Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.4
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.4
Moje tykwy dziś wreszcie pójdą do gruntu.
Nie wysadzałam ich wcześniej z uwagi na straszne upały, dziwi mnie w ogóle to, jak źle rośliny reagują na bezpośrednie nasłonecznienie. Natychmiast robią się wiotkie (równie szybko dochodzą do siebie po przeniesieniu do cienia). Liczę na to, że zaaklimatyzują się przez najbliższe trzy chłodniejsze dni.
Zastanawiam się jeszcze nad taką kwestią: zaczęły mi kiełkować kolejne nasiona, z dużym opóźnieniem, bo miesiąc od wysiania, na razie rośliny są malutkie i chyba za wcześnie na wysadzenie ich do gruntu? (mają na razie tylko liścienie)
Nie wysadzałam ich wcześniej z uwagi na straszne upały, dziwi mnie w ogóle to, jak źle rośliny reagują na bezpośrednie nasłonecznienie. Natychmiast robią się wiotkie (równie szybko dochodzą do siebie po przeniesieniu do cienia). Liczę na to, że zaaklimatyzują się przez najbliższe trzy chłodniejsze dni.
Zastanawiam się jeszcze nad taką kwestią: zaczęły mi kiełkować kolejne nasiona, z dużym opóźnieniem, bo miesiąc od wysiania, na razie rośliny są malutkie i chyba za wcześnie na wysadzenie ich do gruntu? (mają na razie tylko liścienie)
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Możesz śmiało wysadzać, poradzą sobie lepiej niż większe siewki. 17 maja zmuszona byłam wysiac kolejne nasionka, ponieważ połowa sadzonek zmarzła na działce po posadzeniu 12 maja. Nasionka szybciutko powschodziły i siewki z 3 listkami poszły do gruntu przed niedzielą. Wygladają super pomimo suszy, oczywiście podlewane codziennie.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Dziękuję za odpowiedź, a takim razie dziś je wszystkie wysadzę.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie na działce tylko jedna tykwa, a jest nią Bushel gourd 270Kent.

Druga z tego samego genu koło domu no i mini tykwy. Im fotki zapewne w weekend pstrykne.

Druga z tego samego genu koło domu no i mini tykwy. Im fotki zapewne w weekend pstrykne.
Jak tam wasze tykwy ?
Pozdrawiam Marcin 

- BobejGS
- Kontakt:
na razie rosną rośliny. Rosną jednak dużo wolniej od dyń. Pędy główne mają około 1.5m.
Mini tykwy też się dopiero zbierają by się piąć.
Mini tykwy też się dopiero zbierają by się piąć.
U mnie większość zjedzona przez domen i bezdomne ślimory
Niemawidzę ich. Nic pożytecznego nie robią ino jedzą, jedzą i jedzą. D... bez dna
Natomiast moje wyczekane jajotykwy, te które nie zostały pozarte, okazują się chyba być dyniami ozdobnymi bo będą na dniach otwierać żółte kwiaty
nie pamietam jak wyglądały nasiona, aczkolwiek wydaje mi sie, ze wyglądały tak charakterystycznie tykwowato jak inne, tylko mniejsze, a nie tak jak dyniowate.
Są w takim miejscu, że nikomu nie wadzą, wiec pożyjemy, żobaczymy co z tego za kulfon wyrośnie.

Niemawidzę ich. Nic pożytecznego nie robią ino jedzą, jedzą i jedzą. D... bez dna

Natomiast moje wyczekane jajotykwy, te które nie zostały pozarte, okazują się chyba być dyniami ozdobnymi bo będą na dniach otwierać żółte kwiaty

Są w takim miejscu, że nikomu nie wadzą, wiec pożyjemy, żobaczymy co z tego za kulfon wyrośnie.
- BobejGS
- Kontakt:
Z tego co piszesz, to Ja miałem te jajka w tamtym sezonie. 

- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na działce nie mam ślimaków ale koło domu jak najbardziej.
Zrobiłam im zasieki z niebieskich granulek i teraz ziemia wokół tykw wysypana jest pasiastymi muszelkami. Przez 2 miesiące
była u nas susza, to chociaż bezdomne nie dobierają się do roślin. Tylko trzy dotarły do moich zasieków.
Też po raz pierwszy rosną u mnie jajeczka, nasiona miały kształt raczej nasion dyni i też kwitną na żółto. Właśnie zaczęły kwitnąć żeńskie kwiaty, moze w końcu doczekam sie małych jajeczek.

Na tarasie w donicy rośnie kobra - już ma 30cm

była u nas susza, to chociaż bezdomne nie dobierają się do roślin. Tylko trzy dotarły do moich zasieków.
Też po raz pierwszy rosną u mnie jajeczka, nasiona miały kształt raczej nasion dyni i też kwitną na żółto. Właśnie zaczęły kwitnąć żeńskie kwiaty, moze w końcu doczekam sie małych jajeczek.

Na tarasie w donicy rośnie kobra - już ma 30cm

ElzbietaaG u mnie te dziady mają siedzibę u sąsiada (mocno zarośnięta, zacieniona pół działka, wszystko co spadnie z drzew czy krzaków cały sezon ?ściółkuje?, to mają tam raj, a jak im mało wrażeń to potem błądzą do mnie). Nie lubię takich chemicznych specyfików, ale chyba będę musiała granulki przynajmniej od tej jednej strony wzdłuż płotka wysypać.
BobejGS i co Ci z tego finalnie wyrosło?
Dokopałem się w poprzednim wątku do linka od MarconiExe, gdzie miało być podglądowe zdjęcie ale po kliknięciu jest że ?Pagina niet gevonden!? (kurde po kiemu to takie pół niemieckie-pół ruskie?).
Wiem, że na rynku bywają GoosEggs i te to chyba są takie tykwy typowo tykwowe
ale widziałam też Goblin Eggs i te mi już bardziej wyglądały na ozdobne dyńki 
BobejGS i co Ci z tego finalnie wyrosło?
Dokopałem się w poprzednim wątku do linka od MarconiExe, gdzie miało być podglądowe zdjęcie ale po kliknięciu jest że ?Pagina niet gevonden!? (kurde po kiemu to takie pół niemieckie-pół ruskie?).
Wiem, że na rynku bywają GoosEggs i te to chyba są takie tykwy typowo tykwowe

Białe jajka to mi się kojarzą wyłącznie z bakłażanem

- BobejGS
- Kontakt:
Tak wyglądały.

Ależ one cudne!