Parapety DAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Parapety DAK

Post »

Twoje różności Danusiu zachwycają, pięknie kwitną gymnocalycia :D
Lobivia haematantha v. densispina to dopiero wyjątkowy okaz, podziwiam ;:180
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam cię Piotrze w moich progach, ja do ciebie zaglądam, a że ty dopiero teraz - nic straconego . :D
Pytałeś o podłoże w tych na patio. Ogólnie to jest mi teraz już trudno powiedzieć jaki skład ma moje podłoże u wszystkich, bo po etapie początkującego kaktusiarza, w którym trzymałam się zasady: ziemia/żwirek/piasek 1:1:1, to teraz u mnie raczej na oko i tzw. czuja. :wink:
A więc słusznie dojrzałeś tam i antukę, jest też sporo lawy i trochę pemzy. Ogólnie to mogę powiedzieć, że do podstawowej mieszanki dodaję te dodatki (do astraków i lofki jeszcze utarte skorupki jaj), ale w różnych są różne proporcje. Gdy przesadzam i widzę np. rzepę to dodaję więcej lawy i mineralnych dodatków. Dlatego ja się nie nadaję do przekazywania jakichkolwiek przepisów na cokolwiek, bo gotuję i piekę też na oko.
Mogę tylko powiedzieć, że do tych na dworze dodaję dużo więcej mineralnego podłoża, bo jak długo pada to nie mam siły ich chować przed deszczem, a poza tym lepiej by te wielkie gadziny już tak nie rosły, bo niedługo ich nie udźwignę.

Jeśli chodzi o nazwę lobivki, to Tomek teraz ma na pewno zajętą głowę ważniejszymi sprawami, a kiedyś przy okazji go podpytamy o tę densispinę, warto zasięgnąć zdania fachowca.
Filipie nie wiem kiedy doczekam się 10, ale 7 było już dziś i było cuuuuudnie :tan Dziś starsze wczorajsze kwiaty były jeszcze piękniejsze, bo środek płatków zrobił się nieco żółty, pozostawiając czerwone obrzeża. Nie miałam w czasie sesji dobrego oświetlenia, bo musiałam wyjść do pracy, ale starałam się jak tylko mogłam oddać urok tej modelki:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
cokolwiek
500p
500p
Od: 7 wrz 2016, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No modelka pierwsza klasa ;:138 ;:138 ;:138 Ja też podłoże jak to,, Świeżaki'' w podobnych proporcjach poczyniłam Teraz kupując kaktusy od fachowców z dobrego źródła widzę że trzeba więcej dodatków mineralnych dołożyć /ale to już przy następnym przesadzaniu/
Awatar użytkownika
Pio1986
500p
500p
Od: 21 lut 2015, o 11:36

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź:P A co z pH lawy? W tamtym roku wsadziłem echinopsisy w torf z domieszką lawy i straciły korzenie.Zmierzyłem i wyszło, że zasadowe.Może płukać lawę przed użyciem?
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie badałam pH lawy, ale nie sądzę by to lawa spowodowała u ciebie problemy z korzeniami, to mógł być czysty przypadek, a przyczyna całkiem inna. Lawa jest z reguły obojętna pH=7 z wahnięciami od lekko kwaśnej do lekko zasadowej 6,5 do 7,5 i przy składnikach humusowych w glebie nie ma siły by powodowała odczyn zasadowy podłoża. Chyba, że była zanieczyszczona węglanem wapnia, ale wtedy to już nie jest lawa. Płukanie lawy ma sens, gdy jest mocno zapylona, a pył zanieczyszczeniem o niewiadomym składzie. Ja nie płuczę.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

O rany, ale spektakl!! :shock:
Takie u Ciebie ostatnio widoki, że trzeba będzie jeszcze co najmniej parę razy wrócić do poprzednich postów 8-)
Dedykacja mi się też śliczna trafiła ;:196
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Codziennie coś nowego.
Gymnocalycium bodenbederianum bardzo obficie pokazał swoje wdzięki:
Obrazek Obrazek

Gymnocalycium anisitsi Strigl jak zwykle ciekawy (teraz ma jeszcze brązową skórkę, która pozielenieje w lipcu), a kwiat G. platense wzrastał przez tydzień i się zmieniał - na zdjęciu widać jego przemianę, bo w tle jego młodszy wygląd:
Obrazek Obrazek

Niektórzy uważają szarobiałe gymnole za nudne, a ja je właśnie uwielbiam. Gymnocalycium papschii kwitnie każdego roku niezawodnie, ale maciupeńki Gymnocalycium taningaense zaskoczył mnie swoim urokiem:
Obrazek Obrazek

Gymnocalycium taningaense w całej swojej maciupeńkiej krasie. Jeden z Gymnocalycium monvillei zakwitł dużym kwiatem i w tym roku zgrabniejszym:
Obrazek Obrazek

Jeden z Gynmocalycium baldianum wytworzył 2 lata temu odrosty, w ubiegłym roku odpoczywał po tym "porodzie", ale teraz kwitnie i śmiesznie wygląda jak się zamyka na noc:
Obrazek Obrazek

W michasiowym korytku na razie dwa zakwitły - Gymnocalycium mendozaense i Gymnocalycium mihanovichii fa. FD, ale michasie to najdorodniejsze są dopiero w sierpniu/wrześniu:
Obrazek Obrazek

Echinopsis subdenudata (mój ulubiony Echinomiś) miał uroczy kwiat, a Echinocereus pectinatus wczoraj jednak nie otworzył się do końca:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

;:oj ;:oj ;:oj no, ale widok, coś wspaniałego, wypielęgnowane śliczne kwiaty, piękny pokaz kwitnących roślin ;:138 . Wspaniale muszi wyglądać otwarty "bukiet" kwiatów na Gynmocalycium baldianum.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Pierwszeństwo dla Gymnocalycium anisitsi Strigl - to bardzo ciekawa forma - ale reszta roślin i kwiatów jest równie urokliwa. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz Henryku początkowo na tego Gymnocalycium anisitsi Strigl to patrzyłam bez większego entuzjazmu. Ale w miarę jak rósł zaczęłam go lubić, a potem to wręcz zakochałam się w nim. Bo on pięknieje wraz z wiekiem (zresztą coraz więcej gymnoli przejawia tę cechę). Jego kwiat nieco nieregularny z czystą bielą, perłą i brązem, a do tego skórka, która brązowieje wiosną tak, że w tej chwili to w zagłębieniach ma odcień prawie czarny. Zdążył już wyprodukować odrost, który ukorzeniłam w trakcie przesadzania, by mieć na wszelki wypadek, bo gdyby temu coś się stało to bym się zapłakała.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

... nooo.
Bo u mnie już tylko jeden pozostał...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Najbardziej mi się podoba G.baldianum z odrostami, lubię takie zagęszczenie. E.pectinatus nawet niezupełnie otwarty jest uroczy.
visa77
50p
50p
Od: 7 maja 2017, o 14:54

Post »

Nie mogę oczu oderwać od tych kaktusów :D kwiaty są prześliczne :D
Kasia
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Poza oczywistymi zachwytami, które trudno tu wyrazić, bo człowiek powie 'wow' i już zatkany jest ;:oj to papschii i baldianek świetnie dobrane tło mają ;:215
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Pio1986
500p
500p
Od: 21 lut 2015, o 11:36

Post »

Wspaniałości!!!! a będzie więcej zdjęć echinocereusa pectinatusa? Najlepiej z każdej strony:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”