Aktinidia,Kiwi choroby,szkodniki,gubi liście,zawiązki i inne problemy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kiwi choruje
Nie wiem, czy jeszcze się da uratować. Wynieś na dwór, do cienia, niech sobie stoi, podlewaj jak ziemia przeschnie.
Pozostaje tylko trzymać kciuki.
Pozostaje tylko trzymać kciuki.
Zielonym do góry!!!
Re: Kiwi choruje
Czy to znaczy czy jak jeden listek choruje to padnie także reszta?S cxy mogą padać n niego na dworze od razu promienie słoneczne?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 maja 2012, o 16:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aktinidia (Kiwi) Dr Szymanowski(samopylne) zrzuca zawiązki
Dlaczego moje kiwi zrzuca zawiązki? Rośnie 3 rok i co roku tak się dzieje. Kwitnie ale nie miało jeszcze owoców. Dlaczego tak jest? W centrum ogrodniczym pisali że jest to odmiana samopylna. Czy mogę popełniać jakiś błąd w uprawie?
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Aktinidia (Kiwi) Dr Szymanowski(samopylne) zrzuca zawiązki
Możliwe że jednak jest to odmiana która potrzebuje drugiej rośliny do zapylenia lub jest nie nawożona.
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Musisz lepiej sie przyjrzeć kwiatom:
2. Czy są męskie (tylko pręciki) i żeńskie ( słupek). Muszą być obydwa rodzaje na jednej roslinie. Jeśli jest tylko żeńska, to problem rozwiązany z opadaniem zawiązków
Moja Aktinidia po ok. 4 latach zaczęła kwitnąć i miała tylko żeńskie kwiaty, które po przekwitnięciu opadały. Postanowiłem dokupić męską sądząc, że potrzeba jej chłopa
. Jednak w 5 roku znowu zakwitła i miała owoce! ( może niedużo bo małą miseczkę, ale miała)
Owoce były pycha.
Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że zakupiony przeze mnie ''facet'' w ogóle nie kwitł. Pytanie: Skąd w takim razie wzięły sie owoce?
Podkreślam, że sąsiedzi nie mają aktinidii. Wywnioskowałem, że chyba moja aktinidia musiała dojrzec i w końcu wydała męskie kwiaty. Może wystarczyło kilka, żeby zapyliły żeńskie i tym samym miałem troszkę owoców.
No cóż z mojego doświadczenia wynika, że trzeba poczekać . Cierpliwość popłaca
2. Czy są męskie (tylko pręciki) i żeńskie ( słupek). Muszą być obydwa rodzaje na jednej roslinie. Jeśli jest tylko żeńska, to problem rozwiązany z opadaniem zawiązków

Moja Aktinidia po ok. 4 latach zaczęła kwitnąć i miała tylko żeńskie kwiaty, które po przekwitnięciu opadały. Postanowiłem dokupić męską sądząc, że potrzeba jej chłopa

No cóż z mojego doświadczenia wynika, że trzeba poczekać . Cierpliwość popłaca

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Kiwi
Moje kiwi w czasie gdy miało owoce zaczęło gubić liście. Obok rośnie drugie nie owocowało, ale liście miało ładne. Czy ktoś wie jakie są objawy niedoboru azotu ? Każdej jesieni dostają dawkę obornika bydlęcego i poza tym nie daję już nawozu. Może mają za mało azotu, a może za dużo słońca bo rośnie jedno i drugie na południowej stronie.
Re: Kiwi
Poparzenie słoneczne objawia się wyblakłym liściem ale i brązowymi obwódkami wokół liści.
A brak azotu liść blado-zielony przechodzący w zółty potem.Zahamowany wzrost.
Pnącza mają to do siebie,że bardzo szybko rosną,a zatem dużo potrzeba azotu.
Nie mniej jednak kończymy nawożenie około 15 sierpnia i przygotowujemy do spoczynku ,żeby to zielone wypędzone mogło zdrewnieć.Idzie potas ,fosfor itp.
A brak azotu liść blado-zielony przechodzący w zółty potem.Zahamowany wzrost.
Pnącza mają to do siebie,że bardzo szybko rosną,a zatem dużo potrzeba azotu.
Nie mniej jednak kończymy nawożenie około 15 sierpnia i przygotowujemy do spoczynku ,żeby to zielone wypędzone mogło zdrewnieć.Idzie potas ,fosfor itp.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Szymanowski mi właśnie zakwitł,dam znać jak owoce się zawiążą i dojrzeją 

A czy owocował ci już w e wcześniejszych latach?Czy mógłbyś opisać jak wyglądają te kwiaty?Bo u mnie na zakupionej odmianie Szymanowski zaczynają się rozkwitać kwiaty ,niestety w/g mnie w środku mają same pręciki zakończone żółtym pyłkiem ,co sugerowałoby jakąś męską odmianę!W ubiegłym roku też było sporo kwiatków i ani jednego owocu ,ale krzew pierwszy raz miał wtedy kwiaty ,więc myślałąm ,ze za młody na owoce.Czy na twoim prawdziwym Szymanowskim wszystkie kwiaty mają środki takie same ,czy jedne są męskie ,a inne żeńskie?,bo nie wiem czy go trzymać /mam tylko jedno miejsce/,czy na jego miejscu nie posadzić jagodę goji lub cytryńca...
-
- 200p
Nie owocował jeszcze,pierwszy raz kwitnie,niektóre mają tylko pręciki żółte a inne mają jeszcze po kilka wystających grubszych,bledszych,myślę że są to słupki.
Będzie mi kwitnął również issai,który też jest samopłodny.
Będzie mi kwitnął również issai,który też jest samopłodny.
-
- 200p
owoców nawet nie zawiązał 

- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U nas rośnie piękne kiwi, ale nawet kwiatów nie miało. Nigdy, a ma już kilka lat.
W tym roku posadziliśmy w innym miejscu dodatkowo "chłopczyka"i "dziewczynkę". Jeszcze nie kwitnie, ale napiszę co wyniknie z obserwacji.
W tym roku posadziliśmy w innym miejscu dodatkowo "chłopczyka"i "dziewczynkę". Jeszcze nie kwitnie, ale napiszę co wyniknie z obserwacji.
choroba kiwi
Witam
Dwa lata temu zasadziłem ok 2 letnie kiwi na balkonie na 7 pietrze po stronie południowej. W dużej doniczce z ziemia z biedronki. Kiwi pstrolistne wydaje mi się ze rodzaj męski. Niestety na przełomie lipca i sierpnia kiwi przestaje się odbarwiać a następnie liście zaczynają schnąć. W zeszłym roku w połowie sierpnia już nie było żadnego liścia jednak w tym roku kiwi odżył puściło nowe pędy i liści ale sytuacja się powtarza. Rok temu z racji przędziorków kiwi zostało spryskane target magnus oraz amistar w tym roku nie ma przędziorków ale powtarza się sytuacja z liśćmi.
Pozdrawiam i proszę o pomoc
zdjęcia sprzed ok 1,5 tygodnia: http://imageshack.us/g/96/ihoa.jpg/
zdjęcia z dzisiaj: http://imageshack.us/gal.php?id=r52nkp7gnuKnzuXKmg
w razie potrzeby zwiększę rozdzielczość ustawiłem tak z powodu bardzo słabej prędkości mojego łącza
Dwa lata temu zasadziłem ok 2 letnie kiwi na balkonie na 7 pietrze po stronie południowej. W dużej doniczce z ziemia z biedronki. Kiwi pstrolistne wydaje mi się ze rodzaj męski. Niestety na przełomie lipca i sierpnia kiwi przestaje się odbarwiać a następnie liście zaczynają schnąć. W zeszłym roku w połowie sierpnia już nie było żadnego liścia jednak w tym roku kiwi odżył puściło nowe pędy i liści ale sytuacja się powtarza. Rok temu z racji przędziorków kiwi zostało spryskane target magnus oraz amistar w tym roku nie ma przędziorków ale powtarza się sytuacja z liśćmi.
Pozdrawiam i proszę o pomoc
zdjęcia sprzed ok 1,5 tygodnia: http://imageshack.us/g/96/ihoa.jpg/
zdjęcia z dzisiaj: http://imageshack.us/gal.php?id=r52nkp7gnuKnzuXKmg
w razie potrzeby zwiększę rozdzielczość ustawiłem tak z powodu bardzo słabej prędkości mojego łącza
Re: choroba kiwi
Dodam ze juz ponad polowa lisci opadla a kiwi ciagle wypuszcza nowe