Nie wiem czemu tak schnie w środku... boję się, że cała uschnie. Czy paprotkę można jakoś przycinać, żeby rosła taka ładna kulka?
Pierwsza z nich to hibiskus, ketmia (zapraszam do działu encyklopedii roślin doniczkowych) a na mszyce możesz zastosować Karate Zeon 050 CS lub Mospilan 20 SP, fikusa dopiero wiosna na początku marca będziemy cieli(daj fotki w dużym rozmiarze na e maila) a ostatni to skrętnik wpisz w wyszukiwarce sporo pisaliśmy również i o nim.treissi pisze:No i na koniec 3 kwiatuszki mojej babci :P
![]()
![]()
To jest zdaje się dzika róża, która swoje przeszła. Na początku była jedną długą gałązką, potem spadła z ławy na podłoge i złamała się o ponad połowę - wtety puściłóa boczne pędy. Wiem, że powinno się ją przycinać, żeby się rozkrzewiała, ale nie wiem jak i kiedy. Teraz zaatakowały ją mszyce - jak je zwalczyć?
![]()
![]()
![]()
W przypadku fikusa chciałabym zapytać jak i kiedy go przycinać, żeby ładnie rósł?
A co do ostatniego kwiatuszka to nie mam pojęcia co to za "wynalazek" :P
No i to by było na tyle
Kup tą do palm będzie lepsza od uniwersalnej.treissi pisze:Przemo dziękuje za odpowiedzi. Zaraz biorę się za usuwanie tego nalot, a jutro oczywiści kupię wodę destylowaną. Uważasz, że moje kwiatki mają złą ziemię? Mieszkam w małym mieście i niestety nigdzie nie mogłam dostać innej ziemi niż palmówka, albo uniwersalna...
Jakieś larwy czegoś ale z tego zdjęcia nie ocenię podlej ziemię również tym co na mszyce powinno je zlikwidować chyba że dasz wyraźniejsze zdjęcie tych robali to wtedy dopasujemy chemię do ich zwalczenia.A co myślisz o tych robaczkach na ziemi skrzydłokwiatu? Co to może być?
Co do suchego powietrza to rzeczywiści jest ono suche od centralnego ogrzewania. Czy wszystkie kwiaty mogę zraszać i jak często? Słyszałam, że paprotki nie lubią zraszania.
Nie sadzę, żeby to były jakieś larwy, bo chodzą po ziemi. Wyraźniejszych zdjęć nie da się zrobić, bo te robaczki są strasznie maleńkie. Próbowałam na wiele sposobów zrobić zdjęcie.Jakieś larwy czegoś
Do wszystkich kwiatów zastosować tą ziemię? A jak z przesadzaniem? Do tej pory wszystkie kwiaty przesadzałam w marcu lub kwietniu - co rok.Kup tą do palm będzie lepsza od uniwersalnej.
W porannych godzinach będzie ciężko, bo pracuje.prócz tego możesz zraszać wszystkie z swoich roślin jeśli masz w domu powyżej 22 stopni nawet codziennie w porannych godzinach
Nawożę je mniej więcej od marca do sierpnia. Bardzo możliwe, że stoją w nieodpowiednich miejscach, bo zawsze miałam problem, gdzie który z nich powinien stać...czy je nawozisz? no i czy stoją w odpowiednich dla nich miejscach (tzn czy maja wystarczająca ilość światła) ?