Mięta przepisy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 573
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Mięta
Dziękuję Andziula za szybki odzew.Mnie kolor nie interesuje,tylko zapach i smak. Spróbuję zmodyfikować Twój przepis i zamiast kwasku dam sok z cytryny.
Zrobimy ten syrop ze zwykłą mięta i melisą.
Zrobimy ten syrop ze zwykłą mięta i melisą.
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6148
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Mięta
ja mam taki przepis na syrop - {z netu}
\
SYROP MIĘTOWY
Składniki:
- świeża mięta (im więcej, tym lepiej, minimum 50 gałązek)
- 1 kilogram cukru
- 1 litr wody
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy litr wody z kilogramem cukru.
Miętę myjemy, osuszamy i oskubujemy z listków, następnie owe listki kroimy i wrzucamy do wody z cukrem. Robimy to jednak tylko wtedy, jeżeli cukier zdążył się całkowicie rozpuścić. W innym wypadku czekamy. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około godzinę. Po tym czasie przelewamy płyn przez gazik/bardzo drobne sitko/rajstopę, aby pozbyć się zanieczyszczeń (liści).
Wlewamy do czystych, wyparzonych butelek, kiedy syrop jest jeszcze gorący. Voila!
-- So 05 wrz 2015 20:22 --
przepis z Przepisowni termomixa dodany przez magi1
Dżemik miętowy
SKŁADNIKI
Portions7 słoików
1000 g cukinii obranej pokrojonej na kawałki
garść posiekanej mięty
300 g cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 galaretka Mohito (winiary)
20 g pektyny lub żel-fix 2:1
1 cukier waniliowy
Przygotowanie 25 min
PRZEPIS NA THERMOMIX ?
PRZYGOTOWANIE
Do naczynia wkładamy 100 g cukru i posiekane listki mięty (garść - to tak 10 g) i miksujemy obr.turbo, czas 10 sek. Zgarniamy cukier kopystką ze ścianek naczynia. Wkładamy cukinie i gotujemy czas 10 min/ 90 st/ obr.3. przy zdjętej miarce - ustawamy koszyczek, aby dżemik nie chlapał. Nastepnie miksujemy czas 15 sek, obr. 7-8. Dodajemy resztę cukru - 200g i cukier waniliowy oraz sok z cytryny i gotujemy czas 5 min/ 90 st/ obr.3. Nastepnie dodajemy pektynę lub żel-fix i galaretkę i gotujemy czas 10 min/ 90 st/ obr.3. Gorący dżemik przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na chwilkę do góry dnem.
Z podanych składników wyszło 7 małych słoiczków - takich po koncentracie pomidorowym. Dżemik jest pyszny i bardzo aromatyczny i ma piekny zielony kolor.
Smacznego
\
SYROP MIĘTOWY
Składniki:
- świeża mięta (im więcej, tym lepiej, minimum 50 gałązek)
- 1 kilogram cukru
- 1 litr wody
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy litr wody z kilogramem cukru.
Miętę myjemy, osuszamy i oskubujemy z listków, następnie owe listki kroimy i wrzucamy do wody z cukrem. Robimy to jednak tylko wtedy, jeżeli cukier zdążył się całkowicie rozpuścić. W innym wypadku czekamy. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około godzinę. Po tym czasie przelewamy płyn przez gazik/bardzo drobne sitko/rajstopę, aby pozbyć się zanieczyszczeń (liści).
Wlewamy do czystych, wyparzonych butelek, kiedy syrop jest jeszcze gorący. Voila!
-- So 05 wrz 2015 20:22 --
przepis z Przepisowni termomixa dodany przez magi1
Dżemik miętowy

SKŁADNIKI
Portions7 słoików
1000 g cukinii obranej pokrojonej na kawałki
garść posiekanej mięty
300 g cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 galaretka Mohito (winiary)
20 g pektyny lub żel-fix 2:1
1 cukier waniliowy
Przygotowanie 25 min
PRZEPIS NA THERMOMIX ?
PRZYGOTOWANIE
Do naczynia wkładamy 100 g cukru i posiekane listki mięty (garść - to tak 10 g) i miksujemy obr.turbo, czas 10 sek. Zgarniamy cukier kopystką ze ścianek naczynia. Wkładamy cukinie i gotujemy czas 10 min/ 90 st/ obr.3. przy zdjętej miarce - ustawamy koszyczek, aby dżemik nie chlapał. Nastepnie miksujemy czas 15 sek, obr. 7-8. Dodajemy resztę cukru - 200g i cukier waniliowy oraz sok z cytryny i gotujemy czas 5 min/ 90 st/ obr.3. Nastepnie dodajemy pektynę lub żel-fix i galaretkę i gotujemy czas 10 min/ 90 st/ obr.3. Gorący dżemik przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na chwilkę do góry dnem.
Z podanych składników wyszło 7 małych słoiczków - takich po koncentracie pomidorowym. Dżemik jest pyszny i bardzo aromatyczny i ma piekny zielony kolor.
Smacznego
- kasia100780
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3148
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pomorskie
Re: Mięta przepisy
W zeszłym roku robiłam dżemy jabłkowo - miętowe. Pyszne były.
W tym też zrobię, bo jabłek sporo wisi.
Mięty mam dwa rodzaje.
Wczoraj pomroziłam kilka woreczków.
W tym też zrobię, bo jabłek sporo wisi.
Mięty mam dwa rodzaje.
Wczoraj pomroziłam kilka woreczków.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Mięta przepisy
PUREE ZIEMNIACZANE
do baraniny i tłustej wieprzowiny
Składniki:
1 kg ziemniaków, 2 łyżki śmietany, 5 dag masła, 2 żółtka, świeża mięta, sól do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, ugnieść lub przepuścić przez praskę. Dodać śmietanę, żółtka i sól, posypać drobno posiekaną miętą.
KULKI SEROWO-MIĘTOWE
(do piwa)
Składniki:
rozdrobniony biały ser, 1-2 żółtka, świeże liście mięty, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Formować niewielkie kulki, piec krótko w piekarniku w temperaturze ok. 120 stopni C.
MIZERIA Z MIĘTĄ
Składniki:
4 młode ogórki, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka gęstego jogurtu, pęczek świeżych ziół ogórecznika i mięty, sól, świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie:
Ogórki obrać, pokroić w plasterki, posolić i ułożyć na sicie, aby puściły nadmiar soku. Ząbki czosnku obrać, rozgnieść i wymieszać z jogurtem, dodać sól i pieprz do smaku. Zioła posiekać niezbyt drobno, wszystkie składniki razem wymieszać.
Podawać jako dodatek do obiadu.
CUKINIE Z BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ
Składniki:
8 większych cukinii, 25 dag twarogu, 2 jajka, 2 duże cebule, 4 dag tartego parmezanu, 1 łyżeczka świeżego tymianku, 25 liści świeżej mięty, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Cukinie umyć, obciąć końcówki, przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Miąższ posiekać z cebulą, twarogiem, parmezanem i tymiankiem. Dodać jajka, łyżkę oliwy, posiekaną miętę, sól i pieprz, Wydrążone cukinie wypełnić farszem, skropić pozostałą oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na 30 minut.
Podawać ciepłe lub zimne.
OMLET Z MIĘTĄ
Składniki:
4 jajka, 4 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 pęczka świeżej mięty, 1 pomidor, 1 łyżka masła, sól do smaku.
Wykonanie:
Z białek i szczypty soli ubić pianę. Żółtka roztrzepać ze śmietaną, połączyć z pianą. Całość delikatnie wymieszać z mąką. Natkę i miętę opłukać, osuszyć i posiekać, połączyć z ciastem.
Pomidor sparzyć, obrać skórkę, pokroić w cienkie plastry. Masło rozgrzać na patelni, wyłożyć ciasto, na wierzchu położyć pomidory. Smażyć ok. 5 minut, odwrócić. Smażyć jeszcze 3 minuty.
MAKARON Z MIĘTĄ
Składniki:
50 dag makaronu (najlepiej wstążeczki), 20 dag szynki, 2 marchewki, 6 łyżek groszku zielonego, 1 łyżka śmietany, 4 łyżki wody, olej, mięta, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Makaron ugotować w posolonej wodzie. Szynkę pokroić w grubą kosteczkę, podsmażyć na oleju, wyjąć z patelni. Na ten sam tłuszcz włożyć marchewkę pokrojoną w talarki i dusić około 3 minut. Miętę umyć, drobno posiekać i dodać do marchewki. Dodać 1 łyżkę śmietany, 6 łyżek groszku i 4 łyżki wody. Wymieszać i podgrzewać. Następnie dodać szynkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotowany wyłożyć na talerz, a na makaron warzywa z szynką. Udekorować listkami mięty.
SOS MIĘTOWY
(z kuchni angielskiej, ale warto spróbować)
Składniki:
1 pęczek mięty, 3 łyżeczki cukru pudru, 2 szklanki sosu winegret.
Wykonanie:
Miętę drobno posiekać, dodawać do niej cukier i sos winegret. Wszystko razem wymieszać. Łyżkę wody wlać do rondelka i zagotować wszystko razem.
Sos jest wspaniałym dodatkiem do każdego rodzaju mięs.
http://www.potrawyregionalne.pl/164,153 ... UCHNI_.htm
do baraniny i tłustej wieprzowiny
Składniki:
1 kg ziemniaków, 2 łyżki śmietany, 5 dag masła, 2 żółtka, świeża mięta, sól do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, ugnieść lub przepuścić przez praskę. Dodać śmietanę, żółtka i sól, posypać drobno posiekaną miętą.
KULKI SEROWO-MIĘTOWE
(do piwa)
Składniki:
rozdrobniony biały ser, 1-2 żółtka, świeże liście mięty, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Formować niewielkie kulki, piec krótko w piekarniku w temperaturze ok. 120 stopni C.
MIZERIA Z MIĘTĄ
Składniki:
4 młode ogórki, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka gęstego jogurtu, pęczek świeżych ziół ogórecznika i mięty, sól, świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie:
Ogórki obrać, pokroić w plasterki, posolić i ułożyć na sicie, aby puściły nadmiar soku. Ząbki czosnku obrać, rozgnieść i wymieszać z jogurtem, dodać sól i pieprz do smaku. Zioła posiekać niezbyt drobno, wszystkie składniki razem wymieszać.
Podawać jako dodatek do obiadu.
CUKINIE Z BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ
Składniki:
8 większych cukinii, 25 dag twarogu, 2 jajka, 2 duże cebule, 4 dag tartego parmezanu, 1 łyżeczka świeżego tymianku, 25 liści świeżej mięty, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Cukinie umyć, obciąć końcówki, przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Miąższ posiekać z cebulą, twarogiem, parmezanem i tymiankiem. Dodać jajka, łyżkę oliwy, posiekaną miętę, sól i pieprz, Wydrążone cukinie wypełnić farszem, skropić pozostałą oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na 30 minut.
Podawać ciepłe lub zimne.
OMLET Z MIĘTĄ
Składniki:
4 jajka, 4 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 pęczka świeżej mięty, 1 pomidor, 1 łyżka masła, sól do smaku.
Wykonanie:
Z białek i szczypty soli ubić pianę. Żółtka roztrzepać ze śmietaną, połączyć z pianą. Całość delikatnie wymieszać z mąką. Natkę i miętę opłukać, osuszyć i posiekać, połączyć z ciastem.
Pomidor sparzyć, obrać skórkę, pokroić w cienkie plastry. Masło rozgrzać na patelni, wyłożyć ciasto, na wierzchu położyć pomidory. Smażyć ok. 5 minut, odwrócić. Smażyć jeszcze 3 minuty.
MAKARON Z MIĘTĄ
Składniki:
50 dag makaronu (najlepiej wstążeczki), 20 dag szynki, 2 marchewki, 6 łyżek groszku zielonego, 1 łyżka śmietany, 4 łyżki wody, olej, mięta, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Makaron ugotować w posolonej wodzie. Szynkę pokroić w grubą kosteczkę, podsmażyć na oleju, wyjąć z patelni. Na ten sam tłuszcz włożyć marchewkę pokrojoną w talarki i dusić około 3 minut. Miętę umyć, drobno posiekać i dodać do marchewki. Dodać 1 łyżkę śmietany, 6 łyżek groszku i 4 łyżki wody. Wymieszać i podgrzewać. Następnie dodać szynkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotowany wyłożyć na talerz, a na makaron warzywa z szynką. Udekorować listkami mięty.
SOS MIĘTOWY
(z kuchni angielskiej, ale warto spróbować)
Składniki:
1 pęczek mięty, 3 łyżeczki cukru pudru, 2 szklanki sosu winegret.
Wykonanie:
Miętę drobno posiekać, dodawać do niej cukier i sos winegret. Wszystko razem wymieszać. Łyżkę wody wlać do rondelka i zagotować wszystko razem.
Sos jest wspaniałym dodatkiem do każdego rodzaju mięs.
http://www.potrawyregionalne.pl/164,153 ... UCHNI_.htm
Beata
Re: Mięta przepisy
W latach 1970-tych byłem przez miesiąc służbowo w Armenii. W restauracji pęczek mięty obowiązkowo leżał z prawej strony talerza z potrawą mięsną. Zazwyczaj była to baranina. Pęczek brało się do prawej ręki i odgryzało nieco listków i łodyżek.