Skrzyp polny ( Equisetum arvense )
Re: Co to za ładny chwaścik?!
Ja u siebie urywałam przy ziemi ( we wczesnym stadium) i przestał wyrastać.Jednak były to niewielkie ilości.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja nie ironizuję, ale herbatka ze skrzypu jest dobra na łamiące się paznokcie , co mi aktualnie dokucza.
Waleria
- misiaczekm
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A to to posiada takie ładne żółte kwiatki podobne do mikro słoneczników?tadeusz48 pisze:Na zdjęciu są owocniki skrzypu, chyba najgorszego chwastu jaki spotyka się pospolicie w ziemi.
....
Bardzo podobną łodyżkę mają kwiatki na sąsiedniej działce. Rosną po kilka w kępach.
Właśnie z takimi dziwnymi brązowo kremowymi łodyżkami. Chciałem kilka wykopać do siebie... heh
- AgAlinek
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 cze 2010, o 10:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tadeuszu dziękuje bardzo za wyczerpującą informacje
. Twój opis pozbycia się jest bardzo dokładny i jasny dla mnie
1. Czy mogę pędzelkować jak jest w tym stadium rozwoju czy poczekać aż całkiem się rozwinie?
2. Na działce mam dużą górę piachu której też wyrasta w dużych ilościach...to możliwe że skrzyp nawet na piachu rośnie?
W zasadzie to dzisiaj ma przyjechać pan z ciągnikiem glebogryzarka i pługiem i wszystko przeorać - na działce jest darnina której nikt przez 10 lat nie ruszał. Skrzyp pójdzie w ziemie ale za pewne za kilkanaście dni znów się pojawi.
Docelowo ma być trawa systematycznie koszona więc mam nadzieje pozbyć się go w ten sposób

1. Czy mogę pędzelkować jak jest w tym stadium rozwoju czy poczekać aż całkiem się rozwinie?
2. Na działce mam dużą górę piachu której też wyrasta w dużych ilościach...to możliwe że skrzyp nawet na piachu rośnie?
W zasadzie to dzisiaj ma przyjechać pan z ciągnikiem glebogryzarka i pługiem i wszystko przeorać - na działce jest darnina której nikt przez 10 lat nie ruszał. Skrzyp pójdzie w ziemie ale za pewne za kilkanaście dni znów się pojawi.
Docelowo ma być trawa systematycznie koszona więc mam nadzieje pozbyć się go w ten sposób
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
"Pędzelkować" go możesz w fazie początkowego wzrostu gdy robi się zielona "choinka", skrzyp uwielbia rosnąć w piasku, nie wiem czym tam się żywi, ale często go tam widać ( ale pewnie spód korzenia ma głęboko, głęboko w ziemi).
Może bez problemu ziemię ze skrzypem przeorać i zbronować, zagrabiając po bronowaniu grabkami ( metalowymi) ziemię zwracaj uwagę na wyorane kłącza skrzypu i je usuwaj z pola.
Myślę że w trawniku w czasie częstego koszenia trawy ten skrzyp sam zniknie, u mnie nie widzę go na trawniku, chociaż wyłazi tam gdzie nie ma trawnika.
Może bez problemu ziemię ze skrzypem przeorać i zbronować, zagrabiając po bronowaniu grabkami ( metalowymi) ziemię zwracaj uwagę na wyorane kłącza skrzypu i je usuwaj z pola.
Myślę że w trawniku w czasie częstego koszenia trawy ten skrzyp sam zniknie, u mnie nie widzę go na trawniku, chociaż wyłazi tam gdzie nie ma trawnika.
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Skrzyp polny ( Equisetum arvense )
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Re: Co to za dziwolągi? pomóżcie w identyfikacji
To niestety wygląda na skrzyp polny.
- mmarta1982
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 21:00
- Kontakt:
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Lepszy skrzyp niż perz 

"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
- gosiakmala
- 500p
dziękuję wam bardzo. Jest troche tego na działce, ale nie za dużo. Napoleonie, perzu Ci u nas dostatek 

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Dodam że skrzyp jest wykorzystywany w medycynie jako lekarstwo a na działkach i w ogrodach jako napary i wywary.Także ma + i - 

"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
- gosiakmala
- 500p
Tak jak wiem, dlatego już zacieram ręce bo będzie moczył się razem z pokrzywą 

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
Coś dziwnego mi wyrosło.
W części działki wyrosło mi takie cosik. Jest tego bardzo dużo. Czy ktoś wie co to jest?

Pozdrawiam Balbi
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
Re: Coś dziwnego mi wyrosło.
To dziwny skrzyp polny.
Okropny do wytępienia zresztą.
Wiem, bo go mam.
Tu podają czego nie lubi.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... rzyp+polny

Okropny do wytępienia zresztą.

Wiem, bo go mam.

Tu podają czego nie lubi.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... rzyp+polny
Re: Coś dziwnego mi wyrosło.
Poważnie? Ale właściwie może to być trudne do wytępienia bo mam wrażenie, że tego z dnia na dzień jest coraz więcej.
Dziękuję za podpowiedź.
Dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam Balbi