Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Post »

:wit
Ja też jako skrytoczytacz chcę bywac w tym pięknym ogrodzie.
U mnie przed chwilą przeszła burza z piorunami i gradem, więc tym bardziej chcę takich wiosennych widoków.
I juz wiem jak wsadzę kilogram zamówionych tulipanów ;:306
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wandziu, melduję się i ja :wit
Wiesz że Twój ogród to u mnie pozycja obowiązkowa ;:167
Nawet jeśli nie zawsze zostawiam po sobie ślad, to bywam tu często i z wielką przyjemnością ;:108
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

I ja zdyszana przybiegam ;:306 do Twojego raju
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu jak miło znowu spacerować po wiosennym ogrodzie. :tan U Sabinki dopiero wychodzą tulipany, :wink: a twoje kolorowe. Widok z kulami i latarenką przepiękny. ;:oj
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

;:oj Wiosna!
Ups... Jak Twoje tak pięknie kwitną, to może jednak znajdę sposób, żeby posadzić swoje (bo nadal w opakowaniach leżą) ;:131
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Wandziu czarujesz, po prostu czarujesz swoimi zdjęciami i swoim ogrodem. Wiele jest pięknych ogrodów, ale zaczarowanych już znacznie mniej - Twój jest w ścisłej czołówce ;:180
Serdeczności ;:196
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

ASK_anulla pisze: Mnie wykańcza sadzenie cebul. Nieliczne wyjątki trafiają wprost do gruntu. Większość sadzę w donicach, skrzynkach, koszykach różnej maści, a je dużo trudniej wkomponować pomiędzy byliny.
Ech... jakże ja dobrze Cię rozumiem... Mam dokładnie to samo. :roll:
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Samo patrzenie na tulipany u mnie odgania chandrę -aby do wiosny.
Jak ja to mówię ;jeszcze 4 wypłaty i wiosna; ;:108
Pozdrawiam Teresa :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy igrody hortensje. 16

Post »

Madziagos, pamiętam, były kiedyś na FO osoby, które skrzętnie, każdego dnia odliczały dni do wiosny. W końcu tak wiele czasu już nie zostało. Dni mijają coraz szybciej z upływem naszych lat. Za chwilę święta, a potem to już o cięciu drzew trzeba będzie myśleć. ;:108

agniesz-ka, wynika z Twojej wypowiedzi, że sama rozmnażasz tulipany, sadząc malutkie cebulki przybyszowe. I tak właściwie być powinno. Ja jednak jestem zbyt niecierpliwa, aby czekać na kwitnienie tych maleństw, i co roku dokupuję nowe cebule, a starych nie wykopuję. Głównie kupuję na wyprzedażach w marketach, bo najłatwiej można znaleźć.

Nifredil, jak ty zawsze sympatycznie wypowiadasz się na temat mojego ogrodu, aż mi serce rośnie. Staram się po takich słowach jeszcze bardziej, aby być ich naprawdę godną. Dzięki ;:196

Miriam, pamiętam Mireczko twoją propozycję umieszczania w twoim wątku zdjęć zimowych. Nawet ja tam jedno wkleiłam. Zdjęcia w śniegu i fotografie oszronionych gałązek są z pewnością malownicze, ale chyba to tylko dla fotografów, bo my, jako ogrodnicy, traktujemy zimowe miesiące jak zło konieczne, które trzeba przeczekać i o nim zapomnieć. Stąd ta niechęć do białych widoków. Zresztą czyż ogrody nie wyglądają wtedy prawie identycznie?

Aneczka1979, a myślisz, że ja to jestem cierpliwa? Tym bardziej że sporo nowych cebul kupiłam. Nie mówiąc o różach. Ale na razie niech siedzą i czekają, a nie tak jak u Sabinki wyłażą na wierzch, nie wiadomo po co. Za chwilę nosy im pomarzną.

Jolu1, te żółte tulipany z czerwoną obwódką to Aquilla. Kupiłam je pomyłkowo, miały być jakieś inne, ale sprawiły mi ogromną niespodziankę i cieszę się, że je mam.
bejka1970, witam Cię znowu i jest mi niezwykle miło, że mój ogródek zdobył Twoje uznanie. :)

Dorotka350, widzę właśnie, że bywasz ostatnio rzadziej. To chyba takie jesienne zmęczenie. Nawet się zastanawiałam, czy otwierać wątek wspomnieniowy. Ale jak widać, inni po namyśle też otwierają, bo wiadomo, że razem jest przyjemniej czekać na nowy sezon. Zdjęcia róż mam, bo co jak co, ale róże są niezmiernie fotogeniczne i można je oglądać bez końca.

jode22, no cóż niech pada, bo to jednak dobrodziejstwo dla roślin. Jeszcze nie tak dawno kopnęłam łopatą pod swoimi drzewami i pod względnie wilgotną warstwą ujrzałam suchutki piaseczek. Byłam zaskoczona. Teraz więc mimo podłej pogody staram się widzieć zalety deszczu.

dorcia7, z radością witam cię na mecie Dorotko :D

ASK-anulla, nawet nie wiesz, jak bardzo współczuję osobom, które muszą sadzić cebulowe w tych wszystkich koszyczkach. Ja nigdy nie miałam nornic, choć np, do róż to rozmaite robactwo u mnie lgnie. Lecz gdybym miała jeszcze problemy z tymi podziemnymi paskudztwami, to chyba bym zrezygnowała na dobre z tulipanów. A może by tak te cebule moczyć w czymś gorzkim, co byłoby niesmaczne dla nornic? Nigdy nie zgłębiałam tematu z racji "niemania" tych szkodników.

aniap56, witaj Aniu na jawie! Niech zgadnę, posadzisz swój kilogram w jednym miejscu? Ciekawa jestem, ile sztuk wchodzi na kg. Taki łan to by dopiero wyglądał ;:oj

Sweetdaysy, przybywaj kochana, cieszę się z każdej choćby najmniejszej wizytki!

Cyma, widziałam u Sabinki te wyłażące tulipany. Zgroza mnie ogarnęła, bo właśnie śniegi zapowiadają od poniedziałku. Poszłam od razu sprawdzić, jak tam moje się zachowują, ale na szczęście siedzą cicho w ziemi. ;:oj

Renzal, ojoj, Renatka nam się odnalazła, jak fajnie. Sadź czym prędzej swoje tulipaniska, bo Ci na parapetach zaczną wyrastać :;230 Ale znam takich, co w grudniu sadzili i też było dobrze.

Daffodil, bardzo mi przyjemnie Asiu, że tak postrzegasz mój ogródek. Przebył długą drogę w ciągu tych pięciu lat pobytu na FO, ale jeszcze nie jestem z niego do końca zadowolona. Są tutaj miejsca wymagające mnóstwa pracy. Wystarczy tego chyba do końca życia. Ale dziękuję bardzo za pochwałę i uśmiecham się do Ciebie z daleka :D

Tenciu, też bardzo lubię oglądać zdjęcia tulipanów, jest ich teraz taka mnogość odmian, że czasem naprawdę trudno wybrać coś dla siebie, bo i te by się chciało, i tamte. ;:224
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

Własnie dziś odebrałam paczkę z tym kilogramem tulipanów i zasadziłam .
Na mój kg weszło około 45 cebulek ,ale zależy to chyba od ich wielkości.
Jestem i ja ciekawa jak będzie prezentować się taka kępka ;:306
Mam nadzieję, że nornice ich nie zjedzą,bo posadziłam bez doniczek-już ich nie miałam.
Próbuję za to mieszankę przeciw nornicom.Wiosna się okaże czy skuteczna ;:108 :tan
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Wandziu! Właśnie dziś odrobinkę wsadziłam, ale zostało jeszcze masę, a w poniedziałek kolejna dostawa :oops:
Lubię właśnie w takich dużych grupach sadzić, ale muszę ograniczać się do pojemności doniczek. Nornice czuwają...

Bardzo podobają mi się Twoje Orange Breeze i zapoluję na nie w kolejnym roku. Niech nornice mają jakąś odmianę. ;:224
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wando, kupowałam tulipany Mata Hari w biedrze. Nie wiedząc jeszcze, że one tak pięknie się przebarwiają. W tym roku próbowałam je dokupić i niestety na cztery sklepy typu "stonka" nie znalazłam ani jednej paczki, a szkoda, niesamowicie się prezentują w grupie ;:oj
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54

Post »

Oj jestem i ja :wit Witaj moja droga.
Jak cudownie u ciebie wiosną ,odlądając te fotki juz sie tęskni do wiosny.Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Trafiłam :wit
Przecudna wiosna
Sadzenie w takich dużych grupach to podstawa. Ja mam nadal za mało tulipanów
Niestety w tym roku nie udało mi się zakupić ich więcej.
Mały kryzys :roll:
Liczę na przyszły rok. W dodatku nie pamiętałam co gdzie rośnie, a robiłam małe przegrupowanie więć bałam się że uszkodzę cebulki
Teraz porobię zdjęcia i znaczniki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”