaleźć miejsce gdzie indziej. Dzisiaj likwidowałam wreszcie starą grządkę z truskawkami i tam posadzę ich część, a resztę chyba w donicach zadołuję bo potem znowu będę przesadzać ...to nie ma sensu.
Zima ma przyjść późno i coś czuję, że jeszcze długo będę kopać w ogrodzie ;:306 Wolę kopać niż latać z gorącą wodą do kurek, bo mróz na zewnątrz. Dziękuję za podziwianie ;:196

Agnieszko dzięki ! ale to chyba wina tej przestrzeni, która mnie otacza ;:168
Na dowód że się nie martwię to odkupiłam sobie co prawdą inną krzewuszkę w zamian za straconą ...no i parę do towarzystwa :oops:
Nie wiem czy pytasz o Trójsklepkę czy o Leycesterię? :D

Bea mój dom zabytkiem nie będzie za mojego życia...zresztą jego architektura wcale mi nie odpowiadała i zmieniliśmy ją radykalnie :wink: Niebo jest ostatnio tak piękne, że co chwilę łapię za aparat Obrazek... no nie mogę sobie odmówić ;:306 U mnie ten nagietek tez się nie rozsiewa, jedynie go sieję, bo lubię. Pomarańczowy też sieje się jak głupi, ale w polu. Pozdrawiam :wit

Hortensja od Ewy nie ma zamiaru przestać kwitnąć

Obrazek

Saxigrafi na szczęście nie zauważyły dwukrotnego przesadzania ;:333
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na dobranoc malowniczy zachód słońca!

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu
Dziś spodobało mi się pierwsze zdjęcie skalnicy i widoczki z kurami :D
Fajne zakupy krzewiaste :D
Barbula lubi przemarznąć, to wiesz pewnie.
Który to dereń jadalny :?:
Chciałam sobie sprawić takowy z myślą i o pszczołach i o nalewkach :D
Przy okazji poproszę namiary na tę szkółkę na P. w ;:196
Moje linki
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Marysiu gratuluję zakupów i niech rosną zdrowo jak to mówią na psa urok

Rozwala mnie mentalność ludzi, którzy twierdzą, że jak już coś jest poza jego ogrodzeniem to już nie jego i nie musi o to dbać (nawiązuję do szamba wylewanego na łąki). Chodząc po okolicach uzdrowiska Iwonicz byłam wręcz porażona jakimi ludzie są brudasami - a czy to aż tak trudno zabrać ze sobą opakowanie po jedzeniu czy butelkę/puszkę po piciu, skoro miałeś siłe człowieku zatargać to pełne w górę to i chyba puste w dół można znieść ;:223 Moja synowa ostatnio zwróciła uwagę facetowi który jawnie w środku dnia kradł kostkę brukową którą wykładany był chodnik pod ich blokiem. To najpierw dziad się obruszył, że to przecież nie jej, to co się czepia. Ale że dziewczyna wygadana to zaraz mu odparowała, że jak to nie jej skoro za pieniądze spółdzielni, a ta je przecież ściąga od lokatorów. Do tego postraszyła go policją i dopiero odpuścił. Podłość ludzka nie zna granic - jak powiadała główna bohaterka Wyjścia awaryjnego.

Pięknie, jesiennie jeszcze w Twoim ogrodzie - no oczywiście pomijając pewne obszary :wink:

Dobrego, udanego weekendu życzę ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”