Wiąz drobnolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bonsai schnące liście proszę o pomoc
Tak... Trudno będzie coś sensownego doradzić bo ani nie wiemy co to za drzewko ani jak wygląda, także doniczka. Mam wiąza w najmniejszej doniczce jaka chyba jest na rynku (10x5x3cm) ale co dzień jednak nie podlewam. Także ciągle gubi liście (wszystkie) ale ciągle odżywa. Teraz też.
Pokaż co z tego Twojego drzewka zostało, może coś doradzimy.
Pokaż co z tego Twojego drzewka zostało, może coś doradzimy.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 mar 2010, o 06:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bonsai schnące liście proszę o pomoc
A ja się pochwalę, że drzewko mi odżyło, nawet kwitnie

Uploaded with ImageShack.us
Dzięki wszystkim za pomoc

Uploaded with ImageShack.us
Dzięki wszystkim za pomoc

-
- 100p
- Od: 16 lut 2009, o 11:54
Re: Proszę pilnie o identyfikacje
Opieka nad bonzai to jest wielkie wyzwanie. Poszukaj coś na secjalistycznych forach, bo to szeroki temat. Najważniejsza sprawa to podlewanie - musi byc częste ze względu na małą ilość podłoża.
Wiąz Drobnolistny- bonsai
Witam wszystkich.
Stałam się dziś posiadaczką tego o to drzewka. U ostatniego właściciela opadły prawie wszystkie listki, ponadto był tak przesuszony,że bryła odchodziła od doniczki. Prosiłabym o poradę co z nim dalej zrobić. Gdy wyciągnie się drzewko z doniczki widoczna jest duża liczba korzeni. Część gałązek jest uschnięta.
Z góry dziękuje za poradę!
Stałam się dziś posiadaczką tego o to drzewka. U ostatniego właściciela opadły prawie wszystkie listki, ponadto był tak przesuszony,że bryła odchodziła od doniczki. Prosiłabym o poradę co z nim dalej zrobić. Gdy wyciągnie się drzewko z doniczki widoczna jest duża liczba korzeni. Część gałązek jest uschnięta.
Z góry dziękuje za poradę!
Re: Wiąz Drobnolistny- bonsai
Trzeba zadbać o regularne podlewanie(nie od gory ale nasączanie od dołu... az po prostu na chwile włozyłabym doniczke do wypełnionej płytko miedniczki z wodą) + spryskiwanie. Jeśli nie zależy Ci, by rósł w doniczce bonsai, warto przesadzić - ale ostrożnie, bo teraz nie jest najlepsza pora - do większej doniczki, nie ruszając korzeni i nie uszkadzając ich (włożyć do większej + wypełnić spód i luki z boku ziemią). Jako, że nie ma liści, nie można podlewać intensywnie, ale ziemia musi być ciągle wilgotna. Na wiosnę, jeśli rozwinie pączki liści, można ponownie przesadzić do doniczki bonsai przeczesując i skracając korzenie.
Wiązy bywa, że zrzucają na zimę liście. Być może drzewko zrzuciło je i jako, że ilość światła się zmniejsza, dopiero na wiosnę wypuści nowe (zimowanie w ok 12 stopniach byłoby idealne) by to kontrolować można zdrapać odrobinę korę - jeśli jest pod nim zień, drzewko wciąż żyje.
Warto też poczytać strony/fora bonsaistów, znając życie sporo osób ma podobne problemy z drzewkami ;)
Wiązy bywa, że zrzucają na zimę liście. Być może drzewko zrzuciło je i jako, że ilość światła się zmniejsza, dopiero na wiosnę wypuści nowe (zimowanie w ok 12 stopniach byłoby idealne) by to kontrolować można zdrapać odrobinę korę - jeśli jest pod nim zień, drzewko wciąż żyje.
Warto też poczytać strony/fora bonsaistów, znając życie sporo osób ma podobne problemy z drzewkami ;)
Dziękuję za odpowiedź! Gdy go dostałam, był przesuszony. Zaczęłam regularnie podlewać, zraszać i wypuszcza już nowe gałązki ;)
Mam nadzieję, że całkiem się poniesie - dobrze wiedzieć, że to "tylko" przesuszenie.
Gdyby się nie podniósł, trzeba by pewnie szukać innych przyczyn, jak (odpukać!) choroby ;)
Gdyby się nie podniósł, trzeba by pewnie szukać innych przyczyn, jak (odpukać!) choroby ;)
- lbanek
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bonsai z wiązu zamiera
Witam
Mam śliczne bonsai, nie mogę dopuścić żeby umarło.
Nie wiem gdzie szukać pomocy.
Proszę pomóżcie - co mu jest, jak mu pomóc?
http://imageshack.us/photo/my-ima
http://imageshack.us/photo/my-images/853/2mrx.jpg/
[URL=http://imageshack.us/photo/m
Mam śliczne bonsai, nie mogę dopuścić żeby umarło.
Nie wiem gdzie szukać pomocy.
Proszę pomóżcie - co mu jest, jak mu pomóc?
http://imageshack.us/photo/my-ima
http://imageshack.us/photo/my-images/853/2mrx.jpg/
[URL=http://imageshack.us/photo/m
Re: Bonsai umiera
blade te łodyżki i listki, powyciągane. co on w ciemności stoi?sądząc po wyglądzie to z tego wiązu już nic nie będzie. też kiedys miałem takiego, chyba ze 3 lata było wszystko ok, aż pewnej wiosny po prostu usechł.
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Nie w ciemności, nie ma dużego nasłonecznienia, ale słońce do niego dociera
Nie wiem co zrobić. Czytałam o tym zeby go wziąć w folie spożywczą, ale czy to coś da?
Nie wiem co zrobić. Czytałam o tym zeby go wziąć w folie spożywczą, ale czy to coś da?
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Standardowe pytania, jak było podlewane, kiedy przesadzane?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Od kiedy go kupiłam jakieś 5-6 miesięcy temu nie było w ogóle przesadzane. Tak jak kupiłam tak mam.
Podlewam kiedy ziemia u góry zaczyna być sucha. Wkładam do miski z odstaną wodą i moczę dopóki ziemia u góry nie zrobi się mokra - nawet całą noc.
Podlewam kiedy ziemia u góry zaczyna być sucha. Wkładam do miski z odstaną wodą i moczę dopóki ziemia u góry nie zrobi się mokra - nawet całą noc.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ta misa ma dziurki na odpływ wody?? Wygląda mi na przelanie. Czasami jest tak że wbrew temu iż ziemia na wierzchu jest sucha to w głębszych partiach w doniczce może mieć aż zbyt mokro. Ja mam tak u swojej cytrynki i dlatego wciskam palec lub jakiś patyk wgłąb aby sprawdzić głębsze partie ziemi. Wydaje mi się też że ten pojemnik zbyt płytki i to też pomogło ją dobić. Ja chyba bym przesadził do innego pojemnika ale na pewno sprawdził korzenie.