Krzaczki Kani (2)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Krzaczki Kani (2)

Post »

Kasiu Grahama Thomasa masz wypasionego, u mnie w tym roku skromniejszy, nie kwitnie tak obficie jak zeszłego roku, miejscówkę ma dobrą, więc nie wiem o co chodzi, ale z obserwacji wnioskuję,że co rok to z innych róż jesteśmy zadowolone tak jak Ty teraz z królowej Elżbiety- do twarzy jej z jeżówkami ;:215
Hortki już pięknie się przebarwiają, a Wanilka cudnie pokazuje kolorki :)
Moja Schloss też takie miotły wypuściła trzy, ciekawe czy zdąży zakwitnąć? Widzę,że u Ciebie będą kwitnąć ostróżki, a u mnie ślimaki wciupały ;:145 Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Kasiu
To bardzo fajne zestawienie i pomysł na takie dalie pomponowe .. od najciemniejszej do najjaśniejszej. No, no bardzo mnie tym zestawieniem zaciekawiłaś.
Tylko 3 miejsca po kolei trzeba mieć wolne :)

O uwielbiam kosztele,To pyszne jabłuszka.Ja jej nie mam.Ale chyba sobie kiedyś na nowy areal kupię.Oby tylko trafić ją gdzieś.
Fajne , śliczne bratusie :)
U mnie pokazałam ci na poprzedniej stronie moje kiepskie róże :cry:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Hortensję Vanile Fraise bardzo lubię ze względu na jej piękne kwiaty. Natomiast pokrój tej mojej strasznie mnie denerwuje, bo pędy rosną wysokie i potem się pokładają. Mam ją już kilka lat i co roku jest to samo. Niektóre pędziska przywiązuję do tyczek, ale nie mogę tak zrobić ze wszystkimi, bo brzydko by to wyglądało. No nic, może kiedyś w końcu raczą stwardnieć. U Ciebie tak jakby sztywniejsza była.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Moje małe bałaganiary ? bratki.
jednak zawsze zdobią swoimi kwiatami rabatki :wink: Vanilka fajnie sie zaróżowiła ciekawe czy moja patyczkowa zakwitnie w przyszłym roku .Kasiu różyczki się starają na maxa,a bratki w krawatki również chcą się przypodobać
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jak tutaj pięknie https://images89.fotosik.pl/26/0e91ce56adc1c9a4.jpg
Bajkowe miejsce ;:oj Wrzosy się rozrosną i będzie jeszcze cudniej.
Queen Elisabeth w nowej odsłonie wygląda przepięknie ;:138 Kocham róże o takich kwiatach, nie muszą wcale być napakowane. A nawet lepiej, jak nie są :heja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Kasiu, różyczki niesamowicie Ci się rozbuchały! ;:138 ;:138 Przepięknie kwitną, taaaką ilością kwiecia! ;:215
Z jabłek smakują mi tylko kwaskowate, kosztele nie dla mnie, smacznego. ;:92
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Soniu, dałaś swojej róży czas a ona go nie wykorzystała. Nie ma co żałować. Teraz moje Queen Elisabeth będą rosły słabo, bo zaczęłam o nie dbać :wink: .
Krysiu, masz rację, każdy sezon należy do innej róży. W tym roku najlepsze wrażenie u mnie zrobiła Louise Odier. I co zrobisz z batami Schloss Eutin?
Róże z batami to w tym roku przypadłość kilku krzewów. Nic teraz z nimi nie robię, i tak pewnie zima pozbawi mnie dylematu.
Baciki mają

Louise Odier 3m i Charles Austin 2,5m.

Obrazek

Eden Rose. Tej nie mierzyłam.

Obrazek

No i Schloss Eutin 1,6m. Ta wysokość mi odpowiada ale wypuściła jeden taki pęd i jest niesymetryczna.
Aniu, a wiesz, że kosztele to najchętniej jemy my, z M. Dzieci stękają, że one za twarde. Co to za pokolenie?! :lol: Trzy dalie w efekcie ombre, to naprawdę świetna sprawa. Faktycznie, taka kompozycja wymaga sporo miejsca, bo krzaczyska wielkie ale Ty masz miejsce :wink: .
Wando, moja młodziutka Vanille Fraise wcale nie jest sztywniejsza. Popatrz, ona ma tylko dwa pędy z kwiatami ale każdy z nich jest przymocowany do swojego patyczka. Miałam nadzieję, że to przypadłość młodości ale uświadomiłaś mnie, co mnie czeka. No to zbieram patyki od wiosny 8-) .
Jadziu, bratki w krawatki :lol: . Super! Zapamiętam.
Iwonko, to miejsce z wrzosami przy sośnie, to zesłanie dla innych roślin. Jeżeli wrzosy nie dadzą sobie tam rady, to już nic nie da. Sucho strasznie, bo sosna pijaczka. Ale podczas ostatniego pobytu na działce patrzyłam na ten kątek z nadzieją, bo wrzosy nawet nie miały suchego pędu. Takie same wrzosy posadziłam na balkonie do kwaśnego torfu i jednak troszkę wiać, że nie są zadowolone. Pewnie chciałyby do lasu :lol: .

Obrazek

Obrazek

Lucynko, a to byśmy się nie pobiły przy jabłuszkach ;:196 , bo ja właśnie kwaskowatych nie za bardzo. Ja to w ogóle słodziara jestem. Z jabłkami to pół biedy ale serniczków to stanowczo za dużo wciągam ;:131 .

We wrześniu zaglądam różom pod spódnice. Nie interesuje mnie za bardzo co dzieje się na pędach ale biorę grabki w dłoń i zniżam się do poziomu gruntu. Wygrabiam ściółkę spod róż i odkrywam gołą ziemię. Oczyszczam ziemię i wygrabiam liście, które opadły. Łudzę się, że w ten sposób pozbywam się zarodników grzybów. Oczywiście odkrycie ziemi chwasty odczytują jako zaproszenie do zasiedlenia. Róża Chippendale wypuszcza jeszcze teraz takie pędy. Wiosną ucieszyłabym się ale teraz takie znaleziska mnie raczej martwią.

Obrazek

W ogóle róża wykorzystuje pogodę i wcale nie myśli o jesieni. Wypuściła dużo nowych ?końcówek? i znowu szykuje się do kwitnienia. Szkoda, że nie ma sposobu na uśpienie aktywności róż na jesieni.

Obrazek

Ostróżki zakwitły jeszcze raz. Jedna przytuliła się do Grahama Thomasa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Alba Meidiland nieco różowieje i ma piegi.

Obrazek

Obrazek

Westerland pachniał słodko i mocno.

Obrazek

A w innych zakątkach, w zależności od nastroju, można było dopatrzeć się lata lub jesieni.

Pieris japoński.

Obrazek

Floksy

Obrazek

Rudbekie jak słoneczka.

Obrazek

Obrazek

Ale w tym zakątku zdecydowanie panuje jesień. Pod korą jest włóknina i nie spodziewałabym się w tym miejscu grzybów.

Obrazek grzyb
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu :wit
Jak zaczęłam oglądać fotki to 2 razy sprawdzałam, datę czy to z września..
Ale fakt teraźniejsze. ;:108
A róże... ech czemu mi takie nie rosną ;:151
I ostróżki kwitną jak za pierwszym razem.Ślicznie , po prostu mega ślicznie i jeszcze grzybki do obiadu na spacerze po ogrodzie . ;:215
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, dawno nie zaglądałam, bo zgubiłam Ciebie :oops: A widzę cudnie kwitnący ogród. I tworzą się nowe rabatki. ;:138 Ja uwielbiam wrzosowiska, ale nie u siebie ;:185 Pięknie się komponują, zwłaszcza z brzozami, taki naturalistyczny widoczek.
Róże wybujały, ale niektóre tak mają. Ja nie lubię tych długaśnych pędów i obcinam. Ale LO kulkuję wiosną i mam spokój, bo ona najbardziej mi do nieba chce się dostać.
Grahamek piękny ;:333 Mój po raz kolejny przesadzony, ale chyba się zadomowił i może pokaże mi swoje wdzięki.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje ostróżki wszak nie takie wysokie jednak też szykują sie do powtórnego kwitnienia.Może Kasiu nie będzie tak źle i młodziutki odrost do zimy zdąży zmężnieć to jeszcze trochę potrwa.U mnie tak szaleje Aphrodite ma mnóstwo nowych pąków to samo Jacques Cartier po raz 3 już zakwita to samo Aphrodite.Takie wielgachne baciory też mam na niektórych różach raczej parkowych.Natomiast Austin rośnie w miarę poprawnie w tym roku .Austinkowe pędy jak przetrwają możesz przygiąć w poziomie i stworzyć różany diadem tak jak kiedyś zrobiłam swojemu w 2016 ;:167 .Wrzosowisko śliczne ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Aniu, a to nie wiedziałam, że widać datę zdjęć ;:218 . Były robione w tę niedzielę. Ale nie wszystkie ostróżki tak zakwitły. Pełnowymiarowe, takie jak latem są dwie, może trzy, a pozostałe zakwitły na wysokości najwyżej do pasa. Różowa w ogóle już jest po drugim kwitnieniu i nie ma żadnego kwiatka. Pewnie to wszystko zależy od odmiany.
Aniu, wydaje mi się, że na piaskach róże gorzej rosną, za to lepiej inne rośliny. Ja zawsze porównuję ogród mój i Mamy, bo ona ma właśnie piaszczystą ziemię. Ona lubi moje róże a ja jej lawendę. Z tego co pisałaś nie robisz z różami nic złego, wręcz przeciwnie, nawozisz wiosną i nawet robisz opryski w sezonie. No to nic innego i ja nie robię. Jesteś doświadczoną ogrodniczką z pięknym, dojrzałym ogrodem i na każdym kroku widać, że wiesz jak postępować z roślinami. Jeżeli róże akurat tych odmian nie rosną, znaczy, że nie chcą. Są przecież takie róże, które masz bardzo piękne i bujne. Wiem, bo widziałam takie zdjęcia u Ciebie. U mnie za to bardzo słabo wypada lawenda a bzy lilaki, to po prostu jakaś katastrofa a tak bardzo chciałabym je mieć. Za powojniki nawet się nie zabieram a każda trawa oprócz chwastowatej mozgi, najpierw się męczy a potem wymarza.
Małgosiu, no widzisz, nie umiem się obchodzić z kłopotliwymi batami. Najpierw zawinę a potem pewnie utnę, bo zima skasuje i tyle będzie z mojej historii :wink: . Fajnie, że mnie odnalazłaś :D . Nie martw się, dużo nie straciłaś, bo ciągle pokazuję to samo :lol: . Jakoś nie potrafię się wyrwać ze schematu.
Jadziu, dobrze, zrobię diadem. A może dać tym różom nawozu jesiennego? Nigdy nie stosowałam ale może faktycznie on spowoduje lepsze zdrewnienie pędów? ;:218 Zaraz popatrzę na różę Aphrodite, bo nie znam tej odmiany.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu :wit
Żle się wyraziłam.Na zdjęciach daty nie ma.Tylko datę wpisu-postu sprawdzałam, czy oby strony nie pomydliłam, i na letnie wpisy weszłam. ;:108 ;:108
Takie żywe .tak cudnie kwitnące masz te roślinki. ;:180
Listę moich róż ci umieściłam ;:173
Pozdrawiam cieplutko ;:196
DzonaK

Post »

Witaj Kasiu zazdraszczam grzybków u mnie nawet w lesie nie ma taka susza . Róże widze dalej szaleją i pokazują swoje wdzięki . Nie wiem czy dobrze zrobiłam , bo przesadziłam różę pnąco i dziś patrzyłam jest wyschnięta no cóż zostawię do wiosny i się przekonam czy to jej nie zaszkodziło . :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu ja nie stosuję jesiennego nawozu pod moje róże, ewentualnie podleję je rozcieńczoną gnojówką z żywokostu..
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Kasiu, właśnie sobie przypomniałam, że moja 'Westerland' po zimie sobie gdzieś poszła i już nie wróciła, ;:223 a pierisa japońskiego pożegnałam...wróć: on mnie pożegnał już przed kilkoma laty. ;:oj
Bardzo piękne zdjęcia w półcieniu ;:138 ;:138 A na rabatach masz podobnie jak ja, tzn. pomieszanie z poplątaniem w sensie że lato pomieszane z jesienią, a nawet z wiosną, ale nic to, bo pięknie i kolorowo. ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”