Moj nowy nabytek;) W tesco za cale 5 zeta a jaki duzy okaz...ech te promocje;)
Ale mialyscie racje, bzik sie powieksza,nie moge przejsc obojetnie obok stanowisk z kwiatami
co to za odmiana draceny?
A hoje może spróbuj gdzieś przestawić, może jej się bardziej spodoba i zakwitnie? A nawozisz ją czymś?
Draceny niestety nie umiem rozpoznać, sama miałam problem ze swoją...
A bzika - jesteśmy w stanie zrozumieć
Wiem, że u nich też sporo zależy od miejsca, w którym stoją - u mojej mamy duża hoja stała najpierw w jednym pomieszczeniu (zachodnie okna) i kwitła niemal cały czas, a po przeniesieniu do kuchni (wschodnie) przestała kompletnie. A też nawóz tylko uniwersalny był stosowany. Więc może i twojej zmiana by pomogła?
Dzięki wielkie, przekonam sie wkrotce;) przenioslam na polke,gdzie jest praktycznie nie ruszana,nie obtrącana, z boku dociera slonce..zobczymy z czasem
Jak rosna Wam kwiaty w ceramicznych doniczkach? Sa one nie ukrywajmy sliczne co niektore,ale u mnie,w samych tych doniczkach bardzo slabo kwiaty sie trzymaja. Musze miec plastikowa oslonke lub doniczke,niestety koszt wiekszy,no ale cos za cos..a ceramiczna sluzy jako ozdoba.
Jakie macie doświadczenia?
Anulka, co do hoi, to tez slyszalam ze nie znosi przeprowadzek, potracania i w ogole jest typem "nie patrz na mnie bo sie niszcze".
jeśli chodzi o doniczki, to mam i takie i takie - plastikowe udajace ceramiczne i ceramiczne naprawde - nie widze roznicy jeśli chodzi rosliny, rosna w kazdych. Bywa, ze przasadzam z ceramiki w plastik lub odwrotnie i tez nie zauwazylam, zeby cos sie dzialo.
Wrocilam dziś z malej gieldy i takie to sadzoneczki upatrzylam w korzystnej cenie
i moja wymarzona zachciewajka - kliwia;) troszke chyba schorowana,lekki nalot ma na lisciach,troszke zalane korzonki miala,wiec prosze o wszystkie cenne wskazowki jak ją pielegnowac i "wyleczyc"..Jakie warunki,wymogi i moz ektos ma doswiadczenia,by mi pieknie zakwitla;) (moje marzenie)