Moja mała dżungla
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja mała dżungla
Jak się ta trzykrotka rozrosnie to będzie co podziwiać. Ktoś na którymś wątki pokazywał taki wodospad trzykrotki i faktycznie zapiera dech w piersiach.
A Twoja do tego jest chyba kolorystycznie ciekawa .
A Twoja do tego jest chyba kolorystycznie ciekawa .
Foxowa dziękuję. Jak za miesiąc poleci nawóz, to trzykrotka mam nadzieję zacznie bujny wzrost.
Annau co do chamedory, to ja tej palmy w ogóle nie lubię, jako jedynej. Jest taka nijaka, u mnie rośnie powoli i zawsze ma jakieś plamki na liściach, co bym z nią nie robił. A zraszanie co kilka dni absolutnie nic Ci nie da, to zdecydowanie za mało. Masz jeszcze jakieś palmy?
Ja kupiłem sobie dzisiaj nasiona szorstkowca fortunei. Ta palma rośnie bardzo szybko więc dlaczego by nie spróbować.
Najbardziej ciekawy jestem tego, czy uda mi się doczekać siewek kencji. Prawdopodobnie będę musiał długo poczekać, choć nasiona są w ziemi w worku strunowym z dużą ilością wody. Worek dotyka rury od kaloryfera, przez co temperatura ziemi waha się między 28-30 stopni. Pytałem w innym wątku o to, czy ktoś już próbował wysiać te nasiona ale nikt nie odpowiedział, więc pewnie nie.
Annau co do chamedory, to ja tej palmy w ogóle nie lubię, jako jedynej. Jest taka nijaka, u mnie rośnie powoli i zawsze ma jakieś plamki na liściach, co bym z nią nie robił. A zraszanie co kilka dni absolutnie nic Ci nie da, to zdecydowanie za mało. Masz jeszcze jakieś palmy?
Ja kupiłem sobie dzisiaj nasiona szorstkowca fortunei. Ta palma rośnie bardzo szybko więc dlaczego by nie spróbować.
Najbardziej ciekawy jestem tego, czy uda mi się doczekać siewek kencji. Prawdopodobnie będę musiał długo poczekać, choć nasiona są w ziemi w worku strunowym z dużą ilością wody. Worek dotyka rury od kaloryfera, przez co temperatura ziemi waha się między 28-30 stopni. Pytałem w innym wątku o to, czy ktoś już próbował wysiać te nasiona ale nikt nie odpowiedział, więc pewnie nie.
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
-
- 200p
- Od: 26 cze 2020, o 19:03
Mam tylko daktylowca i chamedorę, ale w sumie też niezbyt ją lubię...pomału rośnie mówisz, ja mam wrażenie, że prawie wcale i nic jej nie pasuje. Już przestawiałam ją kilka razy, w pokoju marudziła, bo za gorąco miała. Teraz stoi na przedpokoju, gdzie jest zimniej, ale rosnąć coś nie ma zamiaru. Powodzenia w wysiewach 

Dziękuję
ja to się zastanawialem już nad tym żeby się pozbyć chamedory. Może jak jej powiem to się wystraszy i zacznie rosnąć 
A daktylowca masz z wysiewu tak jak ja?

A daktylowca masz z wysiewu tak jak ja?
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
-
- 200p
Nie, z odzysku he he ktoś chciał wyrzucić to przygarnęłam i teraz czekam na nowe liście z nadzieją, że jakoś się dogadamy. Też mam czasem takie myśli, jak patrzę na tą moją bidę (chamedorę), ale żal mi jej wyrzucić. Niektórzy twierdzą, że straszenie działa 

Dogadacie się, daktylowce są jednymi z łatwiejszych palm w uprawie 
Nie wiem czy to zasługa nawozu, ale mój fikus benjamin wypuścił sporo drobnych listków. Mam go jakieś 3 lata jeśli dobrze pamiętam, z takiej małej szczepki od mojej babci. Zrobiłem mu prowizoryczną drabinkę i tak czekam kiedy będzie większy, żebym mógł zacząć go przycinać i formować drzewko

Nie wiem czy to zasługa nawozu, ale mój fikus benjamin wypuścił sporo drobnych listków. Mam go jakieś 3 lata jeśli dobrze pamiętam, z takiej małej szczepki od mojej babci. Zrobiłem mu prowizoryczną drabinkę i tak czekam kiedy będzie większy, żebym mógł zacząć go przycinać i formować drzewko

Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
-
- 200p
Super! Gratulacje. Chyba trzeba mieć dużo szczęścia, by z dwóch pestek jedna okazała się tą "lepszą"
Ile czekałeś, aż wykiełkuje?

Hmm moczyłem jakieś 3 dni w ciepłej wodzie, potem do ciepłej ziemi w worku strunowym i kiełkowanie było jakoś po 4 dniach chyba.
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
-
- 200p
Dziękuję
spróbuję tego sposobu. Czemu nie widzę mojej poprzedniej odpowiedzi...zniknęła

Wtrącę się co do chamedeory. Ja jakoś 2, może 3 tygodnie temu kupiłam, jest 11 roślin w doniczce, i w tym czasie 5 liści nowych póściły razem. Jak tak dalej będzie to na wiosnę znów (2 tyg temu przesadzana) trzeba będzie przesadzać.
Nie wiem jak rosną wasze chamedeory i inne palmy , ale daktylowiec (z nasiona) mojej mamy, puszcza 2 liście rocznie (ma ok. 10 lat i jest nadal mały, ale liście ma ładne).
Nie wiem czy wasze daktylowce tak szybko rosną, czy chamedory wolno, czy i to i to, ale chyba najważniejsze czy rosną ładne i zdrowe (u mnie daktyl i chamedeora zdrowiutkie i piękne) A nie czy szybko. Jak dla mnie oczywiście.
Nie wiem jak rosną wasze chamedeory i inne palmy , ale daktylowiec (z nasiona) mojej mamy, puszcza 2 liście rocznie (ma ok. 10 lat i jest nadal mały, ale liście ma ładne).
Nie wiem czy wasze daktylowce tak szybko rosną, czy chamedory wolno, czy i to i to, ale chyba najważniejsze czy rosną ładne i zdrowe (u mnie daktyl i chamedeora zdrowiutkie i piękne) A nie czy szybko. Jak dla mnie oczywiście.
Nikola a nawozisz swoje rośliny? Bo ja bym nie był taki przekonany że Twoje rośliny są w takim dobrym stanie, jeśli 10 letni daktylowiec jest mały. On w tym wieku powinien być ogromny.
Chamedory nie przesadzaj na wiosnę skoro robiłaś to teraz. Dobrze że wypuszcza nowe liście, ale to nie świadczy o tym żeby ją znowu przesadzać. Osłabisz ją tylko niepotrzebnie.
Chamedory nie przesadzaj na wiosnę skoro robiłaś to teraz. Dobrze że wypuszcza nowe liście, ale to nie świadczy o tym żeby ją znowu przesadzać. Osłabisz ją tylko niepotrzebnie.
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
-
- 200p
A zgodzę się oczywiście, że najważniejsze, żeby rośliny rosły zdrowo, ale tutaj chodzi raczej o frustrację, gdy człowiek ma roślinę i chce dla niej jak najlepiej, próbuje spełnić odpowiednie warunki, zapewnić odpowiednie stanowisko, a roślina stoi w miejscu, albo marnieje
Mama nawozi rośliny pałeczkami, bo tak woli, inne jej rośliny rosną dobrze z takim nawożeniem. A daktylowiec ma odpowiednie warunki ogólnie, ma zdrowe liście, bez szkodników, grzybów (nawet końcówki liści mu nie schną!) Ale po prostu jest taki mały, bo.wolno rośnie. Nie wiemy czemu rośnie tak wolno, był drugi który rósł dużo szybciej w gorszych warunkach, ale unicestwily go jakieś szkodniki.
Oczywiście że denerwuje kiedy robi się dla rośliny jak najlepiej, a ona nie dość że nie rośnie to jeszcze marnieje, moja monstera dziurawa tak robi, ale mówię o tym że mogą rosnąć powoli, jak będą ładne i zdrowe.
Zresztą każdy ma swoje zdanie, i możesz uważać inaczej i to szanuje.
Oczywiście że denerwuje kiedy robi się dla rośliny jak najlepiej, a ona nie dość że nie rośnie to jeszcze marnieje, moja monstera dziurawa tak robi, ale mówię o tym że mogą rosnąć powoli, jak będą ładne i zdrowe.
Zresztą każdy ma swoje zdanie, i możesz uważać inaczej i to szanuje.
Dziś przyszły do mnie nasiona szorstkowca fortunego

Liwistony chińskiej

Oraz Archontophoenix alexandrae. Ta palma bardzo szybko kiełkuje i szybko rośnie, więc nie mogę się doczekać. Jest jedną z najładniejszych palm

Wszystkie nasiona obrałem z łupin, oraz spiłowałem lekko papierem ściernym gdzieniegdzie tak, aby ułatwić kiełkowanie. Teraz nasiona będą się moczyć przez około tydzień w ciepłej wodzie

Liwistony chińskiej

Oraz Archontophoenix alexandrae. Ta palma bardzo szybko kiełkuje i szybko rośnie, więc nie mogę się doczekać. Jest jedną z najładniejszych palm

Wszystkie nasiona obrałem z łupin, oraz spiłowałem lekko papierem ściernym gdzieniegdzie tak, aby ułatwić kiełkowanie. Teraz nasiona będą się moczyć przez około tydzień w ciepłej wodzie

Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla