Barwy narodowe, drugi pęd 'Jewel' i 'Floris Hekker'
Pajączek 'Rosa' i II pęd 'Minerwy' zaczyna kwitnienie
Ivonar, mam to też na uwadze część jest w osłonkach a 3 ukorzeniają się bez i po miesiącu wegetacji zero glonów (null). Refleksy świetlne na zdjęciu mogą sugerować glony, ale jest czysto. Nie wiem jak to będzie jak wyniosę je pod 'chmurkę' - będzie trzeba reagować na bieżąco. Podstawowy warunek - nie przelewać i tu pomaga przeźroczystość. Osłonka w osłonce też nie zda egzaminu - za ciasno i brak dostępu powietrza więc osłonka musi być ciut szersza. Jestem na etapie szukania osłonek na 'mój' wymiar na razie udało mi się kupić 3 ostatnie sztuki takie jak na zdjęciu, niby wszystkiego w bród, a jak się chce kupić coś konkretnego to zaczynają się schody. Do 'storczykowych' też sadzę i to się sprawdza, korzenie wyłażą na zewnątrz i jak mają w osłonce trochę wody sięgają po nią.
O estetykę też dbam zwłaszcza jak się sadzi do takich doniczek jak wyżej -osłonka to mus. (To jak w TV do pasa na galowo a co poniżej w sferze domysłów)

Bo tak się robi zdjęcia, ale jak się ma całość przed oczami to coś takiego psuje widok nawet najładniejszego kwiatka.
Unikam też osłonek i doniczek
ceramicznych szkliwionych - za zimne, nawet w mieszkaniu stawiane przy oknie nie sprawdzają się i różnica przyrostu cebul po sezonie zasadnicza (prawie o połowę mniejsze). Zarówno cebula jak i korzenie hipków lubią ciepełko.
A jak w sezonie rzucą się glony nie do opanowania to kupię glonojady.