anulka pisze:witajcie!!
W moim oczku jest bardzo duzo rybek-karasie i karpie ok 60 sztuk..Oczko ma wymiary 4x2,5.
A jakiej jest głębokości, bo to jest najważniejsze przy zimowaniu ryb. Jeśli ma 1m lub więcej, to nie ma problemu, możesz je zimować w oczku. Wystarczy dać jedynie dobry napowietrzacz. Na przykład coś
TAKIEGO
Rybki sobie bardzo ładnie w nim żyją.Tylko co mam zrobić z nimi na zimę?Jak zabezpieczyć oczko przed zamarznięciem?Zimą nie ma mnie na działce więc nie będę mogła doglądać rybek.Rybki mam pierwszy rok i zupełnie nie wiem co dalej
Napisz coś więcej o oczku, jak jest wyposażone, jaki masz filtr, jaką pompę, ile roślin i jakie. Obawiam się że ilość rym jak na tak małe oczko może być za duża, pamiętaj że one będą się rozmnażać, i zrobi się za ciasno. Druga sprawa jest utrzymanie w oczku "czystej" wody. Przy takiej ilości ryb może to być trudne. Ryby są największym producentem amoniaku w oczku, co skutkuje częstym i trwałym zakwitem wody (zielona woda + glony nitkowate). Gdyby Cię ten temat zainteresował to zapraszam
TUTAJ, piszę tam więcej, na temat obsady ryb i roślin w oczku, oraz walki z glonami.
I jeszcze jedno pytanie-do kiedy je karmić a właściwie ,jak często się karmi ryby?
Będę wdzięczna za podpowiedz

Ja karmię sporadycznie, karasie są w zasadzie glonojadami, i obskubują folie z glonów, a karpie dodatkowo, znajdą coś dla siebie w osadach dennych oczka, lub na spodnich częściach liści roślin pływających, szczególnie grzybieni, słychać wtedy takie "cmokanie", jak zbierają "robaczki" z pod liści.