Storczyki Marzeny

ODPOWIEDZ
marzenka89
100p
100p
Od: 17 lut 2014, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Marzeny

Post »

Dufin pisze:Marzenko ze mnie taki "fachowiec" jak z koziej.... no :D Też mam głównie falenopsisy bo są bardzo wdzięczne ;:333 no i za cienki ze mnie bolek na jakieś bardziej wyszukane gatunki :D
Ja to w ogóle ciemna jestem ;) To forum troszkę mnie uświadomiło :D Za co wielki dzięki ;:180
Ja choruję jeszcze na VANDE :D
Bardzo Ci dziękuję za pomoc :)

-- 21 lut 2014, o 21:03 --
furious pisze:Hej. Ten nr1. kurcze coś w sobie ma... niby pospolity kolor, ale... strasznie wzrok przyciąga ;:333 To chyba te piegi ;:204
Ja też go bardzo lubię bo często kwitnie no i dostałam go od mojego męża jako pierwszy kwiatek czyli hmm 5lat temu ;) :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

ja też skusiłam się na dwie vandy ale dopóki mi nie zakwitną nie pcham się w ten interes ;:306
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Cześc :wit Witaj na forum :D
Ciekawe kwiaty, Tomasz ma racje, że w tym pierwszym coś jest co przyciąga wzrok ;:204

Odpowiadając na Twoje pytanie:
marzenka89 pisze:
A może wy wiecie co to rośnie na tym moim pierwszym falku? ;)

Marze o keiki bo odkąd mam pierwszego falka (hmm jakieś 5 lat) to nie wyrosło ani jedno :(
Prawdopodobnie jest to tak zwany pęd z chorągiewką, czyli listek na pędzie. Zdarza się czasem tak, ale to w niczym nie przeszkadza i pęd rozwija się dalej, a nawet kwitnie. Jednak nie widziałam jeszcze przypadku, żeby z takiego listka wyrosło keiki ;:185
marzenka89 pisze:
Dufin pisze:ja też skusiłam się na dwie vandy ale dopóki mi nie zakwitną nie pcham się w ten interes ;:306
A jeśli można wiedzieć gdzie kupiłaś te VANDY?
Vandy często są spotykane w sklepach takich jak Obi czy Leroy Merlin :wink:
Lub na tutejszym forum, w sekcji sprzedażowej. Czasem można tam spotkać również inne gatunki storczyków i w ogóle inne roślinki :)
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
marzenka89
100p
100p

Post »

Callanthe Witam :wit Dziękuję za odpowiedź. Ja się będę nawet cieszyła jak to będzie zwykłe przedłużenie pędu bo uwielbiam tego falka :) Co do keiki to jak widać nie mam szczęścia :(
Co do Vand to akurat przeglądam wątek sprzedażowy ;) Może coś się trafi dla mnie ;)
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko jedną vandę kupiłam tutaj na forum a druga na allegro :)

Co do pierwszego storczyka - za wcześnie aby powiedzieć czy to odbicie czy keiki :) Obstawiam to pierwsze i powinnaś się cieszyć ko keiki zwykle jest objawem złej kondycji rośliny :D

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj Marzenko ;:168
Masz ładne Phalaenopsisy :wink: Pierwszy bardzo mi się podoba, rosnie pewnie pędzik, więc będzie długo cieszył kwiatami :D
Walentynka ;:167
marzenka89
100p
100p

Post »

Dufin pisze:Marzenko jedną vandę kupiłam tutaj na forum a druga na allegrooo :)

Co do pierwszego storczyka - za wcześnie aby powiedzieć czy to odbicie czy keiki :) Obstawiam to pierwsze i powinnaś się cieszyć ko keiki zwykle jest objawem złej kondycji rośliny :D
Takie to dziwne jak na odbicie ;) wiele razy na starym pędzie storczyk wypuścił przedłużenie ale to jest inne niż te co widziałam.
Jeśli na tym storczyku wyszłoby keiki to bym była bardzo zdziwiona widząc jakie ma korzenie liście ;)
Co do Vandy będę na nią polowała tutaj i na allegro ;) A ty kupiłaś sadzonki?

-- 22 lut 2014, o 18:13 --
Krychna pisze:witaj Marzenko ;:168
Masz ładne Phalaenopsisy :wink: Pierwszy bardzo mi się podoba, rosnie pewnie pędzik, więc będzie długo cieszył kwiatami :D
Walentynka ;:167
Witam :wit Dziękuję za odwiedzinki :D
Oj ten pierwszy już kwitnie nieprzerwanie od około roku a wcześniej miał przerwę tylko miesiąc ;)
Co do walentynki to mąż powiedział że to taki bidulek bo ma mało kwiatków ale tylko ten kolorek był taki którego nie mam i dlatego się zdecydował na tego storczyka ;) A ja i tak jestem zachwycona kwiatkami które mi kupuje :D
marzenka89
100p
100p

Post »

Mały śpi więc wkleję tutaj resztę moich falków które nie kwitną albo które skończyły kwitnienie:

ten to już ma trochę lat ;) kwitnie na biało z fioletowym środeczkiem:
Obrazek

ten jest z wyprzedaży :) dałam za niego całe 5zł ;) Podobno kwitnie na biało :)
Obrazek

ten jest wielkości midi :) również kupiony na wyprzedaży pod koniec lata. Kolor był niespodzianką ale po miesiącu u mnie wypuścił pęd i miał takie malutkie słodkie kwiatuszki ;) kolor: biały z różowym środeczkiem. Jak widać przedłuża pędzik :)
Obrazek

Ten to jest żółty pachnący :) Wypuścił z pędu cosik ale jakoś nie chce dalej rosnąć nie wiem czemu. Trochę to z góry zczerniało a pęd zaczął schnąć :(
Obrazek
Obrazek

Teraz kwiatuszek który kupiłam w castoramie ;)
Obrazek

Różowiutki cały :) Bardzo wdzięczny jest bo mam go 2 lata i ciągle kwitnął :) Teraz został ostatni kwiatuszek który więdnie ale przedłuża pęd więc nic straconego :)
Obrazek
Obrazek
-- 22 lut 2014, o 21:19 --

Ten to drugi bidulek od babci... Wydaje mi się że ma listek poparzony od słońca :/ Kolorek będzie niespodzianką bo babcia nie pamięta jak kwitnął ;)
Obrazek
Obrazek

i w sumie to by było tyle ;) Zanudziłam Was troszkę ale chciałam pokazać co mam i dowiedzieć się co o nich myślicie bo może robię coś źle że tyle ich nie kwitnie...
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Ślicznie :) Masz bardzo ładne i zadbane storczyki ;:333 Czekam niecierpliwie na fotki jak już zakwitną te pączusie, które pokazałaś ;:138
sprzedam
marzenka89
100p
100p

Post »

Callanthe pisze:Ślicznie :) Masz bardzo ładne i zadbane storczyki ;:333 Czekam niecierpliwie na fotki jak już zakwitną te pączusie, które pokazałaś ;:138
Dziękuję za miłe słowa :) Myślę że jeden rozkwitnie już jutro bo ma pączek już trochę rozbity ;)
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marzenko, masz piękną kolekcję storczyków ;:63 Podejrzewam, że ta kolekcja szybko się powiększy ;:108 Bardzo mi się podoba storczyk w bordowe ciapki ;:167
marzenka89
100p
100p

Post »

Kochani piszę by prosić Was o radę...

Na allegro znalazłam 3 sadzonki VAND i mam pytanie długo potrwa aż ta Vandzia zakwitnie?
Callanthe
1000p
1000p

Post »

;:224 znalezione na forum:
Dufin pisze:nie odstrasza Was to, ze zanim vanda zakwitnie z siewki to mija.. hmm.. 10 lat albo lepiej? :shock: Ja uznałam, ze chyba jednak wolę odłożyć na większa roślinę :)
sprzedam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
marzenka89
100p
100p

Post »

Callanthe pisze:;:224 znalezione na forum:
Dufin pisze:nie odstrasza Was to, ze zanim vanda zakwitnie z siewki to mija.. hmm.. 10 lat albo lepiej? :shock: Ja uznałam, ze chyba jednak wolę odłożyć na większa roślinę :)

o jejku to strasznie długo :/ Chyba jednak wolę dorosłą Vandzie... bo te w terrasklepie są malutkie a te na allegro są dużo większe ale sama nie wiem... Dziękuję za pomoc :) ;:180
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko vandy rosną bardzo wolno... ja sama mam podarowane dwa keiki i od roku czasu urósł im chyba jeden listek i tu u jednej ;:224 w OBI widziałam śliczne duże egzemplarze za 99 zł :) Troszkę dużo, na allegro udaje się kupić taniej, ale to chyba dopiero gdy zrobi się cieplej :wink:

Pozdrawiam Ania!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”