Moja ucieczka.....cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja ucieczka.....cz.2

Post »

Fajniutkie te dalie :D i tą brunnerą mnie rozwaliłaś ;:215
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Brunnera to ta z tymi dużymi liśćmi? ;:oj Nie znam tej rośliny. Napisz coś o jej uprawie, proszę ;:108
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

O Brunnerach - za dużo nie mogę opowiadać- bo to u mnie nowość i nawet Jack Frost coś mi choruje (mam 2) od koleżanek z forum, jeszcze piękniejsza jest verginata- taka biało-zielona olbrzymie liście- też z forum i Looking Glass kupiona (ta na zdjęciu w albamar) w ubiegłym roku, od razu zrobiłam 3 sadzonki, jedną dałam mamie -ale jej zmarniała, moje 2 jak widać - piszą też, że się rozsiewają - u mnie nie witać tego chyba, że roślinki wzejdą za rok. :(
Dalie - mam tylko takie malutkie - lubie te niskie 30cm - ta na zdjęciu rozmnożona z sadzonki - dalie wysadzam juz w marcu i stoją na oknie- to kwitną już od maja.
Dalie i Bobo:
:wit Obrazek
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz hortensje mamy:

Vanilka:

Obrazek

Obrazek

Mega Pearle:
Obrazek

i ogrodowe:
Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Ale wielkie cuda ;:oj ;:oj ;:oj
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati- prawda, że piękne - rosną od zachodniej strony i woda z rynny jest pod nie odprowadzana :wit

Obrazek

a tutaj się skrada Łobuz:

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

BEATKO....piękne hortensje u Twojej Mamy, ale woda z rynny robi im dobrze......potrzebują one sporo wody...
kociak coś się rozmazał.... :wit
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu -Leszczyna - Dzięki za odwiedziny - mama ma wszystkie hortensje z moich sadzonek- ale ona lepiej je podkarmia - kupuje nawozy, wodę może odprowadzać pod nie i kompost, ja tylko naturalne kompost, gnojówki z pokrzyw i kurzeniec i ona ma lepsze usytuowanie ogrodu zachód- wschód a na dodatek od wschodu przez ogród ma sąsiadów w domach szeregowych - to nie ma przeciągów, tak więc moje ogrodowe powędrowały do niej i ma hortensjowy żywopłot ;:333 Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

BEATKO......jaki macie sposób na ukorzenienie hortensji :?: hortensje potrzebują poza wodą i dobrego jedzonka, moje trochę zaniedbałam w podlewaniu i kwiatostany są mierne choć sadzone były tej wiosny więc nie mogę oczekiwać olbrzymów.

pozdrawiam
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu- mi nie wychodzi ukorzeniane w wodzie, więc patyki wsadzam od razu do doniczek z ziemią,( w tym roku to albo przyduszam kamieniem dolne gałązki - Ty w nowym domu - to pewnie masz podgrzewane podłogi to powinno pomóc w ukorzenianiu - a jakie szukasz hortensje?
Byłam u Ciebie i nie widzę tych miezernych hortensji - są bardzo ładne, mnie się wydaje, że na tych starszych, co mają więcej kwiatów na sztuki- są one mniejsze, a te co mniej to kwiaty większe i sąsiedztwo też robi swoje - moje rosną bliżej iglaków, wymagają więcej podlewania. Wczoraj wykarczowałam jednego 8m iglaka i wsadzę tam hortensje- zobaczymy w przyszłym roku jak sobie poradzi :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko ;:196
Przy niedzieli wreszcie zorganizowałam sobie troszkę czasu na forum bo zaległości zajmą mi cała zimę ...
Widok pięknych kwiatów hortensji wywołuje cieplutki uśmiech bo to już historia prawda ?
Tylko pojedyncze kwiaty jeszcze stroją krzewy ale mam jednego śpiocha H. buk. Magical Moonlight - wyobraź sobie ,że właśnie zaczyna kwitnąć ;:131 .Jakoś licho z wiosny ruszyła ( ub. roczne nasadzenie) i teraz chce się zrehabilitować.
Sezon jesienny u nas prawie bezdeszczowy, a jeśli nawet popadało to delikatnie więc kwiatostany pięknie się zasuszyły i wciąż sa ozdobą na rabatach. Jedynie przy ostatnim przed zimą pieleniu lekko je podwiązałam - ładniej wygląda, lepiej sie pracuje a i śnieg nie połamie...
Jak tam prace jesienne - daleko do końca ?
Piękna karłowa pełna dalia - kupiona przeze mnie wiele lat temu i długie lata uprawiana pogniewała się jednej zimy na mnie i ... uschła.
http://images68.fotosik.pl/228/7d5ba518a6b37ed7med.jpg
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - ja to tylko dalie wykopałam i przycięłam hortensje drzewkową- by mi wiatr nie połamał gałązek- inne będę sukcesywnie okrywać - nie mogę poradzić sobie z kotami - gdzie co posprzątam, to one poprawiają więc kładę gałązki jałowców na koty. Dzisiaj wstawiłam też palmy do pokoju i storczyka, mam też piękną fuksję -żalmi ją wyrzucić ale bardzo z niej leci. Pelargonie postawiłam synom na oknach i coś wysiałam - do doniczki i zapomniałam co - w każdym razie wschodzi- zobaczymy co wyrośnie.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Ale palmy ;:oj tylko zdjęcia się nie chcą ładować jak chyba u większości osób ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati- palmy wyhodowane z nasion - tą małą próbuje ukorzeniać- ale coś mi nie wychodzi :roll:
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko aleś mnie rozśmieszyła .... posiałam ... wschodzi ale nie pamietam co ... ??? ;:306
Też wiele lat temu to przerobiłam przy braniu jakiegoś leku ... świństwo nie lek bo miała niezbyt ingerować a mnie niewiele brakowało abym zapomniała jak mam na imię ... wyrzucone do kosza i leczenie swoimi sposobami.
Od tamtej pory mam zawsze pod reką marker czarny i robocze etykiety czyli różne kawałki plastykowe cięte z opakowań i matowane papierem ściernym.
Dla fuksji to normalny stan - dobrze ,że liście podsychają i spadają. Jak wszystkie opadną to przytnij do grubszej części pędów, opryskaj czymś na grzyby a jeśli miałaś w sezonie jakieś mszyce itp to też opryskaj. Moje zimę spędzają w piwnicy chłodnej i ciemnej ale teraz póki co stoją na klatce schodowej ( nieogrzewanej). Przyniosłam z działki tylko młode okazy bo większe za ciężko.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”