U mnie dzisiaj piekielnie gorąco! Od godz 7:00 do 11:00 dokonywałam liftingu ogrodu , szybki prysznic i na dyżur do wnusi . Dopiero wróciłam ...kawka i biorę się za koszenie , bo ostatnio sporo padało więc trawa szaleje.
Dorotko! to są moje wytwory betonowe...liście i poidełka dla ptaszków. Pisałam kiedyś o tym jak je wykonuję. Szablonem były u mnie liście rabarbaru. Nie, nie ...ja nie jestem zwolenniczką plastikowych ozdób w ogrodzie. Sadzonki ogórków kupuję u ogrodnika , wsadzam pod tunel foliowy i w połowie czerwca / nieraz wcześniej / jemy swoje. Dodatkowo wysiewam w folii sama , ale te jeszcze nie owocują ...dopiero zaczynają kwitnąć. Sadzonki pomidorów kupuję u tego samego , miejscowego ogrodnika . Jest to odmiana holenderska, ale jaka konkretnie nie wiem , musiałabym go zapytać.Pomidory sadziliśmy w tym roku 5 maja . Podłoże to kompost , wapno solidnie przerobione glebogryzarką Raz w tygodniu podlewam gnojówką z pokrzyw / oczywiście rozcieńczoną/i co 2-3 dni solidnie podlewamy/ zawsze rano/. Po tygodniu od posadzenia folia jest cały czas otwarta w dzień i w nocy, bez względu na pogodę.
Mariolciu, cieszę się ,że maki dodatkowo zdobią Twój piękny ogród. Nowalijki , ogórki i pomidory pod folią uprawiamy od ponad 30 lat zatem mogę powiedzieć,ze jestem już ekspertem. Od 3 lat dodatkowo zaczęłam uprawiać w tunelu foliowym , z wielkim powodzeniem , bakłażany. Przymierzam się do arbuzów i melonów , wysiałam w tym roku ale po jednej sztuce mi zeszły

Iwonko!ogórki swojskie z sadzonek kupionych u ogrodnika, choć swoje wysiane też mam spore i zaczynają kwitnąć. Te w gruncie po wysianiu miałam przykryte przez miesiąc agrowłókniną . Musiałaś chyba mieć kiepskie nasiona ...ja co roku wysiewam tylko odmianę Polan i Śremskie.
Inko! miło ,ze mnie odwiedziłaś

Obiecałam ...wstawiam fotkę moich truskawek eko oraz kalarepki