Taka mini prezentacja

Na pierwszym zdjęciu widzimy nasiona arbuzów. Jak już wiele razy wspominałem, najliczniejszą odmianą będzie Złoto Wolicy. Potem rzecz jasna Bingo, które jest późniejsze. Nowością jest Crimson Sweet, który był jako jedyny dostępny w agrocentrum . Odmiana , która ma na opakowaniu nr. 1 raczej zawiodła mnie w zeszłym roku, ale dam jej drugą szansę. Reszta będzie rosła w ilości 1-2 krzaków z odmiany. Może odkryję kolejny hit ? Zobaczymy

Po zeszłorocznym fiasku z dyniami, w tym roku bez szaleństw . Pozostają odmiany, które większość z Was pewnie zna .
Są to klasyki . Natomiast z cukinii ciekawi mnie odmiana Tondo di Piacenza, wygląda ciekawie

Ten rok jest rokiem ogórka ! Tak, po dwóch latach klęski z tym warzywem, w tym roku mocno atakuję. Zakupiłem odmiany jak np Octopus F1, który zachwalał znajomy. Cornichon de Paris, Soplica F1 czy też ruski ogórek są nowościami. Ciekawie zapowiada się z taką ilością odmian . Odm. Iwa jest mi już znana od lat. Niezawodna, b. plenna i smaczna, posłuży do robienia mizerii .

To też będzie rok fasolki szparagowej !

Marchewki będzie więcej niż zwykle. W tym roku więcej odmian, część wysieję w kwietniu, a resztę czyli odmiany późne w miejscu po bobie . Co mnie niezmiernie cieszy, mam nasiona na taśmie, więc przerywka nie będzie konieczna. Tak samo z pietruszką, wysieję większą ilość. Dla ciekawostki spróbuję z naciową, a może się przyjmie ?

Cebulę odmiany Globo mam już wysianą, ładnie rośnie. Natomiast zastanawiam się czy siać Bilę i Wentę ? Cebuli cukrowej w sklepie nie kupię, natomiast zwykła, jesienią jest bardzo tania . Może w małej ilości, tak z czystej ciekawości co z niej urośnie

Kalafiory, brokuły, kapusty pekińskie i głowiaste. Większość jest do wypróbowania, z tych nasion uprawiałem jedynie Kamienną Głowę.
+ kalafior Beta i kapusta Pierwszy Zbiór, właśnie czekają w kolejce do pikowania .

Sałaty będą rosły po kilka sztuk z odmiany. W puli nasiennej mam jeszcze inne odmiany, około 10-12 . Do wyboru, do koloru.
Każdy z rodziny znajdzie tą ulubioną

Rzodkiewka, rukola i koper bez zmian + rabarbar, szparagi ( rozsada )

Nie może też zabraknąć ziół

Julian nie doświetlam, teraz wystarczy słońce. Spróbuj zrobić tzw. "lustro" z folii aluminiowej tak jak jest to zrobione u mnie .
Soniu będzie zadowolona z tej cebuli, jest pyszna. Niech pięknie rośnie . Przypomniałaś mi, że muszę ostnicę wysiać.
Anida jakaś dzieciarnia tam się bawiła. Zając przebiegł mi obok nogi.
Aniu w okolicy sami kłusownicy są, nie ma myśliwych. Nawet nie wiesz jak ja nie lubię pikować.
Marysiu nie zawsze wszystko mi ładnie rośnie. W zeszłym roku wiele kwiatów wcale nie wykiełkowało . Fakt, nasiona kupuję świeże, bo lubię siać w dużych ilościach i nic na kolejny rok nie zostaje. Wersalka na drzewie ?
Aga o tym nie pomyślałem.
Ula dziękuje.
Piotrek pięknie jest w każda pora roku, jednak ja wole wiosnę.
Aniu no problem, masz zarezerwowane. Chyba kupowałem nasiona bezodmianowe, tak mi się wydaje.
Rabarbar to roślina trudna do zniszczenia, przetrwa też każdą suszę.
Lenka dziękuje za miłe słowa.
A to się złożyło, będziemy razem świętować !
Piotrek Zasypało na dobre, teraz znowu pada, ale znacznie słabiej .
Mariusz użyj folii aluminiowej . Może Twoje siewki stoją za daleko od okna, wydaje Ci się pewnie, że jest ok . One są strasznie na braki słońca wrażliwe . Będzie ciekawie w tym roku, nie powiem , że nie.
Witaj Małgosiu u mnie. Oj tak, okolica jest bardzo piękna. Wyżyna Krakowsko-Częstochowska jest bardzo zielona i pofałdowana .
Dziękuje za miłe słowa.
Witaj Ocia Nic straconego, jeszcze jest sporo czasu do siania, choć zależy co chcesz mieć. Rodzynki wysiałem wraz z pomidorami kilka dni temu. Pewnie miałaś stare nasiona cebuli, ona szybko traci zdolność do kiełkowania.
Andrzej zwierzyny nie brakuje, jednak niektórzy dbają o to, żeby nie było jej za dużo.
Witaj Marku Powierzchni do spełniania swoich marzeń mam ponad hektar. Z tą dynią wcale nie jest kolorowo, suche lata niestety dokuczają.