Piaskowe aglaonemy i inne

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
perla
500p
500p
Od: 18 lis 2007, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Piaskowe aglaonemy i inne

Post »

Witaj Żanetko
Ja też zaznaczam swój ślad w nowym wątku.
Ciekawe roślinki pokazałaś-nie znam ich zupełnie :D
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Wspaniałe rośliny, ale są to rośliny "metrażo-żerne", do swobodnego wzrostu i pokazania - wyeksponowania swoich walorów potrzebują przestrzeni, jednak gdy podrosną, stworzą ;:215 miejsce do wypoczynku ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A niby czemu aglaonemy miałyby nie cieszyć się sympatią ;:202
Wręcz przeciwnie - skaczę po wątkach doniczkowych i wiem, że jak najbardziej u forumków występują :lol:
No nie w takiej ilości jak u Ciebie ;:oj ale jednak są :lol:
Żanetko - przepiękne masz okazy ;:138
Ale żeby jako tako je rozpoznawać, to muszę jeszcze tak parę razy się im przyjrzeć,
bo co niektóre wyglądają mi na podobne :oops:
To tak jak z goeppertiami - niby to samo a jednak nie :lol:
A jaką one mają wielkość liścia - tak mierzac wzdłuż ?
Wyglądają na giganty - obłędne, zielone, kolorowe, zdrowiutkie giganty ;:63
Pozdrawiam i zapraszam
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Witaj :wit
masz cudowną kolekcję. Bardzo mi się Twoje aglaonemy podobają. Nie mam żadnej (póki co :) ), ale są troszke podobne do diffenbachi, które bardzo lubię.
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Agnieszko - Agnieszko Perełko - Mieczysław - Ewa - Kasia - bardzo serdecznie dziękuję Wam za wizyty!
brombiel pisze:Nie bluźnij kobieto ;:185 ...zielone jest piękne
Agnieszko - no pewnie, tylko wiesz, aglaonemy ma lub widział niemal każdy, więc się chyba opatrzyły ;:306 Ale jak mówiłam, dla mnie są arcyciekawe i bardzo je lubię. Cieszę się, że i Wam się podobają :D
perla pisze: Ja też zaznaczam swój ślad w nowym wątku.
Ciekawe roślinki pokazałaś-nie znam ich zupełnie :D

Perełko - witaj serdecznie! ;:196 Miło mi Ciebie widzieć tutaj i szalenie się cieszę, że zostawiłaś swój ślad. Jak nie znasz, to zaraz poznasz, ja je polecam każdemu, bo to w gruncie rzeczy niekłopotliwe roślinki. Te duże zajmują jedynie dużo miejsca, ale zasadniczo tworzą też fajny busz w domu. Rzeknij słowo, a wiesz co :D
Akwelan_2009 pisze:Wspaniałe rośliny, ale są to rośliny "metrażo-żerne", do swobodnego wzrostu i pokazania - wyeksponowania swoich walorów potrzebują przestrzeni, jednak gdy podrosną, stworzą miejsce do wypoczynku
Właśnie Mieczysławie, bardzo dokładnie to określiłeś! Te mniejsze, wąskolistne, potrafią być mniej "miejscożerne". Wszystkie zaś są doskonałą ozdobą tarasów, nie potrzebują w większości słońca bezpośredniego...Po prostu dla mnie rewelacyjne roślinki.
ewa321 pisze:A niby czemu aglaonemy miałyby nie cieszyć się sympatią
Wręcz przeciwnie - skaczę po wątkach doniczkowych i wiem, że jak najbardziej u forumków występują
Ewuś, właśnie to miałam na myśli, jak napisałam wyżej. Dla mnie ważne jest, że i Wam się podobają, za co nieustannie dziękuję bardzo ;:196
ewa321 pisze:Żanetko - przepiękne masz okazy
Ale żeby jako tako je rozpoznawać, to muszę jeszcze tak parę razy się im przyjrzeć, bo co niektóre wyglądają mi na podobne
To tak jak z goeppertiami - niby to samo a jednak nie . A jaką one mają wielkość liścia - tak mierzac wzdłuż ?
Wyglądają na giganty - obłędne, zielone, kolorowe, zdrowiutkie giganty
Dziękuję Ci Ewa bardzo serdecznie ;:180 Niektóre naprawdę mało się od siebie różnią -a to liść jest inny, a to inny wzorek i już inna odmiana...Ot, taka fascynacja tym rodzajem. Co do wielkości liścia - 'Key Lime' ma na przykład jego długość 34 cm, a rozpiętość to ok. 88 cm! Inaczej 'Green Sun'- ma 25 i nie rozkłada się jak na przykład król - tu: 'King of Siam' :D I chyba mogę je również nazwać gigantami, ale mnie właśnie i to w nich urzeka Obrazek
nieulozona-tak pisze: masz cudowną kolekcję. Bardzo mi się Twoje aglaonemy podobają. Nie mam żadnej (póki co :) ), ale są troszke podobne do diffenbachi, które bardzo lubię.
Witaj, Kasiu! :wit Dziękuję za miłe słowa i dziękuję, że tu wpadłaś. Ja też kiedyś, kiedy było mniej odmian, myliłam jedno z drugim, a tyle mają ze sobą wspólnego co jedna rodzina - obrazkowate (Araceae). I jeśli lubisz diffenbachie, polubisz i aglaonemy, w czym ja Ci będę bardzo dopingować ;:108

Dziękując za wizyty, czuję sie ośmielona pokazać kolejne aglaonemy :D Teraz dla odmiany te wąskolistne:
Aglaonema commutatum - ta mała sadzonka musiała być ratowana przed kotami, ale się zregenerowała i po zimie dzielnie ruszyła ze wzrostem:

Obrazek

Aglaonema cutlass - te dwie jakoś właśnie szczególnie upodobała moja kotka, ale też sadzonka nieźle odbija po zimie:
Obrazek

Teraz chciałam Wam przedstawić jedną aglaonemę - nie jest znana jest inna nazwa, bo jest u mnie już 18 lat. Co roku jest odmładzana, dlatego nie wygląda na swój wiek, ale w zeszłym już ją pozostawiłam "samą sobie". Niech rośnie. Jest dla mnie szczególna, bo otrzymałam ją właśnie 18 lat temu od uczennicy, która parę lat temu zginęła w wypadku. Ta roślinka, w sumie myliłam ją z diffenbachią, cały czas ładnie rośnie i wytwarza odrosty. Pomyśleć, co mogłoby być, gdybym jej nie podcinała...Teraz wygląda tak:

Obrazek

W ubiegłym roku trafilam na bardzo podobną odmianę, którą jest Aglaonema 'Silver Queen'. Wzorem liści jest bardzo podobna, ma tylko dłuższe pędy (czy łodygi...?) i ogólnie nie jest taka "zwarta", ale myślę, że jest córcią w pierwszej linii tej najstarszej:

Obrazek

Tak wyglądają obie:

Obrazek

To samo, czy jednak inne...?

Kolejna porcja aglaonem po sesji zdjęciowej, w przygotowaniu.
Ciepło pozdrawiam!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Piękne są te rośliny, gdybym miała więcej miejsca ...nie nawet nie chcę o tym myśleć...tak na wszelki wypadek :;230 :;230
A te dwie ostatnie wzorek na liściach mają raczej taki sam...tylko jedna jest młodsza...raczej takie same...jak dla mnie oczywiście, bo znawcą to ja nie jestem ;:185
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to sobie trafiłam na kolejną śliczną sesję ;:138
Modelki piękne, liście cudnie błyszczące i bez żadnych smug ;:oj
I właśnie mam pytanie w związku z tym - czym je czyścisz ?
I jeszcze pytanie, którego zapomniałam zadać ostatnio - co robisz, że liście nie mają deka zaschniętych końcówek,
nie marszczą się, nie podsychają im boki ;:215
Przyznam się, chociaż wstyd się przyznać, że ukatrupiłam homalomenę Camouflage Wallisii :oops:
Boję się tych roślinek, chociaż zakochałam się w aglaonemie Krete i Tivoli, nie wiem czy one też są piaskowe :lol:
Nie wiem czy poprawną nazwę napisałam, ale to te z czerwonymi liśćmi :lol:
Żanetko - chętnie bym je nabyła, bo już je nawet namierzyłam, ale drżę na samą myśl o ich marnym końcu u mnie ;:145
Dlatego czekam na kolejną sesję u Ciebie :heja
Pozdrawiam i zapraszam
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspanaiłe aglaonemy jak dla mnie te ostatnie sa z tej samej odmiany :wit
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pięknie dziękuję za miłe słowa ;:180
brombiel pisze:Piękne są te rośliny, gdybym miała więcej miejsca ...nie nawet nie chcę o tym myśleć...tak na wszelki wypadek :;230
Oj tam,oj tam :D Ja też nie chciałam i co...? Agnieszko, nie zastanawiaj się, bo miejsce się zawsze znajdzie :D
brombiel pisze:A te dwie ostatnie wzorek na liściach mają raczej taki sam...tylko jedna jest młodsza...raczej takie same...jak dla mnie oczywiście, bo znawcą to ja nie jestem
Filigranowa27 pisze:Wspanaiłe aglaonemy jak dla mnie te ostatnie sa z tej samej odmiany
Dziewczyny! Mnie się też tak dokładnie wydaje, tylko że te 18 lat temu to nazw nie było - a teraz ją otrzymała w odróżnieniu od innych. Sądzę, że ta pierwsza jest po prostu "matką" lub jakąś bazą dla innych odmian, które w ciągu tych lat powstały. Jeśli też tak sądzicie, to chyba tak musi być :;230
ewa321 pisze:No to sobie trafiłam na kolejną śliczną sesję
Dziękuję, Ewuś!
ewa321 pisze:Modelki piękne, liście cudnie błyszczące i bez żadnych smug
Bo myję je w miarę często, a na pewno przed zdjęciami ;:306
ewa321 pisze:I właśnie mam pytanie w związku z tym - czym je czyścisz ?
Zasadniczo wynalazłam taki patent - w znanej drogerii są często takie suche ściereczki w rolce, jak papier, ni to fizelinowe, ni to z czegoś, generalnie do kurzu (w marketach na B też bywają). I one się idealnie do lisci nadają, bo jak namokną, to im się nic nie dzieje, a myją bardzo ładnie. Oczywiście najpierw psikam opryskiwaczem lub pod prysznicem, potem właśnie tymi ściereczkami. Jedna spokojnie wystarcza na wszystkie, bo jak mówię, można ją płukać. Przypadkowy wynalazek ;:306
ewa321 pisze:I jeszcze pytanie, którego zapomniałam zadać ostatnio - co robisz, że liście nie mają deka zaschniętych końcówek,
nie marszczą się, nie podsychają im boki
Nic, dosłownie, poza w miarę częstym myciem i skraplaniem opryskiwaczem. A nie wszystkie takie końcówki mają - właśnie przygotowuję kolorowe aglaonemy, i tam na jednej są takie podsuszone końcówki, ale one dopiero wpadają w regularny rytm podlewania, przez zimę bardzo były oszczędnie podlewane. Może to stąd, ale z czasem się ujawni, czy to inny problem.
ewa321 pisze:Przyznam się, chociaż wstyd się przyznać, że ukatrupiłam homalomenę Camouflage Wallisii
Tej w ogóle nawet nie zamierzam mieć :D Niby ta sama rodzina, a podobna kapryśna bardzo :D
ewa321 pisze:Boję się tych roślinek, chociaż zakochałam się w aglaonemie Krete i Tivoli, nie wiem czy one też są piaskowe
Są! ;:306 Właśnie po sesji zdjęciowej :D Napisałaś poprawnie, to te właśnie. Własnie przygotowuję ich zdjęcia. Nie masz co się bać tych roślinek, Ewciu...Im wystarczy dać tylko troszkę więcej światła, i u mnie przez zimę tylko Krete ucierpiała - tyle, że ona miała bardzo słabiutkie korzonki, nabyta jesienią, więc miała prawo się nieco zimą załamać, bidulka, a ja się zimą nie certolę z roślinami. Minimum podlewania i tym podobne. Teraz się ukorzenia kawałek. Na początku marca przelałam też "Pink Jade", ale też dobrze znosi reanimację ;:306
ewa321 pisze:Żanetko - chętnie bym je nabyła, bo już je nawet namierzyłam, ale drżę na samą myśl o ich marnym końcu u mnie ;:145 Dlatego czekam na kolejną sesję u Ciebie :heja
Jak masz okazję, to bierz i nie bój się. Dajesz sobie radę z goeppertiami, a z nimi nie dasz rady...? Spokojnie ;:304
Jak mówiłam - obrabiam zdjęcia właśnie kolorowych.
Dziękuję bardzo Wam wszystkim za przemiłe słowa! ;:196
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Jakie, inne aglaonemy u Ciebie.
Pierwszy raz je widzę ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

A mnie nie wyświetla fotek :( :roll:

Tak po nazwach to Żaneto masz niezłą kolekcję Aglaonem ;:138
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani! Naprawdę miło mi widzieć Was tutaj, w moich skromnych progach. Naprawdę - mój zbiorek doniczkowych roślinek jest tylko dodatkiem do fascynacji, jaką jest roślinność Madagaskaru, i którą prezentuję w moich sukulentowych wątkach. Cieszy mnie każda Wasza wizyta, bo przecież żadnych rarytasów tutaj nie mam, tym bardziej, że najlepsze miejscówki są dla sukulentów i hoi, a dla reszty, nazwanej "ozdobnymi doniczkowcami" mam ograniczone miejsce.
justus27 pisze:Jakie, inne aglaonemy u Ciebie. Pierwszy raz je widzę
Justynko - jakże mi miło, że zawędrowałaś tutaj do mnie ;:138 Ja zimą wypatrzyłam Twój wątek sprzedażowy, bo przecież to oczywiste, że hojozę mam i ja, i właśnie przeglądam Twój wątek. Zamelduję się w nim oczywiście, bo z tego, co już zobaczyłam, to cuda które ja z kolei widzę po raz pierwszy ;:108
Andziax007 pisze:A mnie nie wyświetla fotek
Tak po nazwach to Żaneto masz niezłą kolekcję Aglaonem ;:138
Aniu - bardzo się cieszę i z Twojej wizyty ;:180 Za miłe słowa bardzo dziękuję, jednak to raczej chyba nie kolekcja, a po prostu zbiorek roślinek, jak napisałam na wstępie, mających pełnić rolę ozdobnych. I cieszę się, że się podobają, bo na mnie na przykład Twoje koleuski zrobiły ogromne wrażenie ;:108 Co do zdjęć - to nie wiem, dlaczego, pierwszy raz mam sygnał o czymś takim i nie wiem, co Ci poradzić...?

Zachęcona Waszymi wizytami, przedstawiam kolejne aglaonemy. Tym razem kolorowe:

Aglaonema 'Butterfly'
Obrazek

Aglaonema 'Golden Lipstick'
Obrazek

Cudownie wyrósł jej nowy liść:
Obrazek

Aglaonema 'Snow White'
Obrazek

Aglaonema 'Tivoli' - mam dwie. I te dwie bardzo róznie się wybarwiają. Duża:
Obrazek

Mała:
Obrazek

i obydwie razem:
Obrazek

I ostatnia, bardzo ładna, ale jak pisałam wcześniej - muszę jej dopomóc w produkcji korzonków, i tak cud, że zimę przetrwała. Aglaonema 'Pink Jade':
Obrazek

To na razie tyle. Miłego oglądania i miłej niedzieli życzę wszystkim ;:180
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Bardzo ładne kolory, one się tak wybarwiają pod wpływem słoneczka?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Traffcia
100p
100p
Od: 7 kwie 2015, o 15:30

Post »

Właśnie, też mnie to zainteresowało, czy te odmiany z odcieniami różu i czerwieni przebarwiają się na słońcu, czy takie po prostu są???
Pozdrawiam
Beata
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny! Dzięki wielkie za miłe słowa i od razu odpowiadam: obie aglaonemy 'Tivoli' mają dokładnie takie samo wybarwienie, jakie miały na początku, obydwie stoją na tym samym stanowisku obok siebie i sama się nad tym zastanawiam. Jedna jest starsza, druga młodsza. Może być tak, że po prostu z wiekiem zmienia się ta ilość barwnika. Jak dobrze popatrzeć, to na 'Snow White' młode liście s ą takie lekko zielonkawe, najstarsze są białe. Teraz na dniach ma przyjechać do mnie królowa, która też wykazuje tę samą cechę, że na starszych liściach jest inne, intensywniejsze wybarwienie. Ale w przypadku moich Tivoli kompletnie nic się nie zmienia od początku - czy to lato, czy zima, czy wiosna ;:oj
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”