Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cukinia,kabaczek - uprawa cz.3
..ale chyba nie ogórkiem ?
Można spróbować
, ale chyba w następnym sezonie. Może w następnym sezonie będą kwitły parami 

Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Kurcze, Janusz moja też ma taki mały łeb. Może też być psinco z nasion.
Na niedzielę spróbuję ją rozkroić.

Na niedzielę spróbuję ją rozkroić.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może trafiłeś na osobnika który lubi niższe temperatury
.

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
To miała być cukinia, a wyszło coś takiego:

Czy to jest jadalne, czy raczej na kompost? Szybko stwardniały i nie dały się pokroić. Teraz jest kilka młodych uratowanych przed przymrozkami, ale mam wątpliwości, czy do czegoś się nadają.

Czy to jest jadalne, czy raczej na kompost? Szybko stwardniały i nie dały się pokroić. Teraz jest kilka młodych uratowanych przed przymrozkami, ale mam wątpliwości, czy do czegoś się nadają.

-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Jak na moje oko to to są dynie. Obierz i zobacz czy nie są gorzkie - jak nie są to tak jak dynie możesz zjeść.
Wczoraj zerwałam ostatnie cukinie i kabaczki na nasiona, ale nie sprawdzałam czy są dojrzałe. Oby były, bo nazwy odmian nie pamiętam, a były bardzo plenne.
Dzięki za podpowiedź
. Teraz skojarzyłam, że pęd miała dużo dłuższy, niż mają cukinię i liście drobniejsze:

-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
One przypominają skrzyżowane acorny. Sprawdź, bo mogą być bardzo smaczne (te dojrzałe z twardą skórką).
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cukinia może być niesmaczna,wręcz obrzydliwie gorzka i to niekoniecznie na skutek niepożądanego skrzyżowania.
Moje okrągłe cukinie ,choć mało plenne,w środku sezonu były dobre. Kiedy spadł deszcz po długotrwałej suszy,już na koniec sezonu,wiązały owoce jak szalone- na zdjęciu zbiór jednego dnia z jednego krzaka( dwa tygodnie temu,przed przymrozkami)
Miała być z nich ostatnia zupa -krem.Jednak kiedy spróbowałam już uduszonej na maśle, przed planowanym miksowaniem- okazała się zupełnie niejadalna
Gorzka jak piołun,fuj
) Nie wiem co jest tego przyczyną,ale wiem na pewno,że wcześniej cukinie z tego krzaka były dobre. Może nocne chłody tak wpływają na smak,albo duża różnica temperatur między dniem a nocą ?

Moje okrągłe cukinie ,choć mało plenne,w środku sezonu były dobre. Kiedy spadł deszcz po długotrwałej suszy,już na koniec sezonu,wiązały owoce jak szalone- na zdjęciu zbiór jednego dnia z jednego krzaka( dwa tygodnie temu,przed przymrozkami)
Miała być z nich ostatnia zupa -krem.Jednak kiedy spróbowałam już uduszonej na maśle, przed planowanym miksowaniem- okazała się zupełnie niejadalna

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 paź 2014, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szukam żółtej cukinii. Chcę aby była plenna z miękką skórka i aby szybko nie wykształcało się gniazdo nasienne z twardniejącymi pestkami. W tym roku miałam "Goldenę" ale niestety już w małych cukiniach zaczynały się wykształcać twarde pestki. Jaką odmianę żółtej cukinii polecacie?
Pozdrawiam Kasia