Korzonki czy pęd?
Re: Co to jest? - (Phal. symptomy wzrostu :-)
Maluśkie "toto", ale wygląda na pęd. Za kilka dni będziesz miał jasność.
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Moje storczykowe skarby
Re: Co to jest? - (Phal. symptomy wzrostu :-)
Odpowiem ulubionym moim aforyzmem :P
Nie tylko sztuka i wiedza, ale także cierpliwość musi być częścią dzieła.
? Johann Wolfgang Goethe
a inaczej mówiąc :P pożyjemy ,zobaczymy.
Już wkrótce.
Pewne,ze w każdym wariancie tej niespodzianki i tak będzie radość
.
pozdrawiam JOVANKA
Nie tylko sztuka i wiedza, ale także cierpliwość musi być częścią dzieła.
? Johann Wolfgang Goethe
a inaczej mówiąc :P pożyjemy ,zobaczymy.
Już wkrótce.
Pewne,ze w każdym wariancie tej niespodzianki i tak będzie radość

pozdrawiam JOVANKA
Re: Czy to nowy pęd??
Witam wszystkich,
mam podobny problem. Na moim Dendrobium victoria-reginae pojawiło się takie oto coś.

Storczyka mam od dwóch miesięcy, a nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z tym rodzajem. Czy jest to nowe odgałęzienie, czy pąki kwiatowe?
Pozdrawiam
mam podobny problem. Na moim Dendrobium victoria-reginae pojawiło się takie oto coś.

Storczyka mam od dwóch miesięcy, a nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z tym rodzajem. Czy jest to nowe odgałęzienie, czy pąki kwiatowe?
Pozdrawiam
,,Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy" - R. Dawkins
,,Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy" - R. Dawkins
Dla niecierpliwych posiadaczy owego gatunku (i jemu podobnych) - powyższe zdjęcia przedstawiają rozwijające się pąki kwiatowe.
- Dusiaaa
- 1000p
- Od: 4 cze 2012, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
szalejący falenopsis - co to jest?
Witam,
mój falek wpędza mnie w ciągłe zakłopotanie, rośnie mu wszystko co tylko może od korzeni po liście i to jeden za drugim
początkowo myślałam że wypuszcza pęd kwiatowy, ale teraz już sama nie wiem więc poddaje to waszej ocenie
zauważyłam też że wypuszcza kolejne "coś" miedzy liśćmi, może to będzie jakiś pędzik
wygląda nieco dziwacznie i póki co jest małe ale ja już chciałabym wiedzieć co to
korzeń czy pęd?

i ostatnio zauważony maluch

obydwa wyrastają ze środka liścia więc według tego co czytałam to chyba pędziki kwiatowe?
mój falek wpędza mnie w ciągłe zakłopotanie, rośnie mu wszystko co tylko może od korzeni po liście i to jeden za drugim

korzeń czy pęd?

i ostatnio zauważony maluch

obydwa wyrastają ze środka liścia więc według tego co czytałam to chyba pędziki kwiatowe?

=> zapraszam na storczyki po mojemu<=
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 17:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: szalejący falenopsis - co to jest?
Pierwsze trzy zdjęcia korzeń, ostatnie zdjęcie pęd kwiatowy 

pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Wymienię
- Dusiaaa
- 1000p
a jednak korzen? myślałam że one tylko po bokach wychodzą a nie ze środka liścia
i jeszcze do tego wspina się ku górze
no ale dobrze że chociaż to drugie cos to pęd :P dzięki za odpowiedz

- Magdalenka88
- 100p
- Od: 12 maja 2012, o 23:21
- Kontakt:
Dokładnie tak, to na ostatnim zdjęciu to pęd kwiatowy. Ciesz się, że falek żyje! 

- Dusiaaa
- 1000p
to super ze jednak jes pedzik, nie kwitl 9 miesiecy a teraz juz 3 sc wypuszcza korzenie i jeszcze ped
nie moge sie doczekac kwiatow, ma piknie zolte z bordowym srodkiem
ale jak przekwitnie to chyba go przesadze ze troche schowac mu te korzonki bo ma ich bardzo duzo z wierzchu 

Dusiaaa,
-faktycznie ...można, a nawet trzeba cieszyć się , storczyk rośnie; do kwitnienia
to... jeszcze poczekasz.
W tym czasie, proponuję wzbogacić swoją wiedzę o podstawowe wiadomości z zakresu kultury uprawy
storczyków.
Konieczne po to ...aby nie popełniać klasycznych błędów przy uprawie np: jak ten z korzeniami.
Pozwoli to unikać problemów i rozczarowań. Korzeni powietrznych nie chowa się w podłożu!
Pozdrawiam,życzę powodzenia JOVANKA
Wpis moderacji :
Proszę o zwrócenie uwagi na pisowię w swoich postach.
Na forum piszemy po polsku, nie stosujemy skrótów, sprawdzamy ortografię.To wymóg regulaminowy.
Treść postu jak w brzmieniu ostatnim.. nie nadaje się do edycji. Proszę skorygować tekst-mod.J.
-faktycznie ...można, a nawet trzeba cieszyć się , storczyk rośnie; do kwitnienia

W tym czasie, proponuję wzbogacić swoją wiedzę o podstawowe wiadomości z zakresu kultury uprawy
storczyków.
Konieczne po to ...aby nie popełniać klasycznych błędów przy uprawie np: jak ten z korzeniami.
Pozwoli to unikać problemów i rozczarowań. Korzeni powietrznych nie chowa się w podłożu!
Pozdrawiam,życzę powodzenia JOVANKA
Wpis moderacji :
Proszę o zwrócenie uwagi na pisowię w swoich postach.
Na forum piszemy po polsku, nie stosujemy skrótów, sprawdzamy ortografię.To wymóg regulaminowy.
Treść postu jak w brzmieniu ostatnim.. nie nadaje się do edycji. Proszę skorygować tekst-mod.J.
Dusiaaa pisze:to super ze jednak jes pedzik, nie kwitl 9 miesiecy a teraz już 3 sc wypuszcza korzenie i jeszcze ped
nie moge sie doczekac kwiatow, ma piknie zolte z bordowym srodkiem ale jak przekwitnie to chyba go przesadze ze troche schowac mu te korzonki bo ma ich bardzo duzo z wierzchu ..
- Dusiaaa
- 1000p
boję się tylko że roślinka cała mi się przechyli bo ma już sporo liści i to dosyć dużych i ciężkich
ale może da radę.
post pisany był na smartfonie stąd takie błędy i brak polskich liter obiecuje uważać następnym razem

post pisany był na smartfonie stąd takie błędy i brak polskich liter obiecuje uważać następnym razem
- 84joanna
- 200p
- Od: 26 mar 2012, o 22:53
Korzonki czy pęd
Proszę o radę - czy na moim storczyku rosną tylko korzonki, czy może jednak któryś z maluchów jest pędem kwiatowym?

Joanna
Moje roślinki
Moje roślinki
- krzand
- 100p
- Od: 27 maja 2011, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy to tylko korzonki?
To tylko korzonki. Pędy kwiatowe wyrastają pomiędzy liśćmi i kierują się od razu ku górze. No i są ciemniejsze. Jeżeli masz problem, że storczyk nie puszcza pędów, a masz taką możliwość, przestaw go z okna zachodniego na wschodnie. Jak już zacznie kwitnąć, możesz przestawić z powrotem. Jeżeli stoi po wschodniej stronie, przestaw na zachodnią. U mnie zawsze ten sposób działa.
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof