Dziękuje za podpowiedz z tym podpisem
Tak kupiliśmy starszy do remontu, powolutku bardzo powolutku prace idą do przodu

.
Na początku zamysł był taki aby kupić mieszkanie w bloku i pozostać przy działce ROD-o ale trafiła się okazja i postanowiliśmy z mężem kupić dom i swoim siłami jak najwiecej w nim zrobić.
Domek jest w całkiem dobrym stanie jak na swoje lata. Plastikowe okna, ocieplony, pokoje do przemalowania, woda do przerobienia i można było zamieszkać. Przy domu jest taka małe pomieszczenie które używane bylo jako stajenka dla świnki, kur lub kozy. Dzięki temu mąż dał się namówić na kurki, a że domek jest w takiej niby wsi to nie trzeba było go dlugo przekonywać

. Po pewnym czasie jednak okazało się że miejsce kur, w tamtym miejscu jest średnie bo jest zaraz z wyjściem z piwnicy a puszczanie kur po calym ogrodzie tez bylo bez sensu. w tym roku skupiliśmy sie na zmianie im lokum. Jako ze nasz dom ma dzialke 21 arów. 5 ich zostało ogrodzone dla nich i powstał kurnik który zbudował mój tato z mężem

. Od znajomych otrzymaliśmy 5 perliczy i nasze statko się powiększa. w tym roku dojdą jeszcze kaczuchy które też dostaniemy

od znajomego bo maz się uparl że muszą być

jak jest na nie miejsce

. W kurniku mam zrobione samo zapalajace sie światło i gaszące o odpowiedniej porze

wiec nasze podopieczne powoli robia sie coraz mniej zajmujace czas

w tym roku dojdą automatyczne drzwi,ktorę będą się same zamykać i otwierać

. Ogród był podzielonony dużą ilościa płotów wiec aby uzyskać przestrzeń pousuwaliśmy większość z nich. Czasu to sporo zabrało, zostały jeszcze do wyciągniecie 4 płyty betonawe na ktorych kiedyś trzymali klatki z królikami. Tak jak wspomniałam pracy jest ogrom, nie mówiac o wyrównaniu terenu a na to potrzeba duzo kasy bo ziemie trzeba dowieź

. Kwiaty które prezetowałam po posotałości po starszej pani ktora tu mieszkała. W tym roku będę chciała zaaranzowac jakoś rabatkę ale muszę się wyrać wiosną na działki ROD=o po jakieś kwiatuszki od kochanych Pań działkowiczek. Na zakup sadzone kasy brak, za wiele innych wydatków. O na wiosnę czeka nasz podlączenie pod kanalizacje a to się wiąże z przyspieszonym remontem toalety

. Zrobiliśmy miejsce pod pergole, ale powstanie pergoli musi zaczekać

, chociaż nigdy nie mów nigdy

. W 2015 znowu maż mnie namówi na posiadanie pasieki, i tak kolejne 5 a zostało przeznaczone na pasieke, na razie malutką ale z roku na rok będziemy ją powiększać

dlatego też staram się sadzić rośliny midodajne i nekarodajne