Domowa plantacja - cz. I
- PlantoHolic
- 50p
- Od: 1 lis 2013, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Domowa plantacja - cz. I
Dziękuję Doroto, kolejny raz trafnie odgadłaś gatunek, który dla mnie do tej pory był z rodzaju NN. Wiem już również (dzięki Lucynie "Ibanek"), że informacji na jego temat mogę szukac także pod nazwą Peperomia Happy Bean.
Nie miałem pojęcia jak będzie wyglądał jako dorosły okaz i teraz tym bardziej jestem zachwycony tym, że go zakupiłem. Uwielbiam wszystkie rośliny, których pnie drewnieją.
Świetnie, raz jeszcze wielkie dzięki!
Nie miałem pojęcia jak będzie wyglądał jako dorosły okaz i teraz tym bardziej jestem zachwycony tym, że go zakupiłem. Uwielbiam wszystkie rośliny, których pnie drewnieją.
Świetnie, raz jeszcze wielkie dzięki!
Grzesiu niema za co zawsze chętnie pomogę
śliczna roslina polecam sie na przyszłość z pomocą 

- PlantoHolic
- 50p
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54

Zaczyna się ciekawie, bardzo ciekawie.
Zdjęcia - na tle kamieni. Uwielbiam wszystko, co naturalne. "Kręci" mnie zwłaszcza kamień, drewno i "dywan" z zielonej trawy

Widać, że Lubisz draceny. Piękne i zadbane z nich roślinki.
I sukulenty, kaktusy - też śliczne.
- PlantoHolic
- 50p
Witaj, dzięki za odwiedziny.
Ciesze się, że podoba Ci się moja mała plantacja, staram się sukcesywnie ją powiększac.
Uwielbiam wszystkie rośliny drewniejące, przypominające drzewka oraz oczywiście kaktusy i inne sukulenty. Na szczęście nie mieszkam sam i moja druga połówka czasem namówi mnie na coś bardziej kwiatowego, w przeciwnym razie pokoje u nas wyglądałyby jak szkółka leśna ;)
Pozdrawiam serdecznie i do "usłyszenia"
Ciesze się, że podoba Ci się moja mała plantacja, staram się sukcesywnie ją powiększac.
Uwielbiam wszystkie rośliny drewniejące, przypominające drzewka oraz oczywiście kaktusy i inne sukulenty. Na szczęście nie mieszkam sam i moja druga połówka czasem namówi mnie na coś bardziej kwiatowego, w przeciwnym razie pokoje u nas wyglądałyby jak szkółka leśna ;)
Pozdrawiam serdecznie i do "usłyszenia"
Grzesiu fajny awaterek
czy to twój konik na biegunach
a na nim właściciel pięknych roślinek 

- PlantoHolic
- 50p
Niestety nie mój, bardzo nad tym ubolewam ;)
Ten biegun stał kiedyś na podwórku przed studiem fotograficznym gdzie uczęszczałem na zajęcia.
Korzystając z okazji, muszę prosic o radę. Dostałem właśnie od mojej Matuli szczepki Hoi. Dokładnie są to dwie gałązki z listkami. Pierwszy raz w życiu będę szczepił Hoję i nie mam pojęcia jak się do tego zabrac. Czytałem już trochę na ten temat na forum, ale zdania są podzielone:
- w wodzie aż puści min. 1,5 cm korzeń, a następnie do ziemi
- od razu do ziemi po zaaplikowaniu ukorzeniacza
Szczepiłaś kiedyś tą roślinę?
Ten biegun stał kiedyś na podwórku przed studiem fotograficznym gdzie uczęszczałem na zajęcia.
Korzystając z okazji, muszę prosic o radę. Dostałem właśnie od mojej Matuli szczepki Hoi. Dokładnie są to dwie gałązki z listkami. Pierwszy raz w życiu będę szczepił Hoję i nie mam pojęcia jak się do tego zabrac. Czytałem już trochę na ten temat na forum, ale zdania są podzielone:
- w wodzie aż puści min. 1,5 cm korzeń, a następnie do ziemi
- od razu do ziemi po zaaplikowaniu ukorzeniacza
Szczepiłaś kiedyś tą roślinę?
Grzesiu ja jestem zwolennikiem ukorzeniania w wodzie a hoje to już obowiązkowo, musza mieć ciepło do puszczenia korzonków dwa tygodnie temu złamała mi się gałązka wsadziłam do wody i już sa korzonki uda się na pewno powodzenia
U mnie w domu stoi taki konik po córce pewnie poczeka na wnuki
U mnie w domu stoi taki konik po córce pewnie poczeka na wnuki

- olgierdyna
- 200p
- Od: 26 sie 2013, o 10:31
Witaj Grzesiu, piękne roślinki pokazałeś. Śliczne ficusy i draceny - widać, że masz do nich dobrą rękę. Piękna Peperomia i Crassula Ovata Gollum
- PlantoHolic
- 50p
Dzięki Dorota, szczepki już się wodują
Jestem dobrej myśli. Dzięki wielkie.
Konika trzymaj i pilnuj jak przysłowiowego oka w głowie, kiedyś takie zabawki dzieciaki będą mogły oglądac tylko w starych albumach fotograficznych. Posiadanie takiej zabawki i to z przeszłością to będzie prawdziwy rarytas.
Cześc Kingo, staram się jak mogę dbac o każdą roślinkę jaka do mnie trafi, ale to prawda, że zarówno Fikusy jak i Draceny to te, które przykuwają moją uwagę zawsze i wszędzie.
Dzięki za odwiedziny i opinię.

Konika trzymaj i pilnuj jak przysłowiowego oka w głowie, kiedyś takie zabawki dzieciaki będą mogły oglądac tylko w starych albumach fotograficznych. Posiadanie takiej zabawki i to z przeszłością to będzie prawdziwy rarytas.
Cześc Kingo, staram się jak mogę dbac o każdą roślinkę jaka do mnie trafi, ale to prawda, że zarówno Fikusy jak i Draceny to te, które przykuwają moją uwagę zawsze i wszędzie.
Dzięki za odwiedziny i opinię.
- Brendii
- 500p
- Od: 22 wrz 2013, o 19:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Roślinki bardzo ładne, wszystkie dorodne. A o hojach to się tu naczytasz a naczytasz 

- PlantoHolic
- 50p
Dziękuję Brendii za odwiedziny. O Hojach już zacząłem wertowac posty, muszę się przygotowac na moment kiedy będę je mógł przenieśc do ziemi.
W między czasie jak tak sobie tu urządzamy pogaduchy, ja adoptowałem kolejnego kaktusa, którego Tomek - "blabla" pomógł mi zidentyfikowac jako Cereus Peruvianus Monstrosus.
To peruwiańskie monstrum zwane w naszym Kraju Pałczakiem ma około 20 lat. Niestety miał w swoim życiu kilka niezbyt szczęśliwych przygód i koniecznie muszę wymienic mu donice oraz ziemię, ale już ja się postaram by od teraz miał tylko lepiej ;)

W między czasie jak tak sobie tu urządzamy pogaduchy, ja adoptowałem kolejnego kaktusa, którego Tomek - "blabla" pomógł mi zidentyfikowac jako Cereus Peruvianus Monstrosus.
To peruwiańskie monstrum zwane w naszym Kraju Pałczakiem ma około 20 lat. Niestety miał w swoim życiu kilka niezbyt szczęśliwych przygód i koniecznie muszę wymienic mu donice oraz ziemię, ale już ja się postaram by od teraz miał tylko lepiej ;)

- madusia
- 1000p
- Od: 19 paź 2013, o 20:15
- Kontakt:

- PlantoHolic
- 50p
Witaj Magdo, dziękuję za odwiedziny. Ja również liczę na to, że kaktus będzie miał już tylko lepiej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Karti
- 200p
- Od: 31 maja 2013, o 14:31
Piękne kaktusiki a szczególnie podoba mi się ten ostatni.
Pokaż go po zmianie mieszkanka i ziemi

Pokaż go po zmianie mieszkanka i ziemi