Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
edyta js
50p
50p
Od: 17 cze 2014, o 12:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Soniu widać ten ogrom pracy jaki włożyłaś w ogród , czy sama wszystko robiłaś ;:oj
Fajnie że patyczki wsadzasz i ci coś wyrośnie u mnie klapa, chciałabym rozmnożyć bukszpan forsycje cis i inne zielone na działkę więc w tym roku będę próbować.
M zerwał mi do koszyczka bukszpanu tyle że mam jeszcze cały wazon - może on ma lepszą rękę i coś wypuści korzonki.
Dużo ;:3
Pozdrawiam Edyta
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu, już druga strona. Daj nam wytchnąć, dziewczyno ;:333
Zawsze odwiedzam Ciebie z przyjemnością i ciekawością ;:196
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jaka ta werbena wielgachna.. Jak sobie wspomnę jak wyglądają moje sieweczki to czarno to widzę. Ciekawe czy zdąży zakwitnąć ;:224
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witaj Zosiu.
Jestem i ja w nowym wątku. Dobry sposób z tą werbeną. ;:108 :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Madziu, Pawle miło mi, :) dobre dusze zawsze wesprą radą.

Beatko myślę, że już w niedzielę będzie widać efekt trzech dni słońca i ciepła. ;:65 Hortensje nawożę raz dedykowanym im nawozem. Już to zrobiłam w tym tygodniu. Potem w czerwcu jeszcze gnojówką z pokrzyw. Jestem zwolenniczką dobrego przygotowania dołka przed sadzeniem. Daję najniżej obornik przysypuję ziemią, potem z 5 l kompostu wymieszanego z ziemią i trochę suchego igliwia. Jeśli będą miały dobry start, to dopiero w drugim roku można delikatnie nawozić.

Aniu dzięki. ;:196 Wczoraj bawiłam się w przesadzanie, a dziś już mam wątpliwości. Na szczęście dopiero w poniedziałek będę mieć czas na ogród, więc poprawki pewnie nie będzie. ;:218

Grażynko cieszę się, że doceniasz moją pracę, tym bardziej, że u sibie masz tak pracochłonne rabaty. ;:180

Aniu witam zawsze niezmiennie serdecznie doświadczoną ogrodniczkę. ;:196 Cieszę się, że ruszyła. Z werbenami, to jak zniecierpliwione dzieci się zachowywałyśmy. :;230 Mam chyba ze sto siewek, nawet nie będę mieć gdzie przepikować, nie mówiąc o posadzeniu. Ta w donicy stoi na tarasie i ma pąki. ;:65

Jolu, Zuza po trzech latach widzę, że coś w ogrodzie rośnie. Brak mi jednak najbardziej większych drzew liściastych, które nadają charakter ogrodowi. Ukorzenianie to fantastyczna przygoda. ;:65 Wczoraj posadziłam obwódkę z małych bukszpanów. Na razie nie ma wyglądu, ale już w przyszłym roku będzie ładna.

Obrazek

Edytko witaj :wit Koncepcja moja, nawet wiele koncepcji, nawet koncepcja co dzień inna. :;230 Ciężkie prace M, trochę dzieci lub zaprzyjaźniony chłopak, który pomaga nam w różnych pracach przy domu. Nie zniechęcaj się. Patyki ukorzeniam w ziemi, z różnym skutkiem, ale jak wsadzę 30 gałązek bukszpanu to 20 się ukorzeni. Cis ukorzenia się nawet dwa lata i musi mieć zasadową ziemię, inaczej nic z tego. Najlepsze efekty mam jednak z odkładów, 100 procent.

Wandziu teraz ogród smutny, więc wy mi dodajecie energii. ;:168 Dopiero tulipany nacieszą nas kolorami, więc po niedzieli zapraszam. :)

Sabinko to ubiegłoroczna werbena przechowana w garażu. Porobiłam z niej kilka sadzonek, a reszta rośnie w doniczce i zamierza kwitnąć. ;:65 Spokojnie zakwitną, moje jeszcze nie pikowane, takie małe.

Alu osoby, które mają gdzie przechowywać rośliny, bardzo sobie chwalą taki sposób rozmnażania. Z jednej rośliny można zrobić kilkanaście sadzonek i dużo wcześniej zakwitną. ;:215 Mnie udało się tylko dlatego, że nie było zimy, więc w zimnym garażu nie zmarzła.

Dziś nie miałam wiele czasu na prace w ogrodzie. Zdążyłam przesadzić lawendę i wsadzić gipsówki z B. Niestety chyba trzy lawendy uschły, rosły na podniesionej rabacie przy samym tarasie trochę zadaszonej. Niestety nie podlałam zimą, ;:223 śniegu nie było, więc nie widać oznak życia. Wykopałam dwie czerwone żurawki, niestety pędraki zjadły korzenie. Nie wiem czy uda się coś uratować. ;:174 Wszystkie ostnice przeżyły, będą wcześniej ładne, szmaragdowe czuprynki. ;:215 Wczoraj sadzone turzyce włosiste i przycięta połowa kulek.

Obrazek Obrazek
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Tak pozazdrościłam trzmielinowego cudu w Twoim ogrodzie, że dzisiaj kupiłam aż 4 odmiany trzmieliny, bo nie mogłam się zdecydować ;:173
Jutro mam nadzieje w głowie mi się rozjaśni i na jakąś się zdecyduje :D
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

O i już jest II część, z powodu pięknej pogody człowiek ograniczył komp do minimum. Ale najbardziej podobają mi się foty przed i po. Duża różnica a tylko 2 lata. Super.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Jestem i ja :-D . Widzę że pracujesz w ogródku. :-D Ja też coś dłubię w ziemi po trochu miło widzieć że roślinki rosną .
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,dopiero teraz zauważyłam nowy wątek ,bo ja ostatnio widzę tylko swój ogon ,którego w ogóle nie mogę dogonić,ale tutaj jestem obowiązkowo i podpatruję budowę pięknego ogrodu,pozdrawiam :wit ;:168
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu hah! I ja dziś przeryłam (czytaj: przesadziłam) prawie pół ogródka. ;:131 I wcale nie obiecuję sobie, że tak już zostanie. ;:224
Kochana bardzo podoba mi się ostatni widoczek: tuje i bukszpany, niczym żołnierze we wojsku. ;:215 Co oglądam Twój ogród, to normalnie też chcę mieć tak wszystko poukładane, systematyczne. Niestety za żadne skarby nie umiem wprowadzić tego w życie u siebie. ;:131 Na szczęście ten mój "busz" też mi się podoba. Uf.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu u mnie to tak jak u Ciebie, też w większości to jeszcze iglaczki, ale zmieniam to zaciekle a w tym roku to duża rabata kwitnąca się szykuje ;:108 Jam mam zbyt mało ziemi na duże drzewa, ale zastępuje je mniejszymi krzewami liściastymi.
Widzę pięknie przycięte tuje, ja też się właśnie do tego procederu szykuję ;:108
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
joe22
50p
50p
Od: 6 sty 2014, o 01:17

Post »

Widzę nowy wątek ;:138 Obecność obowiązkowa! :wit
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Soniu, wpisuję się, bo twój ogród to jeden z moich ulubionych.
Uwielbiam relacje z siania i ukorzeniania. Mam wrażenie, że wszystko ci rośnie szybciej i bujniej niż normalnie. Zachwycają mnie kulkowe bukszpany, wszystkie równiutkie. I oczywiście hortensje, kwitną ci wyjątkowo bujnie.
Jakie warzywa będziesz uprawiać w tym roku?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bunia79
500p
500p
Od: 25 cze 2012, o 23:27

Post »

Ja nie mam szczęścia do ukorzeniania, ale będę próbować do skutku z trzmieliną i bukszpanami. Widząc efekty jakie osiągnęłaś, człowiek dostaje pozytywnego kopa :shock:
Ogród piękny, aż trudno uwierzyć, że jest taki młody!

Bogusia
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Mnie też nie może zabraknąć w nowym wątku :)
napracowałaś się :wink: przydałaby się lepsza pogoda, bo w 2 dni człowiek nie jest w stanie wszystkiego ogarnąć, mimo że by chciał, a przecież nie o to chodzi, żeby się umordować i paść na pysk ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”