U mnie gwiezdny pył i len czerwony- to niewypały...
Floks gwiaździsty- piękne kolory- ale lubi się pokładać.
Kufea- super roslinka- ale miałam z sadzonki.
Natomiast siałam orliki, goździki kamienne, pierwiosnki- to sporo wsadziłam jesienią z wiosennego siewu- w to lato sie okaże jak zakwitną, bo to byliny. Dalie przeróżne również wysiewałam- dobrze rosną z siewu.
A z cebulkowych - między innymi wsadziłam jesienia takie
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Popieram porcelanka bardzo ładnie sie rozrasta Ja co roku wysiewam w skrzynkach na parapetach:
- werbeny,
- goździki Szabo,
- lewkonie,
- a rok temu pierwszy raz szałwię omączoną i byłam nią zachwycona
- w ubiegłym sezonie wysiałam także cynię meksykańską i nemezję w naszych barwach narodowych
Polecam te rośliny
Witajcie , dziś po długiej przerwie wpadłam sobie do zaprzyjaźnionego sklepu ogrodniczego a tam szok ! już pełna oferta nasion i cebul wiosennych - a przecież jeszcze styczeń i tak mi wiosna zapachniało że kupiłam kilka ciekawostek ; nasturcję o biało zielonych liściach [ jeszcze takiej nie miałam ] , czarną porcelankę , miniaturowe kocanki , ursynię , cętkowaną lwi paszczę [ jeszcze sie z taka nie spotkałam ] oraz różowo- czerwonawe nagietki , biało czerwoną nemezję no i kilka innych [ załączam zdjęcia ] także kilka dali mnie skusiło [ wiem nie ten wątek -ale są takie ładniutkie ,że muszę je Wam pokazać ] . A jak z nasionami u Was , też już są czy tylko tu na pomorzu tak sie pośpieszyli ?
Piękna była ta Twoja kapusta Danio - chyba tez posadzę .
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Nelu ta Komosa jest naprawdę obiecująca , chyba tez jej poszukam .
Dziś wygrzebałam w ogrodniczym te kilka nowości [ przynajmniej dla mnie ] - może ktoś już się z nimi zapoznał i powie mi czy są warte zachodu . Szczególnie interesuje mnie Tujałka - nigdy u nikogo jej nie widziałam .
Alstremerie kiedyś miałam,ale kupowałam kłącza.Nigdy nie przezimowały. Kiedyś przez krótki czas były modne jako kwiat cięty. Kupowało się w kwiaciarni.
Każda moja wizyta w sklepie ogrodniczym kończy się "szałem" zakupów. Nie innaczej było i wczoraj w sklepie PNOS Ożarów Maz. w Warszawie, Al. Krakowska 197/199. Oto "kwiecisty" plon zakupów:
W innym, zaprzyjaźnionym centrum ogrodniczym dostałem w prezencie, pięknie wydany, najnowszy katalog nasion, cebul i sadzonek tej samej firmy. Oto okładka:
Tak eMZet cierpimy na ta samą przypadłość , ja również dziś byłam na "szaleństwie " a oto efekty - dostałam bajeczną odmianę mieczyka -"Zizane" [ zdjęcie musiałam zapożyczyć bo cebulki były na sztuki , bez etykietki ze zdjęciem ] .
korzo_m- Tujałkę kupiłam , wygląda obiecująco , więc skoro polecasz to wyprobuje - dziękuję .
Tyle mam w domu a czekam jeszcze na dostawę :
jasieniec
kurzyślad
wilec szkarłatny
kamissonia
rodochiton
zwrotnica
miłek letni
kosmidium
czarnuszka hiszpańska
nagietek "Kablouna Orange"
To na razie tyle, ale jeszcze pobuszuję po sklepach, może coś znajdę ciekawego.