Poziomki - uprawa cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Poziomki - uprawa

Post »

Poziomeczki mam pachnące i smaczne, uprawa poziomek jest prosta i tylko wymaga plewienia ( to jest konieczne ) no i oczywiście podlewania, ponieważ poziomka musi mieć wilgotno cały czas aby miała z czego karmić owoce ( poziomki ).
Raczej podlewamy pod krzaczki i wokoło nich, lanie bezpośrednie na krzaczki sprzyja grzybom ( na deszcz nie mamy wpływu ).

Obrazek

Warto planować, no i wsiać swoje poziomki, własnoręcznie wsiane, dlaczego?
Ponieważ kupowane na targu, sklepie ogrodniczym itp. mogą być STARE !!!

Już wyjaśniam.
Wiele osób sprzedaje stare krzaczki poziomek rozrywając tegoroczną lub już 2-3 letnią kępkę poziomek i dzieli je na pojedyncze krzaczki wsadzając do pojemniczków i sprzedaje na jesienne nasadzenia.

Wiadomo że poziomki 3-4 letnie to są już stare i należy je wyrzucić, nie nadają się na rozsady.

Warto zatem troszkę włożyć wysiłku i mieć wspaniałe poziomeczki przez 3 lata.
Obrazek
BOŻENA
magdalenka
100p
100p
Od: 5 lis 2010, o 10:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Odświeżam wątek.

Kiedy będziecie wysiewać poziomki?
Mam odmianę Baron von Solemacher (?) i odmiany poziomki żółtej.
W tamtym roku wysiewałam Rugię i mam kilka krzaczków, ale nie owocowały. Może zbyt późno je wysadziłam do gruntu?
Pozdrawiam
Magdalenka
abelia
100p
100p
Od: 8 sty 2011, o 19:00

Post »

Ja mam pytanie. W zeszłym roku jesienią zauważyłam nowe , malutkie krzaczki, które się wysiały. Zastanawiam się, czy jest szansa, że będą owocowały, czy bezpieczniej teraz wysiać nowe?
pozdrawiam Joasia
Awatar użytkownika
tila
100p
100p
Od: 21 mar 2010, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja już wysiałam poziomki ,czy nie za wcześnie :?:
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49

Post »

Nie, nie za wcześnie. Ja również posiałem dzisiaj poziomkę 'Rugia', a także arbuza 'Bingo'.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

do Joasi- uprawiam poziomki od lat i oprócz początków kiedy wysiewałam nie sieję nowych tylko wykorzystuję te co same się wysiały.W zależności jakie są duże albo jeszcze jesienią przesadzam te samosiejki albo czekam do wiosny,żeby troszkę podrosły.
Moje poziomki rosną w czarnej agrowłókninie i bardzo sobie chwalę takie rozwiązanie bo nie ma żadnej pracy poza zbiorami.
Zeby mieć nowe sadzonki podczas zbiorów wszystkie nadgryzione czy zgniecione wrzucam do rowka przy brzegu równoległej grządki i tym sposobem mam tyle rozsady,że nadwyżki rozdaję.
pozdrawiam Alicja
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Zapomniałam dodać ,że te Twoje samosiejki też powinny w tym roku owocować,może nawet lepiej niż te stare. :)
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
egeria75
100p
100p
Od: 30 maja 2009, o 17:49

Post »

Wczoraj wysiałam poziomki Regina.
W tamtym roku wysiewałam Rugię, bardzo długo były takie malutkie, już myślałam że nic z nich nie będzie. Po wysadzeniu do gruntu owocowały i to bardzo długo, o ile mnie pamięć nie myli to do października.
Pozdrawiam Jola
Moje rabatki - egeria75
abelia
100p
100p
Od: 8 sty 2011, o 19:00

Post »

do karool Dziękuję. A pomysł na wrzucanie nadgryzionych owoców bezcenny. ;:138

Chciałabym jeszcze jeszcze zapytać o postępowanie z chorobami. Czasami chorują listki (brunatnieją i pojawiają się dziury), kiedyś nawet znalazłam co to jest (dobrze nie pamiętam) i poradę, żeby obrywać chore listki, ale później niektóre słabo owocują i marnieją. Teraz staram się szybko usuwać takie krzaczki, bo nie mam innego pomysłu. Nie stosuję żadnych oprysków.
pozdrawiam Joasia
aalal29
200p
200p
Od: 14 paź 2010, o 19:41

Post »

ja zakupiłem niedawno nasiona poziomki o żółtych owocach,ponoć bardzo smacznych,ale o tym przekonam się latem,ale intryguje mnie coś innego,kiedyś słyszałem jak Polacy skrzyżowali poziomkę z truskawką i nadali temu czemuś nazwę truziomka,ponoć owoce miały być wielkości truskawki i miały smakować jak poziomki,ale coś o tym ucichło,na necie też za wiele o tym nie piszą,może wy cos słyszeliście ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
magdalenka
100p
100p

Post »

Czy już jest dobry termin na wysiew poziomki kremowej i australijskiej? Mam takie nasiona od jednego z forumowiczów :-)

W tym roku wysieję również poziomkę Baron von... bo w tamtym trochę zaniedbałam rozsadę Reginy i za późno wysadziłam je do gruntu, wiec nie zdążyły zaowocować. W tym roku muszę nadrobić straty :-)
Pozdrawiam
Magdalenka
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Można siać,poziomki wschodzą dosć długo.Siałem na wilgotnej ligninie,w woreczku foliowym.
Do doniczki przeniosłem jak zaczęły kiełkować.
magdalenka
100p
100p

Post »

Dzięki Mirzan.
Wolałabym jednak wysiać od razu do doniczki, tylko czy tak będzie dobrze?
Reginę w tamtym roku tak siałam i pięknie kiełkowała, nawet dosyć szybko, bo na opakowaniu było napisane, że kiełkuje ok 2-3 tygodni, a pierwsze kiełki pojawiły się już po kilku dniach, tylko potem bardzo długo były po prostu maluteńkie, z jednym listkiem.
Pozdrawiam
Magdalenka
Awatar użytkownika
richu
50p
50p
Od: 15 paź 2010, o 21:57

Post »

Podobnie jak u mnie, rosły przez całe lato w doniczce aż jesienią wypuściły pierwsze owoce i dopiero wtedy je przeniosłem do ogródka.
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

Moje poziomki siałam 8 dni temu Baron,było napisane że wschodzą 4,6 tyg a ja dziś zaglądam do nich ,żeby sprawdzić czy nie mają za sucho, a tu niespodzianka :heja już widać maleństwa :tan
Pozdrawiam Iwona :)
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”