Teraz ja - treissi

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Paprotka
Obrazek Obrazek

Nie wiem czemu tak schnie w środku... boję się, że cała uschnie. Czy paprotkę można jakoś przycinać, żeby rosła taka ładna kulka?
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

treissi pisze:Paprotka
Obrazek Obrazek

Nie wiem czemu tak schnie w środku... boję się, że cała uschnie. Czy paprotkę można jakoś przycinać, żeby rosła taka ładna kulka?
Niestety ciąć nie można a schnie bo ma albo za mało wody albo za suche powietrze(nie jest zraszana) albo jedno i drugie naraz. :D
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Radermachera
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I tu moja największa strata :( Moja ukochana radermachera zrzuciła wszystkie liści. Przejżałam wszystko co znalazłam na jej temat - niestety nie znalazłam powodu. na razie jeszcze ją trzymam, bo puszcza nowe listki, więc mam nadzieję, że jeszcze się uratuje...

A tu moja radermacherka zanim opadła...
Obrazek
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek

Ten kwiatuszek też po bardzo długim czasie puścił tylko jeden listek...
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

Kolejna nieznana istotka :) kiedyś miał bardzo dużo listków, niestety bardzo mu opadły z dołu i nadal opadają - tylko troszkę wolniej...
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
x-C-j
---

Post »

Pierwszy z nich to epipremium a drugi reo meksykańskie.
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

Tego kwiatuszka próbuje wyhodować od kilku lat, niestety jak tylko zrobi się troszkę większy opadają mu dolne liści i zostaje goły pień z kilkoma listkami na czubku. Ten kwiatek ze zdjęci urósł do obecnego stanu u mojej teściowej, po czym przywiozłam go do domu i od tej pory stoi w miejscu (ani nie rośnie, ani nie opada).
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i na koniec 3 kwiatuszki mojej babci :P

Obrazek Obrazek Obrazek

To jest zdaje się dzika róża, która swoje przeszła. Na początku była jedną długą gałązką, potem spadła z ławy na podłoge i złamała się o ponad połowę - wtety puściłóa boczne pędy. Wiem, że powinno się ją przycinać, żeby się rozkrzewiała, ale nie wiem jak i kiedy. Teraz zaatakowały ją mszyce - jak je zwalczyć?

W przypadku fikusa chciałabym zapytać jak i kiedy go przycinać, żeby ładnie rósł?

A co do oststniego kwiatuszka to nie mam pojęcia co to za "wynalazek" :P

No i to by było na tyle :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
x-C-j
---

Post »

treissi pisze:No i na koniec 3 kwiatuszki mojej babci :P

Obrazek Obrazek Obrazek

To jest zdaje się dzika róża, która swoje przeszła. Na początku była jedną długą gałązką, potem spadła z ławy na podłoge i złamała się o ponad połowę - wtety puściłóa boczne pędy. Wiem, że powinno się ją przycinać, żeby się rozkrzewiała, ale nie wiem jak i kiedy. Teraz zaatakowały ją mszyce - jak je zwalczyć?

W przypadku fikusa chciałabym zapytać jak i kiedy go przycinać, żeby ładnie rósł?

A co do ostatniego kwiatuszka to nie mam pojęcia co to za "wynalazek" :P

No i to by było na tyle :)
Pierwsza z nich to hibiskus, ketmia (zapraszam do działu encyklopedii roślin doniczkowych) a na mszyce możesz zastosować Karate Zeon 050 CS lub Mospilan 20 SP, fikusa dopiero wiosna na początku marca będziemy cieli(daj fotki w dużym rozmiarze na e maila) a ostatni to skrętnik wpisz w wyszukiwarce sporo pisaliśmy również i o nim.
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemo dziękuje za odpowiedzi. Zaraz biorę się za usuwanie tego nalot, a jutro oczywiści kupię wodę destylowaną. Uważasz, że moje kwiatki mają złą ziemię? Mieszkam w małym mieście i niestety nigdzie nie mogłam dostać innej ziemi niż palmówka, albo uniwersalna... A co myślisz o tych robaczkach na ziemi skrzydłokwiatu? Co to może być?
Co do suchego powietrza to rzeczywiści jest ono suche od centralnego ogrzewania. Czy wszystkie kwiaty mogę zraszać i jak często? Słyszałam, że paprotki nie lubią zraszania.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
x-C-j
---

Post »

treissi pisze:Przemo dziękuje za odpowiedzi. Zaraz biorę się za usuwanie tego nalot, a jutro oczywiści kupię wodę destylowaną. Uważasz, że moje kwiatki mają złą ziemię? Mieszkam w małym mieście i niestety nigdzie nie mogłam dostać innej ziemi niż palmówka, albo uniwersalna...
Kup tą do palm będzie lepsza od uniwersalnej.
A co myślisz o tych robaczkach na ziemi skrzydłokwiatu? Co to może być?
Jakieś larwy czegoś ale z tego zdjęcia nie ocenię podlej ziemię również tym co na mszyce powinno je zlikwidować chyba że dasz wyraźniejsze zdjęcie tych robali to wtedy dopasujemy chemię do ich zwalczenia.
Co do suchego powietrza to rzeczywiści jest ono suche od centralnego ogrzewania. Czy wszystkie kwiaty mogę zraszać i jak często? Słyszałam, że paprotki nie lubią zraszania.

Paprotki kochają zraszanie a prócz tego możesz zraszać wszystkie z swoich roślin poza skrętnikiem i reo jeśli masz w domu powyżej 22 stopni nawet codziennie w porannych godzinach.
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

Roślin dużo, ale piszesz, że nie rosną i marnieją to zadam dwa pytania czy je nawozisz? no i czy stoją w odpowiednich dla nich miejscach (tzn czy maja wystarczająca ilość światła) ?
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

słyszałam,że radermachera nie lubi przestawiania,bo inaczej zrzuca liście...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Ja wyczytałam, że radermachera zrzuca liście jak ma przesuszone podłoże. Wiem też, że starsze okazy gubią dolne liście.
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakieś larwy czegoś
Nie sadzę, żeby to były jakieś larwy, bo chodzą po ziemi. Wyraźniejszych zdjęć nie da się zrobić, bo te robaczki są strasznie maleńkie. Próbowałam na wiele sposobów zrobić zdjęcie.
Kup tą do palm będzie lepsza od uniwersalnej.
Do wszystkich kwiatów zastosować tą ziemię? A jak z przesadzaniem? Do tej pory wszystkie kwiaty przesadzałam w marcu lub kwietniu - co rok.
prócz tego możesz zraszać wszystkie z swoich roślin jeśli masz w domu powyżej 22 stopni nawet codziennie w porannych godzinach
W porannych godzinach będzie ciężko, bo pracuje.
czy je nawozisz? no i czy stoją w odpowiednich dla nich miejscach (tzn czy maja wystarczająca ilość światła) ?
Nawożę je mniej więcej od marca do sierpnia. Bardzo możliwe, że stoją w nieodpowiednich miejscach, bo zawsze miałam problem, gdzie który z nich powinien stać...

A co do radermachery to myślę, że opadła dlatego, że miałam remont i byłam zmuszona troszkę ją przestawić... chociaż zaczęła opadać sporo wcześniej, gdy stała w jednym miejscu. Przesuszenie podłoża odpada. Roślinka jest też młoda.

O i jeszcze jedna sprawa - przeczytałam gdzieś, że róże chińską trzeba przyciąć już w lutym. jak to jest?
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”