W objęciach tęczy

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W objęciach tęczy

Post »

Janeczko :wit , heloł. Jakże się cieszę, że i na parapetach można Cie będzie odwiedzić a nie tylko na storczykach ;:3 . Ze mną jest odwrotnie...choć mam też troszkę storczyków, to nie mam jeszcze wątku im poświęconego. Czasem tylko ( raczej rzadko ;:130 ) przewijają się przez mój wątek parapetowy.
Skrętniki i gloksynie kojarzę bardzo miło, z dzieciństwem, kiedy to moja mam miała ich od groma.
Nasze FO sprawiło, że postanowiłam z powrotem się nimi zainteresować.
Gloksynię już mam, a skrętniki zaczynam zbierać ...
Dlatego też chętnie będę wpadała, aby zerknąć na Twoje kwitnienia ;:108 , bo straszniem ciekawa co tam jeszcze chowasz w zanadrzu :D .
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Kasia, powiadasz, że masz gloksynie, skrętniki i storczyki. Wiem, że nie tylko.... Powiem, że już mnie kupiłaś. Byłam u Ciebie i padłam na kolana ;:180
Kochasz lilie? Ja jestem uzależniona, chciałabym mieć wszystkie...
Czyli do zobaczenia w naszych wątkach :wit
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Janeczko...gloksynię ( jedną) mam, a skrętniki się już do mnie wybierają, tzn jeszcze nie spakowane ale już wiedzą że na moim parapecie zamieszkają :;230 . Czekam na nie z niecierpliwością ;:65 ;:65 ;:65 . Jak dojadą to się pochwalę :heja
A storusie sobie wiszą i dyndają pod sufitem w większości, bo parapetów z gumki jeszcze nikt nie opatentował :;230 .
Lelije w tym roku zaadoptowałam, więc jeszcze nie wiem jak mi z nimi pójdzie...jesienią do gruntu na działce wkopię, żeby ciałka nabrały.
Janeczko...z całego serca CI życzę abyś kiedyś miała wszystkie lilie świata...ale wtedy o czym będziesz marzyć, hę ?
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

oxalis pisze: Janeczko...z całego serca CI życzę abyś kiedyś miała wszystkie lilie świata...ale wtedy o czym będziesz marzyć, hę ?
Zaraz potem zainteresuję się inna grupą roślin ;:306 No tak mam, i co ja na to poradzę?
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przyszłam do wątku obejrzeć gloksynie - uwielbiam ich kwiaty, pięknie ci kwitną. ;:oj
A jesienią obcięłaś przyschnięte liście, czy czekałaś, aż same całkiem uschną? Ja się już tyle razy na nie czaiłam, ale zawsze rezygnuję, bojąc się, że jednak im nie sprostam i padną u mnie...
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Witaj Dorotko!
Widzę, że miłośników gloksynii nie mniej niż miłośników skrętników. A tak w ogóle, to chyba jedna rodzina jest...
Tak właśnie jesienią zrobiłam jak piszesz, czyli kiedy już część nadziemna miała nieciekawy wygląd, żółte liście, miejscami już nawet brunatniejące i zaczynała więdnąć (zamierała) to po prostu ją przycięłam. Trochę z niecierpliwości to się zadziało... Jednak, jak wspomniałam, nie wiem czy zrobiłam to prawidłowo.
Według mnie, to łatwe w uprawie rośliny. Zapewne ważny jest stan spoczynku, ale poza tym, to raczej nie sprawiają mi trudności. Jeśli nawet nie zakwitną z jakiegoś powodu, to bulwa raczej pozostaje żywa. Wówczas można popracować nad zmianą warunków uprawy.
I ukorzeniają się w miarę dobrze. Z powodzeniem rozmnażam z listków.
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Janeczko śliczne skretniczki ;:138
Ale widzę,że miłość do storczyków nie wygasła tak jak u mnie są nr.1 mimo iz na naszych parapetach pojawiają się równie cudowne maleństwa ;:215
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Wioluś, nic dodać, nic ująć... :;230
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Janeczko, lekcja poglądowa się udała. Moja jeszcze nie kwitnie, choć ma już małe pączki. Uzbrajam się w cierpliwość :twisted:
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19

Post »

gianna pisze:Madziu, u mnie tych miłych widoczków nie będzie zbyt dużo. Skrętników na razie niewiele, no i większość zakwitnie dużo później, bo małe są jeszcze. Nie mniej jednak zaglądaj, będzie mi niezmiernie miło.
Janeczko będę, będę.. Bo gdzie skrętniki, tam i ja ;:306 Zresztą na FO coraz więcej takich skrętnikowych maniaków, co oczywiście bardzo mnie raduje :D

A odbiegając od tematu skrętników.. Pięknie kwitnące gloksynie ;:oj Ja tam jakoś nie mam do nich ręki tzn. miałam jedną (gloksynię, nie rękę), ale gadzinę zasuszyłam na amen :oops: No tak nam jakoś razem nie wyszło, niemniej jednak jak patrzę na te cudne kwiaty, to mam ochotę spróbować jeszcze raz ;:108
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Lenka, specjalnie dla Ciebie! Żeby Cię zarazić chorobliwym pożądaniem gloksynii . Jak kogoś zarażę przy okazji, z góry przepraszam ;:306 Chociaż w dobrym towarzystwie łatwiej będzie mi chorować.
Przy okazji na fotki załapały się skrętniki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających :wit Pozostawiony ślad w postaci małego choćby wpisu, daje mi sygnał, czy jest potrzeba pokazywania tych kwitnień, czy powinnam sobie odpuścić?
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko oczywiscie,że jest potrzeba pokazywania kwitnień i oby ich było coraz więcej ;:215
Jak się nazywa ten skrętniczek :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Wiolu, dziękuję ;:196
Skrętnik nosi nazwę Red Velvet.. To są pierwsze jego kwiatuszki. Ale już widzę kolejne wychylające się z pomiędzy listków. Ma bardzo duże kwiaty i niestety wspieram je na listach, bo mocno zwisają.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko śliczny ;:167
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Wiolu, wezmę to co napisałaś pod uwagę przy nasadzaniu listków dla Ciebie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”