Borówka amerykańska - 8 cz
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 8 cz
Jeśli krzewy się przyjęły jedyne co teraz możesz zastosować to siarczan potasu.
-
- 200p
- Od: 3 maja 2013, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szczerze to nie wiem czy się przyjęły były sadzone miesiąc temu, kilka krzakow zrobiło się czerwonych (ale też jak były w doniczkach to trochę już były czerwone)patryk10015 pisze:Jeśli krzewy się przyjęły jedyne co teraz możesz zastosować to siarczan potasu.
- patryk10015
- 500p
A pH gleby sprawdzałeś może? Dodawałeś trociny do podłoża?
-
- 200p
patryk10015 pisze:A pH gleby sprawdzałeś może? Dodawałeś trociny do podłoża?
Nie sprawdzałem, bo sadzone były miesięcy temu a dołki wypełniłem 1:1 kwaśny torf z ziemią, trocin nie dodawałem
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
Czy na wiosne można zasadzić borówkę ?
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Czy ktoś uprawia borówki w formie piennej? Interesują mnie szczególnie odmiany borówki wąskolistnej na podkładce z borówki wysokiej.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- patryk10015
- 500p
Jeśli trocin nie dawałeś. To sprawdź odczyn pH gleby jeśli będzie odpowiedni to stawiałbym jak kolega pisał na chłodne noce i przygotowania zimowe krzewów.
-
- 200p
Dawałem pół na pół torf z ziemią rodzimą.
Czy ktoś używa papierki lakmusowych pH? Jeśli tak to jak mierzycie pH ziemi tymi papierami?
Czy ktoś używa papierki lakmusowych pH? Jeśli tak to jak mierzycie pH ziemi tymi papierami?
- patryk10015
- 500p
Ja heligą mierze. Jeśli chodzi o pomiar papierkami to bierzesz trochę ziemi, zalewasz to wodą destylowaną i robisz pomiar tego odczynu papierkiem.
-
- 200p
Ale ile wody należy wlać, chce kupić papierki od 3.5 do 7, z podziałem 0.3 będą dobre? Te papierki są dokładne?
- patryk10015
- 500p
Wody tyle żeby zamoczyć ziemię i później w tej wodzie papierek. Czy dokładne nie wiem nie stosowałem nigdy ważne żeby wynik się mieścił w przedziale odczynu akceptowanego dla borówki.
W jakiej rozstawie są posadzone te borówki wysokie i jakie są to odmiany?
-
- 200p
Między rzędami 2 metry a w linii co 1.5m, bluecrop i patrioty czerwienieją (kupione u jednego sprzedawcy) od innego są jeszcze zielone, mam jeszcze bluejay i Spartany ale jeszcze są zielone
Forum borówkowe staje się śmietnikiem. Ludzie ciągle zadają te same pytania . Już jest ósma część .Większość to bzdety . Zrobił się śmietnik, bo zainteresowanym nie chce się czytać od początku . Ja śledzę to od pierwszego dnia, więc wiem co mówię . Potrzebne jest wprowadzenie oceny porad i usuwanie nieaktywnych wpisów . Potrzebny jest też atlas chorób i braków w nawożeniu . Proszę się nie denerwować ,ale taka jest prawda. Druga sprawa to taka ,że skończył się czas bezproblemowej uprawy borówki w Polsce . Dotarły do nas wszelkie plagi egipskie . Większość problemów ,jeśli jest zachowane odpowiednie pH gleby to - przenawożenie , choroby grzybowe ,szkodniki i wirusy . Nadchodzi plaga muszki plamoskrzydłej . Albo już jest . Ja mieszkam na Dolnym Śląsku i w tym roku miałem okolo 30 % porażonych owoców przez tego owada . Oprócz tego monilioza ,szara pleśń , antraknoza i zgorzel pędów .Producenci rozprowadzają chore rośliny . Cieszyć się będą za to producenci chemii rolniczej (oprysków ) .Miłego dnia .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nie, nie pijemy. Jak przeczytałeś te dwa "odcinki" to pewnie natknąłeś się na wiele postów, po których ręce i cycki opadały. Bo jak można być miłym ,a bywały takie sytuacje, że dwa - trzy posty wcześniej został po raz kolejny omówiony jakiś problem a ktoś, i to nie noworodek, zadaje znów to samo pytanie? Wszyscy powinni sobie zdać sprawę z faktu, że najpierw trzeba poczytać , czegoś się dowiedzieć, a jeżeli są jakieś niejasności, to dopiero wtedy zapytać na forum. Jest wyszukiwarka, która niestety nie działa zbyt dobrze, ale czasem wystarczy wpisać trochę inne słowa i staje się CUD! Szanujecie swój czas, szanujcie też czas innych forumków. Amen.
Chris18404 jeżeli chodzi o papierki to kiedyś , dość dawno pisałem o nich, ale mogło to być w wątku o chorobach borówki albo jakimś innym borówkowym. Jak widzisz jeszcze dużo czytania przed Tobą.
Chris18404 jeżeli chodzi o papierki to kiedyś , dość dawno pisałem o nich, ale mogło to być w wątku o chorobach borówki albo jakimś innym borówkowym. Jak widzisz jeszcze dużo czytania przed Tobą.