Moja kolekcja kaktusów - blabla
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Co do nasion to kupuję je w specjalistycznych firmach - mam nadzieję, że admiralicja nie obrazi się, gdy podam kilka linków: http://www.succseed.com http://www.mesagarden.com http://www.koehres-kaktus.de.
A ostatnio także sam przywożę sobie nasiona do uprawy.
A ostatnio także sam przywożę sobie nasiona do uprawy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Kaktusy
Witam!!
Jestem pod wrażeniem! Mam małą kolekcję Kaktusów tzn. w porównaniu z Twoją uprawą to moje kaktusy trudno nazwać kolekcją
no ale dzis miałam natchnienie i przesadziłam jednego którego w tym roku nabyłam jeszcze nawet nie wiem jak sie nazywa ale z wyglądu przypomina palmę. Miał małe kaktuski przy ziemi wiec je odciełam mam nadzieję go w ten sposób rozmnożyć tylko nie wiem czy wsadzać odrazu do ziemi czy je troszke przesuszyć??
Pozdrawiam
Jestem pod wrażeniem! Mam małą kolekcję Kaktusów tzn. w porównaniu z Twoją uprawą to moje kaktusy trudno nazwać kolekcją

Pozdrawiam
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Po pierwsze jeśli roślina wygląda jak palma to raczej małe szanse by była kaktusem. Po drugie okres jesienny jest najgorszym dla rozmnażania roślin. Jeśli mimo wszystko chcesz roślinkę rozmnażać teraz i jest to sukulent to koniecznie trzeba po odcięciu zasuszyć rany. Odcięte części - jeśli są wystarczająco duże - po zasuszeniu najlepiej pozostawić bez podłoża do wiosny w pozycji pionowej (np. w pustej doniczce). Dopiero w marcu/kwietniu będzie można spróbować je ukorzenić najlepiej w czystym żwirku. Do tego czasu odcięte części powinny już mieć korzenie oczekujące.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Serdecznie dziękuje za nazwe 
Mi jak na razie odpukać bardzo ładnie rosnie, ale w pracu zauważyłam, że mają dużo większy egzemplarz i ostatnio stracił wszystkie listki jakie miał wiem, że stopniowo od dołu powinien tracić liście z czasem ale na czubku powinien mieć caly czas. nie wiem jaka jest tego przyczyna.
Ale znajac nazwę bedzie mi łatwiej coś znaleźć na jej temat.
jeszcze raz Dzięki

Mi jak na razie odpukać bardzo ładnie rosnie, ale w pracu zauważyłam, że mają dużo większy egzemplarz i ostatnio stracił wszystkie listki jakie miał wiem, że stopniowo od dołu powinien tracić liście z czasem ale na czubku powinien mieć caly czas. nie wiem jaka jest tego przyczyna.
Ale znajac nazwę bedzie mi łatwiej coś znaleźć na jej temat.
jeszcze raz Dzięki

- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tomku, niestety nie chce mi się otworzyć twój link, ale nawet z tego co wyczytałam i obejrzałam tutaj, jestem na prawdę pod wrażeniem! Piękne kaktusy, pięknie kwitną, ale to co podziwiam najbardziej, to ta precyzyjna praca przy siewkach godna Kopciuszka! Gratuluję cierpliwości i efektów Twojej pracy! 

- Józef
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Kontakt:
Re: Moja kolekcja kaktusów - blabla
Ło..matko!!!a powiedz mi gdzie je trzymasz zimą .bo chyba w tunelu nie zimują?blabla pisze:Witam!
Także i ja chciałem pochwalić się swoimi roślinkami. Kaktusy trzymam w tunelu foliowym w ogrodzie:Wszystkie kaktusy są z moich własnych wysiewów.
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
Łał! ... to robi wrażenie
Naprawdę piękna kolekcja, choć nie są to moje ulubione roślinki.

"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012