Moje roślinki domowe - WioLinKa

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Już obejrzałam. Ładne kwiatki, ładne doniczki. Najbardziej spodobała mi się sansewieria :P
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Ciekawe roślinki. Grubosz wspaniały. Sanseweria też. :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

Bardzo ładna kolekcja, grubosz rzeczywiście robi wrażenie, ale jak napisał Przemo to trochę słaby się robi, one nie potrzebują dużo nawozu, szczególnie takiego, gdzie jest znaczna ilość azotu, bo wtedy właśnie sukulenty się wyciągają. :D
Ale roślinki i tak bardzooooo mi się podobają!!!
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.

Mój zielony dom
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Witaj WioLinKo :) , nie każ się dłużej prosić i pokaż resztę swoich okazów. Ciekawość mnie zżera, kochana :oops:
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemo pisze:Ziel-ona a widzisz jakie on ma gałązki, cienkie i wiotkie, jest wybujały owszem pewnie za sprawą nawozu jakim podlewa WioLinKa, a pewnego dnia może równie szybko oblecieć cały jak szybko wybujał do takiej wielkości. :D
Zgadza się :D To sprawka nieodpowiedniego nawozu. Ale główną przyczyną jego bujności jest to, że przez dłuższy okres swego żywota stoi w chłodnym ale niezbyt jasnym miejscu. Przez lato stoi na zewnątrz ale również nie w bezpośrednim nasłonecznieniu lecz półcieniu. Jednego wystawiłam na słoneczny taras to listki mu zczerwieniały i ....obleciał doszczętnie :(
Ale mam ich w sumie 3 sztuki więc mała strata.

A oto mój grudnik w fazie wypuszczania pąków. Niestety nie zrobiłam fotki jak kwitł :( A było na co popatrzeć :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Ja w sumie bardzo rzadko podlewam grubosze odżywkami, ale wiem, że ziemię mam do kitu. Za radą Przema muszę ją szybko wymienić. Twój grudnik WioLinKo też super wygląda, masz rękę do kwiatów!
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Faktycznie gruboszki robią wrażenie, bo ten taki hobbito-kształtny też bardzo mi sie podoba :D no i wypatrzyłam u ciebie jeszcze coś, czego szukam już od jakiegoś czasu, tj. chyba masz marantkę odm. 'Kerchoveana' lub 'Mediovariegata'. Jest bardzo ładna :)
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p

Post »

Tak kari to jest maranta ale odmiany nie znam :( szczerze mówiąc to musze poszukać informacji na temat maranty. Kilka lat temu miałam cudną marantę o bordowych nerwach/żyłkach ale padła od starości :cry:

A oto mój kolejny kaktusik :D
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Grubosz i grudniki przepiękne, ale ten ostatni kaktusik jest niesamowity.
Ile to cudo ma już lat?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

WioLinKa pisze:Tak kari to jest maranta ale odmiany nie znam :( szczerze mówiąc to musze poszukać informacji na temat maranty. Kilka lat temu miałam cudną marantę o bordowych nerwach/żyłkach ale padła od starości :cry:
Ja mam właśnie tylko taką z bordowymi żyłkami, a chciałabym taką zielono-czarną. Niestety nigdzie nie mogę jej ostatnio dostać, widziałam ją tylko w sklepie w całym takim jakby zestawie roślinnym, w kompozycji w jednej donicy :) Muszę się udać do zaprzyjaźnionego sprzedawcy roślinek, miał mi jedną odłożyć, gdyby się przypadkiem trafiła w hurtowni :D
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p

Post »

gucia pisze:Grubosz i grudniki przepiękne, ale ten ostatni kaktusik jest niesamowity.
Ile to cudo ma już lat?
Dzięki gucia :D Pytasz ile kaktusik-cudo ma lat :?: Dokładnie nie pamiętam ale około 5 -ciu . "Choruję" na takiego w różowym kolorze. Może uda mi się gdzieś zdobyć :?:
Awatar użytkownika
selene
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sty 2008, o 00:29

Post »

Imponujące rośliny a grubosz na zdjęciu wprost niesamowitej wielkości.Wielkie brawa dla chodowcy.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p

Post »

Dziękuję wszystkim za pochwały :D W nagrode kolejna fotka :D Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Niesamowita, ile ma lat? :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p

Post »

Dokładnie nie wiem ile może mieć lat... :?: Dostałam ją jakieś 6 - 7 lat temu od sąsiadki, która chciała się jej pozbyć. Ja oczywiście przygarnęłam ją. Była cudna, liście miała na całej długości pnia od samego dołu. Niestety z jakiegoś powodu zrzuciła od dołu wszystkie liście i zostały marne na samym czubku. Czubki zostały ścięte i ukorzenione - ładnie rosną - a na kikutach wyrosły takie oto nowe listki i od dołu również. Kikuty zostały równiez skrócone bo były bardzo długie i z tych gołych kawałków również wyrosły ładne juki :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”