Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Soniu w tym Nowym Roku oraz witam pozostałych forumowiczów. Mam nadzieję, że się nie pogniewasz, że skorzystam z twojej propozycji. Mianowicie pokażę dzięki twojej gościnności, co u mnie zakwitło w tym starym i nowym roczku. Mam na myśli moje Paphiopedilum King Arthur. Oto on w całej okazałości ;:100
Obrazek Obrazek
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszy raz dodaję zdjęcia, więc musicie mi wybaczyć. Jeszcze reszta Obrazek Obrazek [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8d6 ... 7e84f.html][img]
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety nie wiem, dlaczego nie dodają sie równo pod sobą ?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Lana cudowny ten Twój Król Artur ;:111 i fotki są bardzo ładne ;:138
oby wszystkie nasze storczyki tak pięknie kwitły ;:87

a zdjęcia wklejasz dobrze tylko prawdopodobnie zamiast ''podgląd''
wciskasz ''wyślij'' i dlatego nasz trzy posty zamiast jednego

a tu mój piesek jak patrzy przez okno, co dzieje się na jego terytorium ( zdjęcie jest nie najlepszej jakości, ale musiałam zrobić szybko, bo pies jak widzi, że wracamy do domu to zaraz biegnie do drzwi, no i dom jest w trakcie tynkowania, więc jest szaro-bury :wink: ) ciekawe jak długo storczyki zniosą takie traktowanie ;:207

Obrazek
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zadroszczę, bo ja mam tylko jeden parapet i szkoda, że nie jest z gumy ;:113
Awatar użytkownika
agasta
Przyjaciel Forum - silver
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Post »

Lana, Akturek jest urzekający ;:166

Sonia, Twój piesek jest uroczy. Jak się wabi?

A co do tego pustego parapetu, to nie wyobrażam sobie, żeby się taki znajdował w moim domu.
Mam cichą nadzieję, że Ty też to wkrótce zmienisz, i zamieszkają na nim cudowne storczyki :D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Lana pisze:Zadroszczę, bo ja mam tylko jeden parapet i szkoda, że nie jest z gumy ;:113
ja jeszcze kilka parapetów mam, bo większość roślin jest duża i na parapetach się nie mieszczą, ale powoli i one pewnie zapełnią się storczykami ;:109 mówiłam przed chwilą do mojego D, że inni mają takie cudowne storczyki i żaliłam się, że ja nie mogę nigdzie takich kupić, a on do mnie, jak wiecznie będziesz chodzić do obi to pewnie innych nie kupisz ;:110

Agatko mój pies to Zawrat ale w domu ma na imię Kefir i jest psem rasy komondor
a parapety częściowo puste, bo muszę moje zaskórniaki dzielić między domem a ogrodem, no a teraz to zastanawiam się jak te moje roślinki będą wyglądały wiosną, bo teraz to Kefir non stop je obsikuje, zawsze miałam psie dziewczynki, a teraz mam chłopca, a ten niestety leje na wszystko ;:110
Awatar użytkownika
agasta
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Post »

Soniu, z tego wynika, że Twój D udzielił Ci błogosławieństwa na storczykową rozpustę :lol:
Teraz masz pretekst do zakupów, a jak kiedyś zaczanie marudzić, to przypomnij mu te słowa :D
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Marudzić to on będzie, ale i tak wie, że ja sobie z jego marudzenia i tak nic nie robię ;:113
Dziś sie zmartwiłam moimi storczykami czekającymi na powtórne kwitnienie, bo zauważyłam, że niewielkie pączki nim zdążyły ujrzeć światło dzienne to już zaschły ;:110 to pewnie wina ciągłego przestawiania i zimnego powietrza podczas zakładania parapetów zewnętrznych, och życie, a na dodatek zabiłam kolejnego hibiskusa, chyba go przelałam, a był taki cudowny, kusi mnie by kupić kolejnego, ale jak mam go znowu zmarnować to wolę kolejnego falka ;:112
Awatar użytkownika
Laurelin
50p
50p
Od: 4 maja 2007, o 13:23

Post »

No i nie ma nad czym się zastanawiać... do kwiaciarni marsz ;:112
Ja dołączam się do wszystkich witających Cię Soniu wśród storczykowych maniaków i na Nowy Rok życzę wielu sukcesów!!!
Phalenopsisy to chyba moje ulubieńce (chociaż inne storczyki też są urocze...), a widzę że u Ciebie ich dostatek
Pozdrawiam ;:100
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Laurelin oj tak to moje ulubione i to nie tylko ze względu na łatwość zdobycia :D
Dziękuję za odwiedziny i mile słowa i Tobie również życzę sukcesów nie tylko storczykowych :wink: :D
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

przeszukałam forum w sprawie usychających pąków i na 90% stawiam, że maja za zimno na parapecie, bo to są te storczyki oczekujące na ponowne kwitnienie i niestety, ale część z tych nowo wypuszczonych pąków uschła i to w bardzo wcześnie, nim jeszcze wykształciły się pąki Obrazek
i martwię się o pozostałe, bo są nowe przyrosty, ale stanęły w miejscu i nie wiem czy przenieść do cieplejszego lecz ciemniejszego pomieszczenia, bo na tej roślince jest keiki i nie chciałabym zmarnować tego cuda, bo dwa keiki z innych "falków" juź zamordowałam :oops:
Obrazek
Awatar użytkownika
emiliko*
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 sty 2008, o 09:38

Post »

Soniu, ja tu nowa ;)
Ale przyszłam skomplementować Twoją kolekcję :D
Pierwszy storczyk (ten gigant) powalił mnie na kolana! W życiu takiego nie widziałam.
I co jeszcze rzuciło mi się w oczy, to wiaderka ikeowskie - jeden z moich storczyków siedzi sobie w takim właśnie ;)
Piesio fajowy - uwielbiam psy, którym grzywki zasłaniają oczy :lol:

Kolekcja piękna :D Ten z różowym środkiem to moje marzenie :D Cuuuuuuuuuuudo...

Usychające pąki - tak jak Tobie, wydaje mi się, że to wina zimna. Ja swoje pączki też tak raz zamordowałam :| Przestawiłam storczyka w cieplejsze miejsce i to, co zostało, trzyma się nieźle, ale w niezmienionym stanie (już ponad miesiąc). Przypuszczam, że zakwitnie na tym pędzie.
Tylko że ja nie jestem żadnym specjalistą, początkujący amator zaledwie :oops:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Emiliko* witaj storczykowa maniaczko ;:196
cieszę sie, że do mnie wpadłaś z gościną i miłymi komplementami :D
ten storczyk gigant jak go nazywam, bo nawet nie chce mi się szukać jego nazwy też mnie zachwycił w kwiaciarni i postanowiłam go mieć, niestety zgubił 4 pąki po zmianie klimatu
Jak wiesz ze mnie też żadna specjalistka, uczę sie na błędach innych i niestety najczęściej swoich własnych :wink: i teraz zdecydowałam przenieść te, które mam nadzieję, że ponownie zakwitną. Storczyki te mają teraz ciepło i maja tez zapewnione więcej wilgoci więc chyba będzie im tam lepiej, a co z tego będzie lub nie to o tym napiszę :D
Pochwal się swoimi storczykami, bo chętnie je obejrzę :D

dodam jeszcze, że moja koleżanka ma storczyka - zresztą prezent ode mnie i on stoi dość daleko od okna, ale w zamian ma ciepło i ma się bardzo dobrze, bo non stop wypuszcza pęd kwiatowy, z którego wyrastają duże śliczne kwiatki :D
Awatar użytkownika
emiliko*
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 sty 2008, o 09:38

Post »

Widocznie koleżance dałaś ze szczerego serca prezent :D (tak mówi moja babcia, której namiętnie kupuję kwiaty i wszystkie super rosną).

Trzymam kciuki, żeby Twoim się polepszyło - czekam na dalsze relacje; sama jestem ciekawa ;)

A swoimi się nie będę chwalić, mam zaledwie trzy sztuki i głupio mi zakładać nowy wątek na forum :oops:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”