Sosnowa pustynia_ część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sosnowa pustynia_ część 3

Post »

Ewo rabata ma być do linii sosen dalej trzeba solidnie wysprzątać a wcześniej nie ma co sadzić.
Nasadzenia mogą być mniej więcej w takiej linii

Obrazek

Z lewej strony rabaty ma stanąć drewutnia a przed nią musi być przejazd za dom i miejsce na złożenie drzewa do porąbania także muszę się tego trzymać a rabata nie może za wiele się rozrosnąć.
Myślałam o rododendronach i azaliach ,bo nie mam ich w ogrodzie jednak chciałabym by to miejsce było ozdobne cały rok i kwitnącymi akcentami je rozświetlało. Marzą mi się też brzozy płaczące ale czy będą pasowały?

Ula zakupuję ale nie systematycznie i chyba nie pamiętam żadnego artykułu o "moim" miejscu.
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ania to było wydanie z 4 / 2013 roku
Tytuł Co posadzić na suchej leśnej działce
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Dziękuję bardzo ;:196 będę szukać
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Ania, teraz pędzę na pole minowe i w trakcie rozminowywowania będę intensywnie myśleć o Twojej rabacie. Wieczorkiem obdyskutujemy pomysły. Na już to przymyśl kilka hortensji bukietowych na tyły rabaty, rozchodniki, jeżówki, pustynniki, jakieś akcenty trawiaste.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Ewo właśnie chciałam przepleść róże (może dosadzić jakąś rugosę?) z hortensjami ale co dalej ?
Myśl i pracuj ;:196
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

No nie wytrzymam nie tylko Ania się obudziła :shock: ale i Ewa ze snu zimowego wstwła ;:oj
:wit
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ech..... kondycjo gdzie jesteś??? Już popracowałam. ;:201 Część min zamarznięta na kość, a siły się ulotniły taka samo szybko jak dopadła mnie chęć do pracy. ;:213

Aniu, jeśli koniecznie chcesz rugosy to szukaj odmian niskich i kompaktowych. Większość przerasta hortensje lub im dorównuje..... nie będzie to ciekawie wyglądać.
A może tak jak u mnie..... różyczki okrywowe i trawy. Możesz urozmaicić rabatę przetacznikami, jeżówkami, lawendą. Okrywówki kwitną ciągle i są niekłopotliwe, a rugosy zostaw sobie na inne miejsca w ogrodzie.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Rododendrony i azalie jak napisała Ewa pięknie by się wkomponowały a dodatkowo spadające igliwie z sosen zakwaszało by podłożę. , A rododendrony to lubią, poza tym krzewy same w sobie bez kwiatów tą soczystą zielenią zachwycają :wink:
Ja jestem z tych leniwych dlatego pod każdymi sosnami mam rabaty aby nie grabić igliwia tylko pogrubiać ściółkę ;:209
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

;:138 Dobrze, że zajrzałam do Ewy, to Cię odnalazłam :uszy
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pisząc o azaliach i rododendronach miałam na myśli to miejsce głębiej wśród samych sosen, a nie tam gdzie Ania zaznaczyła rabatę. Jedno z drugim się nie kłóci. :D
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Wpisuję się szybciorem, poczytam potem, ale bardzo się cieszę że masz nowy wątek! W tym roku to nasze ogrody będą takie, że całe FO ze stołków pospada (u mnie pewnikiem ze śmiechu ;:306 )
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Aniu, jestem u Ciebie :wit Nie ofuknij mnie, ale ja Ci coś poradzę: musisz tu ziemkę poprawić, zanim coś posadzisz. Do rododendronów to na pół metra ziemię trzeba zrobić, torf z kompostem i glina jeszcze na dół. Inaczej wyschną na wiór. Szkoda byłoby Twojego wysiłku w urządzanie rabaty na piachu. Różyczkę dałabym bardziej na przód, przestrzenie między sosnami wypełniłabym ładnymi jałowcami, będą robiły tło. Może z tyłu też suchodrzew tatarski, brzozę youngii. I na niższych piętrach dałabym rozchodniki, dziurawce, wydmuchrzyce, niskie kosaćce Irys pumila, gailardię, wrzosy. I dosiewać jednoroczne: aksamitki, nagietki czy kosmosy. Rabata przy lesie nie powinna być zbyt "bogata", niech tak "wyłazi" z lasu :) Ale strukturę gleby musisz poprawić, bo nawet nawożenie nic nie da, wszystko wypłucze deszcz. Glina i kompost przekopane z ziemią dadzą to, co niezbędne.
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Ewo-mewo no właśnie muszę zrobić tam w większości kwasoluby ,bo igieł jest tyle ,że nie sposób z tym walczyć.

Ewo_constancjo koniecznie to ja już nic nie chcę. Od tego sezonu stawiam na rośliny sprawdzone i mocno dopasowane do moich realiów glebowo- chęciowych (w sensie praca zrywami), bo i terminatory potrafię wykończyć. Póki co gdybam lecz wiem jedno samych krzaków tam nie chcę. Ma być kolorowo i bogato w pokroje. No i chciałam by rabata tworzyła integralną część z lasem ale to już nie wiem jak osiągnąć. Jedyny mój pomysł to dookoła pnia (na wzór bergenii) posadzić różaneczniki.

Pat pomarzyć można przynajmniej w wypadku mojego ogrodu ;)
Witaj na pokładzie !! ;:196

Renatko witam i Ciebie kochana ;:196

Zuzanno witam i Ciebie. Nie masz się o co martwić jestem wdzięczna za każde rady i nie ukrywam ,że wiedzę mam niewielką.
Pod tą rabatę i każdą inną roślinę zamierzam sypać obficie ziemi. Nie da się inaczej. Rośliny będą w wolniejszym tempie przybywać ale za to będą posadzone na solidnym podłożu. Faktycznie gliny by się przydało.
Wiesz ,że dziś myśląc o rabacie zastanawiałam się nad zrobieniem tła z cisów lub jałowców :)
Nie mam kompletnie wizji i pomysłu na to miejsce ale bardzo chciałabym o nie zadbać.

Czy ktoś mi odpowie czy powinnam już zdjąć kubraczki z róż ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kubraczki.... hm. ;:131 Są dwie szkoły i ni cholery nie wiem, która ma rację. Jedna mówi, żeby zdjąć, bo rośliny mogą się zaparzyć, a druga mówi, żeby jeszcze zostawić, bo włóknina chroni pędy przed nasłonecznieniem i zbyt szybkim wybudzeniem, co może mieć fatalne skutki w przypadku powrotu mrozów.
Ja bym tylko rozwiązała i przewietrzyła rośliny.
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Aniu najlepiej jak delikatnie je poluzujesz tak aby powietrze miało tam swobodny dostęp a mróz im jeszcze nie zaszkodził
jest jeszcze luty i może być różnie z temperaturą
Ja swoja Edenke dopiero wczoraj poluzowałam i małpa :evil: paczki mi już wypuściła ;:124
A jak rozwiązałaś ubiegłoroczny problem z szambem bo nie pamiętam

Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”