Pleśń siewek,w ziołach, w szklarni,w doniczkach,ziemi ...

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
beata239
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2015, o 22:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Pleśń w szklarni

Post »

Witam, mam problem i mam nadzieję że pomożecie mi. Działkę kopiłam w tamtym roku jesienią ,wiec jestem świeżym ogrodnikiem. Otóż w szklarni w miejscu gdzie rosną pomidory pojawiły się na ziemi plamy białej pleśni.Nie wiem co robić ,czy wymienić ziemię, czy użyć jakiegoś środka .Bardzo proszę o pomoc doświadczonych ogrodników :)Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23

Re: Plesn w szklarni

Post »

Mamy do czynienia z kożuchem pokrywającym glebę,czy może są to korzonki(włośniki) pomidorów przerastające podłoże?Jaki ma to wpływ na rosnące pomidory?Pozdrawiam klakier.
beata239
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2015, o 22:42

Re: Pleśń w szklarni

Post »

Ogólnie to nie ma wpływu na pomidory ,bo normalnie rosły i nie bylo z tym problemu ,krzaki wyglądały na zdrowe ,owocowały całkiem nieźle ,więc wpływu na uprawę było . Być może nie jest to nic groźnego . Przekopię i dam nawozu . Mam nadzieję, że będzie dobrze. Dziękuję za odpowiedz:)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pleśń w szklarni

Post »

Beato, z tym nawozem nie przesadzaj, bo ta pleśń mogła powstać z nadmiaru azotu i dużej wilgoci, czy nawet braku odpowiedniego wietrzenia. Wystarczy rozrzucić kurzak, podlać i zamknąć szklarnię, a pojawi się na całej powierzchni biały nalot.
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Re: Pleśń siewek,w ziołach, w szklarni,w doniczkach,ziemi ...

Post »

Gdzieś przeczytałam, że zapleśniałą ziemię należy posypać cynamonem. Przed chwilą posypałam. Ciekawe, czy zadziała :wink:
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”