Jaka roślina ?

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jaka roślina ?

Post »

Wiesz, często widzę zamiokulkasy w dość dziwnych miejscach, np. na pasażu w markecie, gdzie światła dziennego niewiele. Z drugiej strony, nie wiem, czy czasami nie robią podmiany na nowe egzemplarze :wink: Niemniej, ja też mam zamiokulkasa, ma dość ciemno i nie rośnie najlepiej, choć mam inne, bardziej wymagające rośliny i rosną lepiej. A dostałem, go od teściowej, u której rósł dość blisko okna południowego i wyglądał bardzo dobrze.
Co do ceny fakt, jest dość tani i praktycznie wszędzie go można dostać i zawsze dlatego można spróbować, niemniej gdybym miał osobiście wybierać, to z tych dwóch wybrał bym aspidistrę - też ją mam i wydaje się, że jest mniej wymagająca w uprawie. :)

Co do paprotek, hmmm... są chyba bardziej wymagające, przede wszystkim trzeba zapewnić wyższą wilgotność powietrza, poza tym nie wiemy, jakiej wielkości ma być ta roślina.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

norbert76 pisze: ja też mam zamiokulkasa, ma dość ciemno i nie rośnie najlepiej, (...) A dostałem, go od teściowej

No i masz rozwiązanie zagadki!! Obrazek

norbert76 pisze:gdybym miał osobiście wybierać, to z tych dwóch wybrał bym aspidistrę - też ją mam i wydaje się, że jest mniej wymagająca w uprawie. :)
Ale taka mniej ładna jakby 8-)

No dobrze - a paprotki??? ;:65

-- 2 mar 2014, o 20:45 --

no tak, już widzę, że nam się minęły wpisy :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

onectica pisze:
norbert76 pisze: ja też mam zamiokulkasa, ma dość ciemno i nie rośnie najlepiej, (...) A dostałem, go od teściowej

No i masz rozwiązanie zagadki!! Obrazek
Cha, Cha, Cha! :D :wink:
onectica pisze:
norbert76 pisze:gdybym miał osobiście wybierać, to z tych dwóch wybrał bym aspidistrę - też ją mam i wydaje się, że jest mniej wymagająca w uprawie. :)
Ale taka mniej ładna jakby 8-)
Cóż, uroda rzecz gustu :wink:

Jeśli coś miałbym jeszcze poradzić i zaproponować, to ktoś wcześniej wspomniał o skrzydłokwiacie, ja bym wybrał tą większą odmianę, w sumie też, jak aspidistra jest łatwy w uprawie i być może powinien sobie poradzić w tych skąpych warunkach oświetleniowych. A jeszcze, właśnie sobie przypomniałem o monsterze, też jest dość tania i łatwo dostępna w zakupie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”