KaRo,
strona, którą zalinkowałem (i który to link zmieniłaś by był zgodny z regulaminem - dziękuję

)
jest niepodważalnym źródłem wiedzy w zakresie powojników - z tym trudno dyskutować! Co nie znaczy, że np. absolutnie trzeba się trzymać, co do centymetra, wskazanych wysokości. Np.: w przypadku powojników które co roku tniemy nisko (
wielkokwiatowe późno kwitnące, włoskie) wolę trzymać się ogólnej reguły pozostawiania 2-3 mocnych par pąków na pędzie niż wysokości 50-70* cm od 3. roku)
* te 70 cm to wg mnie nawet za wysoko - do tej wysokości wiele powojników będzie łysych!
Ale... czy przytniemy na dajmy na to 40 cm czy 70 cm zależy też od miejsca powojnika. Jeśli rośnie z tyłu rabaty, np. za wysokimi różami, - niech będzie wyżej cięty. Z kolei jeśli jest z przodu, na wyeksponowanym miejscu - tnijmy niżej co pozwoli na ulistnioną roślinę prawie od samego dołu a kwiaty będą również na mniejszej wysokości.
Może nie do końca się precyzyjnie wyraziłem wcześniej - pozwolisz, że się poprawię
1) faktycznie, zalecają przycięcie po posadzeniu roślin na wys.
do 30 cm ale jestem ciekaw ilu z naszych "Clemoholików" (a jest ich niemało

) tak robi...
Powojniki w ofercie centrów ogrodniczych czy przysyłane przez internetowe sklepy powojnikowe (biorą rośliny od samego Marczyńskiego) mają zazwyczaj wysokość ok 60-80 cm - i mamy je ścinać o połowę pozbawiając się pierwszych kwiatów (często bardzo efektownych, pełnych) i często większości młodych przyrostów?
Bardzo bym chciał przeczytać opinię kogoś, kto tak zrobił - czy faktycznie spowodowało to wybicie dużej ilości nowych pędów? Jeśli tak to czapki z głów!!
Z mojej praktyki wynika, że na wybijanie nowych pędów decydujący wpływ ma siła sadzonki - rozrośnięty system korzeniowy oraz odpowiednie warunki (nie mówię tu już o zróżnicowaniu odmian - niektóre chętniej i bujniej rosną oraz wybijają u dołu pędy)
W sprzedaży są też młode roślinki (w marketach są popularne - od Wędrowskich), wypuszczające 2-3 zielone pędziki. Tych chyba nie ma co przycinać co by rośliny nie pozbawiać większości liści? (stąd pytanie do Kolegi co to za sadzonka - maluszek czy już duża roślina).
2) Mówiąc o indywidualnej decyzji mogłem Kolegę wprawić w zwątpienie. KaRo słusznie podkreśliła, że kluczowa jest grupa, do której powojnik należy. Wziąłem to pod uwagę pisząc o cięciu - Nelly Moser to
powojnik wielkokwiatowy wcześnie kwitnący a więc dotyczy go cięcie słabe (by zakwitł już w maju/czerwcu na ubiegłorocznych pędach).
Marczyński wskazuje przedziały czyli w tym przypadku: 1 rok --> 30 cm, 2 rok --> 50-70 cm, 3 rok --> 100-150 cm. Czyli mamy pole do
INDYWIDUALNEJ decyzji

Zresztą Marczyński zaleca dalej, by rośliny słabsze i młodsze przycinać silniej.
UWAGA: to moja praktyka (czyli: nie przycinam na 30 cm po sadzeniu a reszta to detale mniej istotne)
Gdy sadziłem maluszki** (latem czy jesienią; takie za 7-10 zł z marketów) to nic im nie przycinałem bo nie bardzo było co.
W kolejnym roku, jako że młode i zazwyczaj chude , to wtedy przycinałem krócej 30-50 cm (indywidualne decyzaj w zależności od tego, jak się dany powojnik prezentował). W kolejnym roku (roślina już nieco gęściejsza i wyższa) ciąłem czasem na 50-70 cm a czasem już w granicach metra. Ja preferuję cięcia tych wcześnie kwitnących wielkokwiatowych na ok 100 cm (przy 150 cm zbyt często pędy z kwiatami wyrastały na końcu ubiegłorocznych pędów i kwitnienie uciekało do góry)
** te kilka dużych powojników które kupiłem do tej pory to już były na tyle dorosłe, że w kolejnym roku ich pobytu u mnie mogłem już ciąć na te ok 100 cm

)
Kwestia dobrego stanowiska to odrębne ale bardzo ważne zagadnienie.
Marczyński pisze też o kładzeniu pędów (oczywiście nie tych zielonych a zdrewniałych (ale elastycznych) - POLECAM, to naprawdę działa i sprzyja uzyskaniu silniejszej, bardziej imponującej rośliny!!
edit: Grzegorz, a dałbyś radę zrobić zdjęcie i je wrzucić? (nawet nie mając konta np. na fotosiku można dodać zdjęcie)
Byłoby łatwiej powiedzieć o tej konkretnej roślinie.
(z innej beczki - dobrze, że sobie poczytałeś o powojnikach bo to fajne rośliny;
a stanowisko masz przygotowane by powojnik rósł "jak na drożdżach"?)