Buraki niestety wyrzucam, bo nijak mi do niczego nie podchodzą.Ika2008 pisze:Obrane buraki kroje w plastry i wkładam do dużego słoja, do tego czosnek (ja daję dużo- 5-6 ząbków na 3-litrowy słoik) i spory kawałek chrzanu,pokrojony w małe słupki. Do tego łyżka soli i zalewam przegotowaną chłodną wodą. Słoje przykrywam ścierką, stawiam na kuchennym blacie i zazwyczaj już na drugi , trzeci dzień pojawia się piana, którą zbieram łyżką i tak codziennie około tygodnia,czasem dłużej.Raz na jakiś czas zamieszam w tych słojach.
Odcedzam buraki, powstały sok cedzę jeszcze przez gęste sito (nie daj Boże, żeby tam coś pływało!)
i rozlewam do wyparzonych butelek po pysiach, kubusiach itp., w ostateczności do małych dżemowych słoików. Wynoszę do piwnicy.
Świetna baza do barszczu i jak pisałam wcześniej, jako napój chłodzący, bo jest lekko gazowany.
jeśli chodzi o przechowywanie to spokojnie postoi do następnego sezonu (dłużej nigdy nie trzymałam)
Jak odkręcam słoik to syczy i tak właśnie ma być.
Jak ukisić czerwony barszcz?
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Jak ukisić czerwony barszcz?
Pozdrawiam, Marta.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2988
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Jak ukisić czerwony barszcz?
To duży błąd, ze wyrzucacie buraczki.
Ja kiszę w wiórkach i po odcedzeniu mam gotowe do surówki - ostatnio robiłam z cebulką i jabłkiem.
Ja kiszę w wiórkach i po odcedzeniu mam gotowe do surówki - ostatnio robiłam z cebulką i jabłkiem.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Re: Jak ukisić czerwony barszcz?
Kiszę w glinianym garnku, który wyparzam, przykrywając garnek przykrywką, też glinianą.Przyprawy daję takie jak do ogórków, z gorczycą włącznie.Wodę daję nie kranówę(kranówa jest okropna), sól nie jodowaną.Tempo kiszenia zależy o temperatury w kuchni, tak samo jak w przypadku ogórków. Pleśnieje wg mnie zakwas "przekiszony". Buraczki z zakwasu używam, albo pasę nimi kompostownik
-
- 200p
- Posty: 302
- Od: 31 lip 2013, o 03:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zamość/Hrubieszów
Re: Jak ukisić czerwony barszcz?
Witam
Ja na barszcz mam całkowicie inny sposób.
Buraczki myje, obieram, kroje w plastry, jeszcze raz płucze potem sparzam je, następnie po ostygnięciu układam kawałki buraczków w słoikach dodaje po łyżeczce cukru, łyżce soli i 2 łyżki octu do tego gorczyca, pieprz, ziele angielskie, zalewam słoiki do pełna wodą, zakręcam, pasteryzuję i gotowe
Gdy mam gotować barszcz biorę jeden taki słoik buraczków, warzywa ścieram na tartce, zalewę wylewam do garnka ze startymi buraczkami rozcieńczam wodą dodaję przyprawy i resztę składników i voila barszcz gotowy

Ja na barszcz mam całkowicie inny sposób.
Buraczki myje, obieram, kroje w plastry, jeszcze raz płucze potem sparzam je, następnie po ostygnięciu układam kawałki buraczków w słoikach dodaje po łyżeczce cukru, łyżce soli i 2 łyżki octu do tego gorczyca, pieprz, ziele angielskie, zalewam słoiki do pełna wodą, zakręcam, pasteryzuję i gotowe

Gdy mam gotować barszcz biorę jeden taki słoik buraczków, warzywa ścieram na tartce, zalewę wylewam do garnka ze startymi buraczkami rozcieńczam wodą dodaję przyprawy i resztę składników i voila barszcz gotowy

Pozdrawiam Asia 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
Re: Jak ukisić czerwony barszcz?
A u nas na ok 2 kg obranych pokrojonych buraków dajemy 3 litry letniej wody z 5 łyżeczkami soli i kawałki suchego żytniego chleba robionego na zakwasie. W szklanym słoju. Przypraw Ż daje dużo - czosnek, ziele ang, liście laur, goździki, nas. jałowca, gorczyca, kolorowy pieprz...
Do picia i jako smakowa dolewka do czerwonego barszczu.
Przed zakiszeniem warto sprawdzić smak buraków, bo nie wszystkie są smaczne/słodkie.
Do picia i jako smakowa dolewka do czerwonego barszczu.
Przed zakiszeniem warto sprawdzić smak buraków, bo nie wszystkie są smaczne/słodkie.