Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Cudowna odmiana piwonii :P :P :P Śliczne czarnuszki - u mnie też kwitną. Pozdrawiam cieplutko!!!
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Izuniu (imienniczko mojej córki) pięknie ;:215
Tulipanowiec niesamowity :roll: , ale innym roślinkom również nic nie brakuje.
Pozdrawiam ;:3
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję Ewelino :D Moze teraz zasiejesz u siebie trochę czarnuszki? ;)

Wisienko, to własnie jest problem: jak to wszystko pomieścić? Miałam zrezygnować z roslin jednorocznych, zeby zyskać więcej miejsca pod byliny, ale jak się naoglądałam na forum przeróżnych jednorocznych piękności, to mi sie żal zrobiło, że u mnie ma ich zabraknąć...
No i latem bedzie tłok :lol:

Tulipanowca sadził mój brat. Ja na jego kwiaty czekałam "tylko" ok. 13 lat :wink:

Ta trzykrotka nazywa się wirginijska, a szałwia lekarska :D

Lubię wszystkie kolory, ale najbardziej chyba niebieski :D Lubię też zestawienia kontrastowe, np. żółtopomarańczowy liliowiec na tle niebiesko-fioletowych irysów syberyjskich, albo jaskrawożółty wiesiołek czworokątny na tle niebieskich dzwonków brzoskwiniolistnych - co wkrótce będę mogła zaprezentować :D

Beatko, no właśnie nie wiem jaka to róża ;:145 Help! Kto wie?

Grzesiu, potrafisz się tak zachwycać pięknem roslin, ze mam ochotę dedykować Ci następną partię zdjęć :D Ale nie martw się, jeszcze będziesz miał czym oczy cieszyć u siebie. Już masz trochę urodziwych roslin i zobaczysz, jak bedzie Ci ich przybywać :D Obiecałabym Ci sadzonkę tylipanowca, ale będę próbować pierwszy raz rozmnożyć go z nasion i nie wiem co z tego wyjdzie :?

Agnieszko, ta najpiekniejsza piwonia jeszcze nie zakwitła... :wink:

Dorotko, dziękuję! :D

Pozdrawiam Was wszystkich bardzo serdecznie!
Dziś zdjęć nie będzie, bo pędzę do Waszych ogrodów :D
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Mnie również urzekł Tulipanowiec,przeogromny.Czy pachnie w pobliżu drzewa?
Pozostałe, pokazane też śliczne.Ciekawe co jeszcze za niespodzianki szykujesz?
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A więc uzbrajam się w cierpliwość i będę do Ciebie Izuniu regularnie zaglądać :P
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izko,
tak się naoglądałam tych kolorów u Ciebie, tak mi teraz migają przed oczami, że trudno mi się na klawiaturze skupić ;:113
Ale się skupiłam i śpieszę chwalić!;:215
Lny masz wprost niesamowite! Chyba zdobędę gdzieś ten koński nawóz i zastosuję, bo te od Ciebie chyba tęsknią za takimi dobrymi warunkami (rękami?!?) i u mnie coś marniutkie :cry: U Ciebie to kawałki nieba na ziemi.

Ścieżka zdrowia jest super i z jakim trudem zrobiona! Gratuluję pomysłu i samodzielnego wykonania ;:33
Na pewno pierwszorzędnie masuje stopy ;:215 Ech, moim zmęczonym po dzisiejszym dniu bardzo by się to przydało, więc choć wirtualnie, to sobie trochę pochodzę...

Tulipanowiec pięknie Ci kwitnie i rośnie także pięknie! Gdzie Ty go mieścisz, to przecież wielkie drzewo. Gdzieś przy ogrodzeniu, czy domu? Nie zacienia zbyt mocno?
Chociaż uroda kwiatów jest warta pewnych niedogodności i poświęceń.

Na jednym zdjęciu widziałam Twojego łaciatego podopiecznego. A może podopieczną? Piszesz, że masz ich kilkanaście, czy ja coś pokręciłam.
Jeśli tak, to ładną gromadką się opiekujesz :D albo one Tobą?
Moja kotka wszędzie łazi za mną po ogrodzie i mnie pilnuje... śmieję się, że jestem pod jej nieustającą opieką. Tylko dlaczego, to ja jej daję jedzenie!?
Zresztą, tak jest lepiej, byłby problem, gdyby to ona chciała mnie karmić! :;230 ;:154 :;230

Izuniu, utknęłam w Twoim ogrodzie i nic już nie zobaczę... trzeba iść spać ;:41
Na dobranoc powiem tylko, że masz śliczną piwonię i że czekam niecierpliwie na fotkę tej najpiękniejszej!
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

chatte pisze:
Może ktoś mi powie, jak się nazywają te goździki? zawsze myslałam, ze pierzaste, ale szukając w internecie nabrałam wątpliwości... :?
Obrazek Obrazek
Dobrze Izo myślałaś. Też wiem, że to goździki pierzaste :D

http://www.dobrepole.pl/gatunki/dianthu ... s_207.html
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Elu, mój tulipanowiec jeszcze nie jest taki ogromny i pewnie nie bedzie. Ma ok 6m zaledwie. Niestety nie pachnie. Niespodzianki... hm, to zalezy od roslinek, one mi często sprawiaja niespodzianki :lol:

Agnieszko, bardzo serdecznie Cie zapraszam i mam nadzieję, ze nie będziesz tego żałować :D

Anyu, właśnie się wczoraj do Ciebie wybierałam, ale nie było mi dane, bo straciłam internet :cry: Liczę, ze dziś mi sie to uda.
Moje kępki maja po kilka lat, te młodsze nie sa tak okazałe. Jak Twoje są zbyt mizerne, to trzeba bedzie coś z tym zrobić, nawet wiem co ;) Nie martw sie, bedziesz i Ty miała swoje niebo w ogrodzie :D
Ze ścieżki jestem dumna, więc bardzo mi miło, kiedy inni doceniają jej urok. dziękuję Aniu :D
Tulipanowiec rosnie przed domem (ogródek mam za domem). Niestety mocno zacienia, przez co nie mam w domu warunków dla kwiatów, za to w upały w domu nie jest tak gorąco. Wszystko ma swoje złe i dobre strony:D
Kotki lubią chodzić ze mną do ogródka, ale ja tego nie lubię, bo wtedy strasznie psocą. Tylko pojedynczo moga przychodzić, bo wtedy są grzeczne i "pomagaja" mi jak potrafią ;) Najgorzej jest, kiedy siedzą przed domem i widzą, ze idę w stronę ogródka. Wtedy całą gromadą idą za mną. Muszę wracać, trochę pokluczę i ostatecznie wychodzę z drugiej strony domu, szybko znikąc im z horyzontu. Czasem udaje mi sie ta sztuczka i rwzygnuja z pogoni za mną
:lol:
Na piwonię trzeba jeszcze trochę poczekać, ma jeszcze małe pączki, ale zapewniam, ze warto! :

Amlos, dziękuję za rozwianie moich wątpliwości :D A nie wiesz Aniu, co to za róża, ta biała? Taka podobna do Twojej różowej. Przypomina angielską, ale ja się słabo znam na różach :oops:

Dziękuję wszystkim za odwiedziny. Niezwykle przyjemnie mieć tylu miłych gości! :D
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Na pewno nie :P :P :P
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo, serdecznie zapraszam do mnie, bramka zawsze otwarta i nawet kotka powita :P
Dzisiaj zrobiłam ispekcję lnu trwałego i jedna sadzonka wyraźnie nabiera chęci do wzrostu, oby tak dalej!
Marzą mi się takie piękne kępy, jak u Ciebie.
Zioła wprost szaleją, najpierw było gorąco, później dużo deszczu i teraz zrobiły się wieeelkie. Muszę za ich tempem wzrostu nadążyć z apetytem i tak je skubać, aby nie zakwitły i zdrewniały. Przecież straciłyby wtedy swój mocny aromat i smak!
Izko, czy Ty suszysz melisę na herbatkę, czy robisz ją ze świeżych ziół? Oczywiście, o ile pijesz taką herbatę...
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu, jak tylko bedę miała internet, jestem dziś u Ciebie :D
Wydaje mi sie, ze tymianek nie traci aromatu, nawet jak kwitnie, ale możesz przyciąć go i wysuszyć ziele. Ja zawsze suszę na zimę. Melisę też. W sezonie jednak herbatkę robię ze swieżych listków i piję, a jakże :D To jedyne ziółko, które naprawdę mi smakuje :D
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Mogę się wprosić dziewczyny na szklaneczkę melisy :wink: ?
A tak na poważnie - to macie cytrynową, czy zwykłą? A może jeszcze jakąś inną?
I czy przyjęłaby się na działce taka z supermarketu? Hm... tak teraz się zastanawiam, czy widziałam melisę w supermarkecie? Dziś będę to sprawdzę :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Izo dwa razy byłam w Twoim ogrodzie oglądałam, podziwiałam, i.....i musiałam iść spać, żeby budzikowi udało się mnie rano wykopać z łóżka.
Dzisiaj zaczynam od pisania.
Izuniu nie wiem czy przeoczyłam informację, czy nie chwaliłaś się, ale zaskoczyłaś mnie swoim tulipanowcem. Ja się do niego przymierzałam, ale stwierdziłam, że jest za duży do mojego ogrodu, a Ty masz to cudo. :evil:
Mam pytanie dotyczące lnu. Ja swoją kępę lnu obcinam po przekwitnięciu, bo nie podobają mi się jego łodygi, a Ty jak postępujesz ze swoim?
Zaskoczyła mnie też czarnuszka. Nie lubię jej owoców (nasion), a ona tak ładnie kwitnie. Czy mogłabyś wkleić zdjęcie całej rośliny? Chciałabym zobaczyć jej pokrój.
Izuniu śliczna jest ta bieluchna róża, jak duża ona rośnie? To pnąca, czy ma sztywne pędy?
Na razie tyle pytań, reszta później.
Ślicznie masz w ogrodzie. :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wróciłam!
W ubiegłą środę przeszła nad nami burza z gradem, która na tydzień odcięła mnie od swiata.
Dziś dopiero odzyskałam internet. Sporo roslinek po gradobiciu wygląda żałosnie, ale niektórym uszło na sucho. Nie będę dziś wklejać zdjęć, bo czasu mało, a muszę wpaść jeszcze z obiecaną w ubiegłym tygodniu wizytą ;), tylko jedno zdjęcie , dla Lilki :D
To jest Liluś, ta różowa róża :

Obrazek Obrazek

Wisienko, zapraszam na melisę pod tulipanowcem :D
Mam dwie melisy. Ta którą piję ma aromat cytrynowy i uważam, że to jest ta właściwa. Ta druga ma jasniejsze listki i trochę inny pokrój, a zapachem przypomina geranium. Tej nie próbowałam pić.
Nie kupuj w markacie, poczekaj trochę, to wyslę Ci obie :D

Lilko, zdjęcie tulipanowca wkleiłam w ubiegłym roku, ale to było jesienią. On nie jest taki duży. Moze osiągać 30m, ale mój ma ok 6m, to przecież niedużo :D Wątpię, czy kiedykolwiek osiągnie to maximum, ale przecież Ty masz duży ogród i gdybyś posadziła kilka drzew, właśnie wysokich, to wiatr mniej by hulał po Twojej posiadłości :D
Lnu raczej nie obcinałam, a teraz część obcięłam, bo mi się po gradobiciu położył prawie na ścieżce. Nie obcinam, bo jakoś "łyso " sie robi, kiedy znikną te kępy.
Jak chodzi o różę białą, to nie mam pojęcia, co ona za jedna. Zachowuje się jakby była półpnąca :? Moze dlatego, ze osłabiona przez ubiegłoroczne ataki bruzdownicy i innych robali. Wydaje mi sie jednak, ze ma raczej sztywne pędy.
Zdjęcia czarnuszki w całości na razie nie mam, ale zrobię. Samotnie nie wygląda jakoś specjalnie efektownie, dopiero w grupie roślin.
No to tyle na dziś, pędzę do Anyi :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Zapach tej ślicznej, różowej piękności czuje aż tutaj...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”