Kawon ( arbuz ) - część 6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
vanilla81
100p
100p
Od: 10 maja 2011, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 6

Post »

U mnie tez nic sie nie chce wiazac. Kwiatow mam sporo, sama tez probuje zapylac ale nic z tego poki co nie wynika :(
Awatar użytkownika
misiucha_pl
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 maja 2015, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie na 10 zawiazanych, zostaje może 2-3

Arbuzy są małe, pózniej czarnieja i odpadają - w środku są czarne lub brązowe - tak jakby małe arbuzy obsychaly i sie kurczyly

Od czego to może wynikać, czy jak posadzilem obok siebie 7 odmian, ma to jakiś wpływ?

U mnie roi sie od pszczół, bo mam niedaleko maliny...
Goshia
500p
500p
Od: 11 paź 2013, o 09:38

Post »

Jeśli w środku są czarne to może być czarna zgnilizna dyniowatych...
Poczytaj, tu info o chorobie: http://www.podoslonami.pl/czarna-zgnili ... ych-upraw/

Co do moich, 1 zapylony (przynajmniej tak wygląda, urósł od wczoraj) a reszta żeńskich dopiero szykuje się do kwitnienia :D
Pozdrawiam, Gosia:)
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

U mnie ''już'' zaczynają kwitnąć :) .Po zeszłorocznych udanych plonach- uprawą arbuzów zaraziłam sąsiadów,szwagierkę i dwóch znajomych działkowców .Teraz podglądamy sobie i obgadujemy nasze kawonki .Niestety aura w tym roku nie sprzyja .Ja podlewam swoje sporadycznie ,sąsiedzi prawie codziennie a efekt taki sam .Mimo ,że krzaczki małe to wyglądają zdrowo ,więc nie tracę nadziei .
rejczel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 lip 2015, o 10:54

Post »

Hej!
hoduje arbuzy na balkonie (pierwszy raz), zobaczymy czy coś z tego wyjdzie, ale już kwitną więc oczekuję pierwszych owoców z niecierpliwością :D
Natomiast na liściach grasuje teraz jakiś szkodnik (od spodu liścia i te liście żółkną) - pomóżcie proszę co to może być i jak się pozbyć insektów? stawiałam na mszyce lub przędziorka, ale sama nie jestem w stanie rozpoznać :(
załączam zdjęcie liścia, mam nadzieję, że pomoże: https://imagizer.imageshack.us/v2/1109x ... E75pBL.jpg
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kwitną te siane wprost do gruntu w miejsce rozsady,która wypadła,żenskie kwiaty też są.Rano zapyliłam,ale i owadów dużo lata,może coś z tego będzie ?
Goshia
500p
500p

Post »

Ja już mam 2 sztuki zapylone na 100%, rosną.

Niemożliwe, jak szybko nabierają masy i wielkości! Jednak teraz większa kulka trochę zwolniła i zaczyna się robić żółta, a Złoto Wolicy żółknie gdy robi się dojrzała. Mam nadzieję, że to nie o to chodzi, bo ten owoc w porównaniu do sklepowych arbuzów jest malutki...
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Ja zauważyłam wczoraj na końcach pędów trzech roślin pęk zielonych pączków (rośliny są same w sobie liche, pędy mają grubości cienkiej sznurówki), spisałam je na straty ale zostawię i zobaczymy co z tego będzie, najwyżej w przyszłym roku zrezygnuję i posieję dużo szparagowej, bo mama płacze że nie posiałam w tym roku :roll: .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Goshia pisze:Jednak teraz większa kulka trochę zwolniła i zaczyna się robić żółta, a Złoto Wolicy żółknie gdy robi się dojrzała.
Złoto Wolicy praktycznie od momentu zawiązania jest żółte :wink: A przynajmniej w żółto zielone plamy ;:224
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Goshia
500p
500p

Post »

Marku, uspokoiłeś mnie :D
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów! To mój pierwszy post tutaj :wit

Od dwóch lat staram się uprawiać arbuzy i melony na mojej działce zachęcony znalezionymi tutaj opisami i zdjęciami :D Rok temu udało mi się wyhodować 3 arbuzy z 5 sadzonek zanim uprawy nie zniszczył mączniak. Były słodkie i soczyste. Melony padły jeszcze wcześniej i musiałem zebrać owoce przed pełna dojrzałością. W tym roku postanowiłem się mu nie dać bez walki i pryskałem już 3 razy. Efekt - objawów mączniaka brak. Już chciałem robić fotki w stylu "chwalę się", gdy w ostatnią niedzielę przyszła potężna burza. Wiatr oszczędził ogród, ale grad posieczkał liście melonów a arbuzów połamał i poucinał. Ech... ;:223 ;:145 Na zdjęciach obraz nędzy i rozpaczy ;:174 Nie wiem jak teraz będą rosły moje arbuziki bez połowy liści ;:174
Arbuzy wsadzone 15 maja do niskiego tunelu foliowego a folia zdjęta w momencie rozpoczęcia kwitnienia. 4 odmiany - Rosario F1, Złoto Wolicy (potwierdzam, że Złoto Wolicy ma żółtą skórkę w zasadzie od samego początku) i dwie odmiany z pestek wyciągniętych z arbuzów kupionych w hipermarkecie (okrągłe i podłużne).
I powiem szczerze, że te super hiper polskie odmiany Rosario i Złoto Wolicy mnie nie zachwyciły (od Legutki). Wschodziły bardzo kiepsko, kiepsko rosną i owocują. Najlepsze są te zwykłe sklepowe :;230

Melony to Emir, Seledyn oraz dwie odmiany z pestek melonów przywiezionych z Krymu i z Teneryfy ;:333

Lepsza połowa uprawy:
Obrazek

Tragedia:
Obrazek

Poszatkowane melony:
Obrazek

Melony w uprawie pionowej w tunelu:
Obrazek
Goshia
500p
500p

Post »

Mnie tam się podoba :) Wszystko trzyma się przysłowiowej kupy i mimo gradu nie wygląda źle :) A arbuzy masz baaardzo szybko wysadzone, ja dopiero miesiąc po Tobie, ale uprawa gruntowa, bałam się przymrozków :)
Podoba mi się :)
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p
Od: 27 kwie 2014, o 20:45

Post »

Masz już ogromne owoce.. tym bardziej, że to w gruncie. Moje szklarniowe są na etapie zawiązków wielkości agrestu. Ale jestem dobrej myśli, bo pod folią będą miały trochę przedłużony okres wegetacji i może chociaż posmakuję arbuzów z własnej hodowli. Póki co przynajmniej melony wiążą jak głupie :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Goshia
500p
500p

Post »

A moje największe Złoto Wolicy strasznie zwolniło ze wzrostem - jest teraz trochę mniejsze od piłki do tenisa ziemnego.
Obrazek
goha9229
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lip 2014, o 15:57

Post »

Może ktoś wie na co chorują moje liście? Już pare uschło całkiem ;/ Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”