Skórka z cytryny jako nawóz pod rośliny
Re: Skórka z cytryny jako nawóz pod rośliny
Naturalnie, omijamy w miarę możliwości chemię, granulowany obornik ma w sobie przecież różne nienaturalne świństwa

- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Entuzjaści skórek cytryny banana pewnie sobie wyobrażają że to murzynek czystymi rączkami zrywa te owoce. To co widziałem w Gwatemali przypominało raczej komory śmierci w których gazowano owoce przed dalszym transportem. Zresztą każda substancja chemiczna składa się z prostych pierwiastków nawet Cyklon B zamieni się kiedyś w nawóz. Przecież to tylko węgiel azot i wodór.
Granulowany obornik więc już na starcie czystością wygrywa z mitami nawiedzonych ogrodników.
Granulowany obornik więc już na starcie czystością wygrywa z mitami nawiedzonych ogrodników.
Jakbyś trochę zgłębił temat kompostu, to dotarłbyś do tego, że skóry z cytrusów sie nie nadają, bo mają w sobie jakieś związki spowalniające rozkład materii organicznej. Zasady robienia kompostu były wałkowane tyle razy, że szkoda to powtarzać i zaśmiecać forum.
Dlatego też nie podzielam twojej opinii co do granulowanego obornika.
Dlatego też nie podzielam twojej opinii co do granulowanego obornika.

- asprokol
Nie rozumiem co granulowany obornik ma wspólnego z kompostem ?. Odpowiedziałem tylko co myślę o owocach cytrusowych i ich chemicznej czystości na tle tego stwierdzenia "granulowany obornik ma w sobie przecież różne nienaturalne świństwa".
Trochę odbiegamy od tematu ;-) Ale temat ekologii został. Taki granulowany obornik poza tym że jest "czystszy"to nie da się porównać do takiego naturalnego na płaszczyźnie ekologii. Oczywiście kurzeniec z fermy drobiu, gdzie kurczaki szprycują antybiotykami, też nie będzie idealny, ale tak to można przykłady mnożyć do poziomu jakiejś paranoi ;)

- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podobno skórka tylko z cytryn "Bio" nadaje się ewentualnie do spożycia a cała reszta przesycona chemią.Jak to ocenić co z tej chemii może trafić do kompostu , na grządkę a następnie do marchewki czyli potem do brzucha i organizmu ogrodnika ?
W związku z powyższym , moim zdaniem ,lepiej odpuścić przedziwne eksperymenty z cytryną w kompoście.
W związku z powyższym , moim zdaniem ,lepiej odpuścić przedziwne eksperymenty z cytryną w kompoście.
Nie róbmy histerii. Idąc tym tropem nie powinniśmy wynosić na kompost żadnych zielonych odpadków z warzyw i owoców kupionych w sklepie, bo są zachemiowane.
. Gdyby nie były konserwowane, to byście, pomarańczy, mandarynek, bananów w życiu nie jedli. Przy takim kryterium, nikt by nie miał kompostu na działce

- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
I to co powyżej to niestety smutna przypadłość tego forum.Zupelny brak zdrowego podejścia do otaczającego nas świata.
Każdy wątek bez chemii przepadnie.
Każdy wątek bez chemii przepadnie.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Mogę potwierdzić to że, skórki z cytryny i pomarańczy bardzo długo się rozkładają w kompoście. Nawet sezon zimowy pod wpływem mrozu nie zrobi z nich ,,papki". U mnie takie trudno rozkładające się odpadki kuchenne lądują w wiaderku z wodą i EMami podlegają maceracji. Potem lądują na kompoście. W tym przypadku chemia jaką były nafaszerowane nie przeszkadza mi bo wstępnie były już rozłożone na ,,czynniki pierwsze" w wiaderku.
To nie mit. Przez wiele lat stosowałam ten składnik jako nawóz gdy nawozów nie było w sklepie. Rośliny doniczkowe dostawały niezłego ,,kopa" we wzroście.
Jeśli chodzi o surowe jajko to kolega bardzo się mylijjdj pisze:Oj te ogrodnicze mity. Skórka cytrynowa, skórka banana, surowe jajko...
Nie ma żadnych dowodów na pozytywny wpływ tych rzeczy na wzrost roślin, chyba, że są składnikami kompostu.

Do skórek nie jestem przekonany, co do jajek mogę potwierdzić.Widziałem jak ludzie moczyli skorupki z jajek i tym podlewali kwiatki. Poza fajnym wzrostem były też fajne zapachy;)

Jolek u Ciebie się to sprawdziło, u kogoś innego nie. By wiedzieć czy jajko to dóbr nawóz trzeba wykonać doświadczenie.
Co do cytrusów, zawierają one olejki eteryczne o silnym działaniu bakteri- i grzybobójczym, dlatego długo się rozkładają.
Nie wiem po co eksperymentować że skórkami i innymi rzeczami skoro wiadomo, że dobra kupa od zwierząt gospodarskich i kompost to najlepsze nawozy naturalne.
Co do cytrusów, zawierają one olejki eteryczne o silnym działaniu bakteri- i grzybobójczym, dlatego długo się rozkładają.
Nie wiem po co eksperymentować że skórkami i innymi rzeczami skoro wiadomo, że dobra kupa od zwierząt gospodarskich i kompost to najlepsze nawozy naturalne.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Niestety, skorupek nigdy nie moczyłam, znam inny ,,babciny sposób". Ta wersja to chyba dla oszczędnych była 

Nie tyle dla oszczędnych co niewrażliwych na zapachy. W tych skorupkach zawsze zostało trochę białka. Po dwóch tygodniach waliło od tego jak z obory. 

- asprokol
W porównaniu z tym co jest w naszych "codziennych" produktach spozywczych, to pikuś.
Ale na balkonie mam kilka drzewek cytrusowych, do ciasta czy herbaty tylko ze swojego chowu.
Ale na balkonie mam kilka drzewek cytrusowych, do ciasta czy herbaty tylko ze swojego chowu.