Moja Oaza

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja Oaza

Post »

Jakie kaktusowe pole - gdzie ty to trzymasz ;:oj mogłabyś pokazać całą donicę?
Oko... nie mam pojęcia, nie kojarzę zwierzaka z taką niewyraźną tęczówką, hm.
A co do zagadek roślinnych - nr 1 wygląda jak zamierzający kwitnąć papirus, a nr 2 też bym obstawiała cisusa rombolistnego :wink:
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem pod wrażeniem Twoich roślin i fantastycznych zdjęć ;:180

Ceropegia świetnie prezentuje się w towarzystwie kaktusa!

Czy to oko jakiegoś drapieżnika? ;:306
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09

Post »

:wit Kobietko masz naprawdę piękne i zdrowe zieleninki ;:138 a to kaktusowe poletko jest zacne ;:3 . Mistrzyni zagadek, hę? Podpisuję się pod papirusem i cissusem, a zwierzę... :shock: Kusi mnie odpowiedź w stylu koza, jaszczur, koń, bliżej nieokreślona, dotąd nie znana światu forma fauny....pies? :;230 Kupuję samogłoskę :;230
Bizu
100p
100p
Od: 28 cze 2014, o 20:42

Post »

:D Dobry wieczór. Witaj Katiusha, hej smolka :wit , cześć Frael ... iksja :wit :wit

;:138 No super, praktycznie wszyscy zgadli (macie bardzo dobre oko!), chociaż kura mnie rozwaliła :lol: Tego się nie spodziewałam. :D

Mój cissus, który często stoi w zachodzącym słońcu ma młode liście bordo wpadające czasem w fiolet (ciekawie to wygląda i podoba mi się, chociaż na fotkach wychodzi gorzej niż w realu), albo mocno czerwone. Starsze liście też są całkiem ciekawe. Roślina niby niecierpi bezpośredniego słońca, a ten rośnie pięknie. Drugi cissus rombolistny stojący w cieniu jest po prostu zielony. :)
Obrazek

Pierwsza fotka to papirus, jakaś karłowata odmiana. Chociaż chciałabym też dużą. Obecnie wszystkie dojrzałe parasolki sobie kwitną.
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek

Pokażę Wam jeszcze moje wykolorowane grudniki. :) Na zdjęciu kolory wyszły intensywniej niż w rzeczywistości i bardziej soczyście. Nawet jak nie kwitną to mam kolorowo. Kwity mają tradycyjne - białe i różowe, ale jeden z nich kwitnie na złoto, śliczny jest. Mimo wszystko to już nie te grudniki co hodowano 20-30 lat temu. Miałam taki okaz, ale umarł po zmianie miejsca zamieszkania :(
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I jeszcze rzadko spotykana roślina, nie każdy ją zna. Syngonanthus chrysanthus, znane pod nazwą handlową jako złote mikado/mikado gold. Krążą o nim dziwne mity rozpuszczone pewnie przez handlarzy, że kwiaty tej rośliny świecą w ciemności, ale to nieprawda.
Obrazek
Śliczne jest jak kwitnie. Poza tym to mało efektowna trawa i dość trudna w hodowli, łatwo pada (wystarczy spadek wilgotności powietrza), a cena jak za taką 'trawkę' trochę duża.

Rozwiązanie zagadki złotego oka... Jakby nie patrzeć - drapieżnik, chociaż jej polowania ograniczają się do napaści na muchę :D
Obrazek

Mam jeszcze jeden guiz :tan
Nie jest to kaktus :lol:
Tajemniczy właściciel jest dla odmiany na końcu łańcucha pokarmowego i jest typowym weganinem ;:183
Obrazek

czyste, żywe srebro :wink: tak się błyszczy,
tu widać, że to jednak nie jest jeż! :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p

Post »

;:oj Nie wiedziałam ,że cissusy potrafią się tak ładnie wybarwiać. Papirusów jak nad Nilem ;:63 Piękne zdjęcia grudnika :tan
Wygooglałam sobie to Mikado Gold - ALE CZAD!!! Zachciało mi się go... Kosmicznie wygląda. Podglądałaś z tym świeceniem? ;:130 Może zapomniałaś nowej żaróweczki mu zmienić :;230
Śliczny piechu ;:167 Jak się wabi?
Ja wiem, ja wiem! Znaczy, może się pospieszyłam, ale czy to nie prosiak..morski? ;:306
Bizu
100p
100p

Post »

Tak, morski prosiak ;:306 Widzę, że bardzo uważnie czytałaś mojego posta :D :D Miło mi. :) :)
Ubóstwiam świnki ;:167
Obrazek

Mikado jest super, ale pierwsze pewnie zabijesz (zasuszysz lub zalejesz). Jak każdy chyba :wink: Większość osób, która widzi mikado reaguje tak samo - muszą go mieć! Taka prosta, niepozorna roślina, a tak niesamowicie działa na tyle osób. A to wszystko za sprawą małych kawałków sera nabitych na wykałaczki :;230
Jak poszperasz to na pewno też trafisz na relacje ludzi, którzy opisują mikado jakby co najmniej obserwowali ufo ;:306 "Świeci w nocy", "opalizuje", itd... a to pączki takie aksamitne są, że odbijają światło w półmroku. No chyba, że ktoś zdobył okaz z okolic Czarnobyla ;)
Cały problem w tym, że potrzebuje ono tyle wilgoci w powietrzu co dzbaneczniki - i to nie te łatwe w uprawie.
Ale będę teraz na pewno czekać na Twoje mikado i obserwować jak się chowa! ;:168
Sunia to Laguna. Jak była młodsza, to jej oczy były błękitne jak laguna, potem mega zielone. Ale wiedziałam, że ostatecznie będą miodowe, bo determinuje to gen odpowiedzialny za rozjaśnienie eumelaniny z czerni do czekolady (bb).
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p

Post »

;:167 ;:167 Zakochałam się z miejsca w Twoim Prosiaczku :oops: nie planuje dzieci? Laguna jest też prześlicznie słodka, ale pieska raczej nie chcę męczyć na 4 pietrze w dwóch pokojach.. Genetyki trochę tylko liznełam :oops: , ale w miarę zrozumiałam Twój wywód. W końcu ekspertka ;:63
No to teraz mnie zaintrygowałaś Mikado :shock: Tylko prawie pewne uśmiercanie roślinki mi nie leży ;:145 Muszę się oczytać..Jakieś rady po cichu? ;:196
smolka
1000p
1000p

Post »

Drapieżnik ma słodką mordkę, a świnka trochę napakowana ;:306

Zdjęcia roślin obłędne ;:oj Poproszę o więcej ;:108
Awatar użytkownika
Bogsaf
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zwierzaczki masz śliczne, ja mam tylko kota, ale przetrwałem już prawie wszystko poza gadami. Miałem świnkę morską, kilka chomików, nawet patyczaki się znalazły, ale to już historia. Jak zrobię swojej paskudzie fotkę, to też się pochwalę ;:108
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Świnka morska, niespotykane rośliny...
Można podziwiać ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Bizu
100p
100p

Post »

Hej!
Dzięki, że jesteście w takiej ilości. Cieszę się, że zalazłam to forum. Dowiedziałam się tu między innymi jak robi się... mydła ;:306
Niejednej nocy nie przespałam czytając maaasę wątków.

Katiusha, jak poszukiwania mikado? Jak świnka urodzi to pewnie poinformuję ;:198

smolka, :) świnki muszą być pulchne. A ta akurat jest najchudsza - tylko tak na foto wyszła.

Bogdan, pochwal się koniecznie. Też chciałabym mieć koty, najlepiej takie schroniskowe burki i szaraki. Nie wiem tylko co na to by powiedziały kanarki, ryby, świnki i reszta ferajny ;:215 ... i właściciel mieszkania :roll: Na szczęście (mam przynajmniej taką nadzieję) on myśli, że mam tylko 2 psy (a marzę by móc mieć dużo więcej) i nieświadomy jest co tu za murami w mojej oazie się naprawdę dzieje (i lepiej by tak pozostało). Życie tu tętni :tan

justus27 ;:7 ... ja mam zaledwie garstkę roślin, moja babcia miała cudną, wiekową 'palmiarnię' w domu - prawdziwe unikatowe okazy... po Jej śmierci niestety, wszystko przepadło :( nie tylko kwiaty, takie życie no. Za to tutaj jest masa ludzi, co jak zobaczę co to oni hodują, a raczej czego NIE hodują, to ;:202 ... te ilości! ...:shock:

Cześć Saeyl :) Nie mam pojęcia ile ta świnka ma lat. Młoda jest, koło roku. Przy tylu zwierzakach przestaje liczyć się miesiące i lata. Głowę zaćmiewają raczej myśli typu jak 'to' wszystko wyżywić :;230 A robota przy 'tym' w łapach się pali.

Przesadzałam ostatnio tą dziuplatą dracenę bo robiłam kolejną kompozycję... no i to chyba był zły pomysł. Wszystko miało być super - mega donica na tonę ziemi :roll: ciężka , że facet nie ruszy, zestaw paru różnych palm (które dla odmiany są zadowolone)... A dziuplata palma teraz się buntuje strasznie, obrażona, złożona i splaszczona stoi... ;:223 Trza było iść za mądrym przysłowiem i nie ruszać, bo przecie 'starych drzew się nie przesadza'.
Gadam do niej co chwilę, może w końcu przestanie się fochać. ;:144
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p

Post »

:wit
Mikado znalazłam, ale w cenie dość sporej :? Nie wiem, czy za tyle mam kupić roślinkę i, jak to napisałaś, zapewne na 100% ją przenieść na tamten świat ;:306
Jak u mnie w domu rodzinnym powstało zagęszczenie kot, świnka morska, dwie koszatniczki, żółw i chomik, to Kicia znalazła się na dole drabiny... :;230 Chomika nie ruszała, żółw ją gonił, tak samo świnka za nią hopsała a kicia uciekała :;230 A jak koszaty znów uciekły z koszar na mieszkanie, kicia była najlepsza w ich lokalizacji. Siedziała w pobliżu miejsca, gdzie sie ukryły i miałczała, az ktoś się zainteresował i przybył z odsieczą ;:173
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Bizu - rozgościłam się u Ciebie na dobre ;:3 ;:3 ;:3
Piękne kwiaty, piękne zdjęcia, tylko dlaczego do tej pory nie ma kolejnego konkursu, na poprzednie się ciut spóźniłam ;:145
I zdradź mi proszę sekret co Ty robisz, że Twoje papirusy wyglądają jak prosto z hodowli.
Dopóki nie otzrymam odpowiedzi zastygłam przed nimi z taką miną ;:202
Pozdrawiam i zapraszam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
smolka
1000p
1000p

Post »

To jestem ciekawa jak wyglądają te jeszcze grubsze świnki - skora ta to chudzinka ;:306

Robisz świetne zdjęcia ;:167
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

I ja wpadłam z rewizytą. Bardzo fajnie pokazane rośliny! :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”