Dyptam jesionolistny,Krzew Mojżesza( Dictamnus albus ) z nasion

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dyptam jesionolistny - wysiew nasion

Post »

Już tu pisałam na forum, ale jeszcze raz napiszę radę od pani,która mi sprzedała nasiona dyptamu.Należy je wsypać do papierowej torebeczki/radziła filtr do kawy/,zmoczyć i włożyć do foliowej torebeczki strunowej.Uchyloną trzymać w lodówce,co jakiś czas sprawdzając wilgotność papierowej torebki.Po ok.3 tyg.nasiona zaczęły pękać z kiełkiem i wówczas wsadziłam do ziemi.Dalej ładnie powschodziły.
Halina
Awatar użytkownika
-SONIA127-
200p
200p
Od: 1 lut 2013, o 19:26

Post »

Witam.Też kupiłam w tym roku DYPTAM ale nie miałam zielonego pojęcia że trzeba nasiona trzymać w lodówce ;:oj Teraz to już za późno ,siedzą już w ziemi prawie 3 tyg.Pewnie i tak nic z nich nie wyrośnie co ? ;:185
Pozdrawiam Sylwia
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Może i wyrośnie, ale nie wiem czy starczy ci cierpliwości.U mnie dyptam sam się wysiał i co roku wyrasta niewiele większy :roll: Parę listków i tak całe lato trwa.W zeszłym sezonie kupiłam sadzonkę, ale wolno jej idzie wzrost :?
Miałam kiedyś dużą roślinę ok. 10 letnią, ale niestety z niewiadomej przyczyny (podobno skażenie środowiska) zginęła, latem zaczęła ginąć, a wiosną już nie odbiła.Nie wiem kiedy znów doczekam takiego egzemplarza :(
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

moje siedzą od 2 tygodni w lodówce w owej namoczonej torebce...póki co cisza.Od tygodnia część leży na wilgotnym podkładzie w ciepełku...i też cisza,choć mam wrażenie ,że pojawiły się jakieś mikropęknięcia...jutro ze dwa wsadzę do ziemi.Nasiona dostałam z wymiany forumowej :D
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

selli7, Dyptam uwielbia ziemię mocno zasadową i oczywiście żyzną.Zanim do tego doszłam, to też zginęła mi jedna roślinka.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
_fox_

Post »

Z początku dyptam niestety ale powoli rośnie, później też nie szaleje ale z roku na rok coraz więcej pędów kwiatowych widać, zaczynałem od jednego lichego pędu kwiatowego /podobno sadzonka miała 3 lata/ u mnie przez 3 lata wzrostu miał już 11 pędów z kwiatami. Młode siewki z zeszłego roku też lichutko podrosły i jeszcze śpią w doniczkach.
jagna971
---
Od: 11 mar 2008, o 21:17

Post »

-SONIA127- pisze:Witam.Też kupiłam w tym roku DYPTAM ale nie miałam zielonego pojęcia że trzeba nasiona trzymać w lodówce ;:oj Teraz to już za późno ,siedzą już w ziemi prawie 3 tyg.Pewnie i tak nic z nich nie wyrośnie co ? ;:185
Sylwia, nie jest za późno. Jeżeli masz taką możliwość to owiń luźno pojemnik folią i wsadź do lodówki lub wynieś na zewnątrz :).
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

danutka66 pisze:Nasiona dostałam z wymiany forumowej :D
Były schłodzone w lodówce do czasu wysyłki na akcję.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

Czyli jak...od razu do ziemi?Czy jednak czekać na kiełkowanie..."na wacie" ?:wink:
I jeszcze jedno,czytałam o parzących właściwościach tej rośliny/jakieś horrory o niegojących się pęcherzach i pozostających bliznach/...a jakie Wasze doświadczenia?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na waciku kiełkowanie jest dobre, bo wilgotność większa i widać co kiełkuje ;:333 . A nasionka są dość duże, więc nia będzie problemu z ich przenoszeniem. Jeśli chodzi o parzenie dyptamu, to nigdy mnie coś takiego nie dotknęło, ale: mam tak posadzony, że nie trącam go jak przechodzę obok, nie wącham kwiatków, nie pielę obok jak kwitnie, przekwitłe pędy ścinam w rękawiczkach ;:108 . I robię tak (przypadkowo) od dawna, mimo że dopiero tutaj dowiedziałam się o jego parzących właściwościach.
Tak więc, nie demonizujmy, ale uważajmy ;:131
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja mam uczulenie na dyptam.
Wystarczy go nie dotykać jak jest w słońcu, wtedy wydziela coś, co może uczulać.
Rano, wieczorem, czy w pochmurne dni mogę go dotykać ile dusza zapragnie. :D
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11

Post »

Chyba przekombinowałam z nasionami dyptamu. Kupiłam w LM nasiona firmy eden, 7 lutego poszły do lodówki (w wilgotnym filtrze do kawy). Regularnie sprawdzam wilgotność nasion i nic nie ruszają. Zastanawiam się czy producent nie stratyfikował już nasion.
_fox_

Post »

Nasiona dyptamu muszą być świeże, szybko tracą zdolność kiełkowania a więc w przypadku kupnych nie ma co pytać o stratyfikację. Jest duże ryzyko wschodów ponieważ firmy różnie kombinują, towar mają do sprzedania a nie do uprawy ;:306
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11

Post »

Dzięki fox sprowadziłeś mnie na ziemię. Czy ktoś z forumków wyhodował dyptam z nasion sklepowych?
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

jode22 pisze:Na waciku kiełkowanie jest dobre, bo wilgotność większa i widać co kiełkuje ;:333 . A nasionka są dość duże, więc nia będzie problemu z ich przenoszeniem. J
Moje nie wykiełkowały ani na waciku ,w ziemi też nie czyli?Nasiona z akcji
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”