Pod bocianim gniazdem - gdzie mgły i diabeł mówi dobranoc

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod bocianim gniazdem - gdzie mgły i diabeł mówi dobranoc

Post »

też mam kilka zdjęć kwiatów- taki mały początek, żebyście nie myśleli że u mnie tylko drzewka

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
trochę nie wyszły ale dojdę do wprawy w fotografowaniu
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Wyszły, wyszły ,podoba mi się to z uchwyconym promieniem słoń ;:3 ca
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Dorotko. :wit
Piękny ogród już masz a będziesz miała na pewno jak w raju.
Dziewczynki pewno będą się bawiły w leśne nimfy ogród z czasem przyozdobi się w mnóstwo pięknych roślin.
Tworzenie ogrodu od podstaw z już istniejącym drzewostanem, to prawdziwa przyjemność.
Siejąc jednoroczne zorientujesz się jakie rośliny o jakich wymaganiach dobrze rosną i łatwiej będzie Ci potem zdecydować jakiego typu rośliny posadzić.
Jak leśny ogród to na pewno muszą być trawy i paprocie.
Jak kwiecisty to różaneczniki, hortensje, liliowce i mnóstwo innych - Aguniada już Ci też wymieniła.
Jako inspiracje polecam Ci zajrzeć do ogrodu Mufki i Robaczka.
A może leśna łąka z dzikimi kwiatami podobna do ogrodu Irminki ?
Masz morze możliwości, ale jeśli mogę coś doradzić to zacznij od konkretnego planu, żeby potem niepotrzebnie nie przesadzać roślin, bo wiele z nich za tym nie przepada i mogą zginąć.
Lip prawdziwie zazdroszczę, bo to przepiękne drzewa a herbatka ze świeżych kwiatów z macierzanką smakuje najlepiej na świecie, zwłaszcza jeśli wypita na własnej posesji. ;:333
Pomyślności życzę w realizacji planów. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cieszę się że
wam się podobają bo przeglądając te wszystkie zdjęcia na FO to już zwątpiłam że u mnie jest fajnie, bo do tej pory byłam zauroczona tym siedliskiem, miejscem, drzewami- no niektórymi oczywiście , Bo za dużo to też źle , jednak mało jest słońca w dalszym ciągu mimo ostrej przecinki. Ale z drugiej strony nie chcę robić patelni na lato , bo w cieniu np. lip czy 80 let.dębu fajnie sobie posiedzieć. Grażynko dziękuję za rady, plan jakiś w głowie mam, ale jeszcze muszę nad nim popracować bo cały czas coś mi się zmienia. Teraz jesienią wymyśliłam sobie że chcę strumyk z zamykającym rozlewiskiem no i przy okazji jak był sprzęt pod ręką to wykopałam na środku wielkie podłużne dziury a teraz zastanawiam cię co dalej. Trochę bez planu to zrobiłam , woda już sama się napełniła , bo jak pisałam mam tereny bagienne wysoki stan wód gruntowych, a i dziewczynki muszę pilnować by nie wpadły. Taki ze mnie projektant ogrodów bez planu . Ale już nawet nad tą ogromną , podłużną dziurą(która zresztą jak doszłam do wniosku trochę jest nie w tym miejscu) posadziłam dwie trawy pompasowe i tak dwie bidule sterczą na pustkowiu. Jak wstawię zdjęcie to same zobaczycie co narobiłam, a już tak było pięknie , wyrównane, z trawą posianą. Na razie to producenci trawy się cieszą bo jak już posieję , wyrośnie i jest piękna, to sprzęt ciężki po niej puszczę , a że jest miękko to zaraz mam koleiny , które znowu trzeba równac, siać trawę, albo M. rów wykopie pod coś i znowu ja z tymi grabiami i ziemią latam , równam, sieję Chcę mieć sad więc nawiozłam znowu ziemię żeby teren podnieść i znowu koleiny i znowu sianie. Tak mi ten sezon minął. Ale się rozpisałam. Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dorotko to normalne, uczymy się na błędach. :uszy
Ale jeśli mamy plan i potem systematycznie go realizujemy, to wszystko szybko się stworzy.
Weż pod uwagę jeszcze takie rzeczy jak kanalizacja, rury doprowadzające wodę czy gaz, dojazd do domku, żeby nie trzeba było robić w razie awarii poprawek, bo to niepotrzebnie zwiększa i tak duże koszty.
A może zamiast dziur da się je połączyć i zrobić wyspę ?
Piknik na takiej wyspie latem w otoczeniu pachnących kwiatów byłby świetny.
Zima to okres planowania i masz czas na wszystkie poprawki.
A wiosną......do pracy. :uszy
Kiedy już będziesz wiedziała czego chcesz i jakich roślin pragniesz, forumowy sklep i wymiany pomogą Ci wszystko kupić po czasem symbolicznej złotówce.
Także wiele osób chętnie wyśle Ci swoje nadwyżki i z zagospodarowaniem na pewno nie będzie problemu. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko dziękuję za miłe słowa otuchy, jak na razie to byłam z rewizytą u Ciebie i tam znalazłam piękne kwiaty, tyle kolorów, odmiam - brawo.Widzę też oczko z rybkami - myslałam żeby w jednym miejscu zrobić trochę głębiej żeby ryb i kwiatów nie wyławiać na zimę, a żeby nie zamarzły, ale chyba to jest w moim przypadku nie możliwe bo woda podchodzi przy kopaniu i nie będzie jak folią wyłożyc.
Masz wszystko co ja planuję mieć- drzewa owocowe, orzechy- laskowe już mam, i jeden włoski., krzaki owocowe, pieczark!!!, rydze!!! ogródek warzywny- po prostu jesteś samowystarczalna, gratuluję . Ja mam w planach sadzić też z głową ,tzn z pożytkiem dla nas, żywić się własnymi plonami. Mój M. smieje się że jeszcze mi krowę , świnię i kurki kupi jak tam kiedyś zamieszkamy i będę samowystarczalna. Póżniej pokażę swój ogródek w tym roku założony, na jałowej glebie , bez nawozu, obornika- ale też coś tam wyszło. Teraz nawaliłam obornik świeży z obroy od sąsiada w przyszłym roku będzie może lepiej. Z tymi sadzonkami to chętnie za te symboliczne złotówki kupię nadwyżki ogrodowe, także pamiętajcie o kobietce co ma duży teren do obsadzenia kwiatami. Nic się nie może zmarnować. Sąsiadka pieliła swój ogródek i nadwyżki wylądowały na kompoście, całe szczęście na drugi dzień(trochę przyschnięte) ale je uratowałam i już rosną u mnie!
Podpowiedz proszę jak się wstawia link do siebie bo nie mogę doczytać nigdzie,jakiś kod trzeba wpisać.
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

Dorotko,jakbyś zauważyła brak tego glinianego koryta to nie szukaj ,jest u mnie :D
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Mirka może u ciebie będzie gliniane ale u mnie jest drewniane. Ale jak będziesz miała gliniane to nie szukaj będzie u mnie. Zaraz wpadnę do Ciebie poszperać ale teraz potrzebuję pomocy z linkiem do wątku jak to się robi.
Zeniu przesłałas mi ale to nie działa pojawiają się liczby , litery- nie mogę wysyłać wiadomości bo jestem nowa- poproszę jeszcze raz o wtłumaczenie ale wiecie ostatnie miesiące spędzałam z łopatą w ręku także poproszę tak łopatologicznie żeby mi wyszło.
Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Co do wstawienia linku to:
- najeżdżasz strzałką na adres linku / u góry ekranu / który chcesz wstawić, zaznaczasz go przytrzymując lewy klawisz myszy, klikasz prawy klawisz i z tabelki zaznaczasz "kopiuj".
- potem otwierasz forum i wątek w który chcesz wstawić linka, zaznaczasz linię wpisu klikając lewy klawisz , potem prawy i z tabeli wybierasz opcję "wklej".
I to wszystko.

Masz szczęście posiadając ogród na wsi, mój niestety leży w mieście, pomiędzy blokowiskiem.
Ale gdy się nie ma co się lubi to........ :uszy
Wysoki poziom wód gruntowych zapewniający wodę przez cały rok to cudowna sprawa jeśli chodzi o oczko wodne.
Wystarczy tylko róż i można sadzić wprost do gruntu, nie potrzeba żadnej folii, tylko zrobić umocnienie brzegu, żeby się nie osypywał jeśli to piaski.
No i darmowa woda do podlewania przez cały rok, super. ;:333
Jedyny problem będzie z roślinami, które nie przepadają za nadmiarem wody zimą, ale można sobie z tym poradzić tworząc podniesione rabaty.

A tu masz adres do naszych sklepików - http://www.forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=11
Grażyna.
kogro-linki
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję Grażynko już działa,
jeśli chodzi o te wody gruntowe to nie tak do końca, bo latem nawet studnia wysycha, to są tereny bagienne ,wiosną wszystko pływa a jak jest suche lato to tworzy się skorupa z ziemi i bagien ani wody nie ma a żaby z okolicznych baginek skaczą po mojej działce trzeba uważać żeby nie podeptać- to w sumie jest piękne i nie wiedziałam że jest żaby mają tyle odmian .
W maju jak są wysokie wody to naokoło działki na polach i pod lasem bagna są pełne, siedzisz wieczorem i słuchasz koncertu żab- chyba wtedy jest wylęg.
Zaczyna się w bajorku z jednej strony , potem zaczynają żaby z drugiej i z kolejnych wturują , a potem nastaje cisza i tak od nowa można siedzieć i słuchać cały maj i początek czerwca. Już mam pierwszych chętnych na moje koncerty.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko dziękuję za link ale chyba ze wzgledu na wiek na FO nie mam dostępu do zamówien.
Mimo wszystko dziękuję
Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Też bym do nich dołączyła gdybym miała bliżej.
Bo sama uwielbiam takie klimaty a koncerty żab to już..... ;:170 ......mega przyjemność.
U mnie w mieście żaby mają niestety bardzo trudne życie, bo jak nie ludzie to koty czy inne niebezpieczeństwa na nie czyhają a głównie chemia.
I żaby są tu na wagę złota niestety. ;:222
Popisz trochę postów na forum w innych wątkach to dadzą Ci wejście do sklepików , poproś o to któregoś z Moderatorów, jak już będziesz miała limit postów potrzebny do wejścia w ten dział.
Gdzieś to jest napisane w regulaminie.
Jak czegoś nie będziesz wiedziała to pytaj, pomogę. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorota :wit :wit . Jeżeli chodzi o nadwyżki ogrodowe, to chętnie służę. Wiosną proszę o przypomnienie i podeślę, o ile będzie odpowiadało Ci to, co mam do zaoferowania. na pewno będę dzieliła moje hosty, żurawki, omieg, bergenie, marcinki różne kolory, mam nawet jedną różę fioletową, nie wiem jak się nazywa ( w moim wątku jest jej zdjęcie), złocień ogrodowy biały i różowy, a nasiona też jednorocznych? Cię interesują?. Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

DTJ_1 pisze: Zeniu przesłałas mi ale to nie działa pojawiają się liczby , litery- nie mogę wysyłać wiadomości bo jestem nowa
Widzę że z podpisikiem sobie poradziłaś. Chyba o to chodziło.. ;:219 . Co do wątków sprzedażowych, pisz, pisz , pisz posty. ;:306
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

;:138 I kolejny niesamowity, bo zupełnie inny, ogród :D Chętnie będę Cię odwiedzać. Zazdroszczę Ci wysokich drzew, bo te rosną długo...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”