Krokusy w trawniku

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja w tym roku wsadziłem cebulki krokusów w trawnik więc na wiosnę się okaże z jakim skutkiem :)
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Naprawdę mieszane opinie, na pewno będę czytała je dalej - zobaczę w kolejnym sezonie, co o tym myslicie. Moim marzeniem jest właśnie wiosenny trawnik obsypany krokusami. Wiem, że do realizacji tego planu jeszcze daleka droga, ale od czego są marzenia i .. informacje zdobyte na tym forum ;)
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

U mnie na trawniku rosną przebiśniegi i mają się całkiem dobrze. Kiedy nadchodzi pora pierwszego koszenia przebiśniegi zdążą już przekwitnąć :wink:
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja sie dopiero przymierzam do posadzenia krokusów w trawniku troszkę te mieszane odpowiedzi dały mi do myślenia ale nie weim czy zdołają mnie przekonać na NIE
77malinka
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie w tym roku po raz pierwszy kwitły na trawniku i żałuję, że tak mało posadziłam! Było pięknie.
Teraz razem z trawą czekają na pierwsze koszenie...
Myślę, że spróbować nie zawadzi, na początek posadź niewiele, jeśli Ci się spodoba, to dosadzisz na następny rok. No, ale do jesieni jest jeszcze trochę czasu :wink:
Pozdrawiam, Małgosia
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

A mnie sprawiło wielką radość oglądanie krokusów kwitnących w trawie :) na prawdę warto!!
Awatar użytkownika
eowinka
50p
50p
Od: 16 sie 2007, o 15:02

Post »

U mnie jedne z krokusów rosną teraz w trawie, kiedyś był tam ogródek kwiatowy, ale zlikwidowałam go a krokusy zostały, po jakimś czasie zarosły trawą, ale nie zauważyłam, żeby było ich mniej a puszkinia rozrasta się tam w iście ekspresowym tempie :)
Na jesień mam zamiar zakupić cud narcyzy i zasadzić na trawniku, zobaczymy jak dadzą sobie radę
Pozdrawiam serdecznie
Ilona
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

A ja polecam sadzenie w trawie krokusów.Wyglądaja cudnie na wiosne.Takie zółte, białe i fioletowe palmy na trawie.Wg mnie na rabatach nie prezentują sie tak ładnie.A z koszeniem trawnika nie ma porblemu.Przeciez nawet jak sie skosi liście to nie całe.Jakas ich ok połowa zostanie.I właśnie ta pozostała cześc będzie odżywiać cebule aż do momenntu gdy zeschnie.
U mnie juz kilak lat rosna w trawniku krokusy.I co roku dobrze sie mają:)
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

Nemezja - też tak myślę, pierwsze koszenie trawy nigdy nie jest przecież "do zera". Nie naruszamy tym samym cebul krokusów i mimo przycięcia - zawsze zostanie przynajmniej po kilka cm liści krokusów, które można troszkę potraktować nawozem :D [/b]
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

cebulka krokusa po zakwitnięciu zanika i tworzy sie nowa. Jeżeli się jej zetnie liście, ta nowa cebulka nie zdąży urosnąć do odpowiedniej wielkości i nie zakwitnie na drugi rok ale może zakwitnąć w trzecim roku. Tak własnie u mnie jest. W ubiegłym nie kwitły a w tym tak. Jesienią nasadziłam kolejne 140 cebulek, ale rządkiem wzdłuż chodników. syna już baaardzo korci aby pościnać, ale moooowy nie ma, taka wąska "miedza" może sobie postać do drugiej połowy maja, świat się nie zawali a na przyszłą wiosnę znów będą piękne i będzie co podziwiać
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37

Post »

Rok temu pięknie kwitły mi krokusy w trawniku :D a w tym roku zakwitło może 5 sztuk :( Reszta gdzieś znikła.... :?:
Awatar użytkownika
olcia123
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 18:14

Post »

Dzisiaj, podczas robienia porządku w altance, znalazalam woreczek z cebulkami. Na woreczku było napisane "krokusy". Zaglądam , a tam każda cebulka ma już dośc duże kiełki. Prawdopodobnie kupiłam na targu jesienią i zapomniałam wsadzic. Nie wiedziałam co zrobic. Wyrzucic? Czekac do jesieni? Czy takie kiełkujące wsadzic do ziemi. Pomóżcie. :(
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Olcia, wsadż do ziemi, może z nich co będzie- zobaczysz, a w altance na pewno się zmarnują
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
olcia123
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 18:14

Post »

Dzięki . Tak zrobiłam i zobaczymy co z tego będzie . ;:79
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

W łące od zawsze mam dzikie krokusy, ale jej nie koszę, aż liście krokusów nie zżółkną, wpływa to oczywiście na jakość trawnika i nie ośmielę się go nazywać inaczej niż łączką.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”