Uwielbiam JARMUŻ - szkoda że już wszystko wyjadłam przez zimę
Robię: sałatkę, surówkę zupę, no i jajecznicę.
Jajecznica - smażę boczek ( lub wędzona słonina), później dodaję cebulkę aż się zarumieni , następnie pokrojone w małe kawałki jarmuż aby lekko zmiękł , następnie wlewam jajka z solą ( roztrzepane ) i smarze aż się zetną . Uwielbiam to - dla mnie pycha.
Szybka surówka : jarmuż drobno kroję , wrzucam pokrojony w kostkę cebulę i jeden pomidor , dodaję sól do smaku. Czekam aż sok puści i zmiękną liście - wtedy już gotowy do konsumpcji
Sałatka na obiad: kilka marchewek pokrojone w cienkie wstążki gotuję w wodzie aż lekko zmiękną, jarmuż siekam na mniejsze kawałki i podsmażam na patelni ( w małej ilości wody ) aż zmiękną. Pod koniec dodaję sól, pieprz, czosnek rozdrobniony, sok z cytryny , troszkę oliwy z oliwek i wszystko łączę
Zupa : tak jak jarzynowa czy wiosenna - tylko zamiast warzyw daję jarmuż , doprawiam smakiem , sól , pieprz.
Szukam innych pomysłów. Może coś pomogłam
Pozdrawiam