Bardzo fajne są naleśniki z kwiatów cukinii. znacie? Jeśli nie to koniecznie, koniecznie spróbujcie. Są genialne. Odcina się męski kwiat razem z łodyżką, macza w cieśnie naleśnikowym i krótko smaży na oleju słonecznikowym. Smaczniejsze są kwiaty patisonów, z uwagi na bardziej neutralny smak, ale cukinia tez jest spoko. Do ciasta naleśnikowego można dodać nieco imbiru, pogłębia aromat. W ten sam sposób się smazy kwiaty robinii akacjowej, które są jeszcze bardziej smakowite, ale cukinia tez daje radę ;)
Cukinia - przepisy
Re: Cukinia - przepisy
Najfajniej jest zaśmiecać tematy, ale po oddzieleniu, dyskusja jakoś się urywa
znacie jakieś fajne potrawy z cukinii poza nadziewanymi i leczo? Ja kiedyś placki robiłem, ale mi nie podeszły. A najgorsze są płaty cukinii smażone w oleju, okropność. A kiedyś tylko to znałem, teraz bym nie tknął.
Bardzo fajne są naleśniki z kwiatów cukinii. znacie? Jeśli nie to koniecznie, koniecznie spróbujcie. Są genialne. Odcina się męski kwiat razem z łodyżką, macza w cieśnie naleśnikowym i krótko smaży na oleju słonecznikowym. Smaczniejsze są kwiaty patisonów, z uwagi na bardziej neutralny smak, ale cukinia tez jest spoko. Do ciasta naleśnikowego można dodać nieco imbiru, pogłębia aromat. W ten sam sposób się smazy kwiaty robinii akacjowej, które są jeszcze bardziej smakowite, ale cukinia tez daje radę ;)
Bardzo fajne są naleśniki z kwiatów cukinii. znacie? Jeśli nie to koniecznie, koniecznie spróbujcie. Są genialne. Odcina się męski kwiat razem z łodyżką, macza w cieśnie naleśnikowym i krótko smaży na oleju słonecznikowym. Smaczniejsze są kwiaty patisonów, z uwagi na bardziej neutralny smak, ale cukinia tez jest spoko. Do ciasta naleśnikowego można dodać nieco imbiru, pogłębia aromat. W ten sam sposób się smazy kwiaty robinii akacjowej, które są jeszcze bardziej smakowite, ale cukinia tez daje radę ;)
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: Cukinia - przepisy
W ubiegłym roku miałam 6 krzaków cukinii, rosły jak szalone, wszystko przerobiłam, w większości na ketchup - pyszny. W połowie zimy okazało się, że ketchup się skończył. Synowie nie jedli innego tylko ten z cukinii. W tym roku muszę zrobić więcej. 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- kuleczka
- 200p

- Posty: 241
- Od: 28 kwie 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie pd - wsch
Re: Cukinia - przepisy
Ooo, ten przepis na ketchup z cukinii ja też poproszę. Leczo, cukinię smażoną, nadziewaną i placuszki już przerobiłam w poprzednich latach, więc szukam inspiracji, bo krzaczki rosną jak szalone, a jest ich 8 
-
Kalma
- 100p

- Posty: 168
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Illinois, USA
Re: Cukinia - przepisy
Ja uwielbiam to warzywko z grilla. Cukinię kroje w plastry ok. 1cm (bez obierania ze skórki). Marynuje ok. 30min w zestawie czosnek z oliwą, solą oraz pieprzem. I wrzucam na ruszt. Można opcjonalnie posypać startym serem - żółtym lub parmezanem. Szybkie w wykonaniu, zdrowe i smaczne.
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: Cukinia - przepisy
Przepraszam dziewczyny, że dopiero teraz, ale jakoś zapomniałam zajrzeć.
Ketchup z cukinii
1,5 kg obranej cukinii
0,5 kg cebuli
2 szkl cukru
1 szkl octu10%
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu
250 g koncentratu pomidorowego 30%
garść soli
Cebulę pokroić w kostkę i zasypać solą, wymieszać, odstawić na 6 godz. Soku nie wylewać. Cukinie zetrzeć na tarce, wymieszać z cebulą gotować 30min, aż warzywa będą miękkie. Dodać pozostałe składniki, gotować. jeszcze 15 min. całość zmiksować, przelać do słoików, zapasteryzować.
Jeśli ktoś woli ostrzejszy wystarczy dodać ostrej papryki, a jeśli łagodny to robimy bez dodatku papryki.
Smacznego.
Ketchup z cukinii
1,5 kg obranej cukinii
0,5 kg cebuli
2 szkl cukru
1 szkl octu10%
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu
250 g koncentratu pomidorowego 30%
garść soli
Cebulę pokroić w kostkę i zasypać solą, wymieszać, odstawić na 6 godz. Soku nie wylewać. Cukinie zetrzeć na tarce, wymieszać z cebulą gotować 30min, aż warzywa będą miękkie. Dodać pozostałe składniki, gotować. jeszcze 15 min. całość zmiksować, przelać do słoików, zapasteryzować.
Jeśli ktoś woli ostrzejszy wystarczy dodać ostrej papryki, a jeśli łagodny to robimy bez dodatku papryki.
Smacznego.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- kuleczka
- 200p

- Posty: 241
- Od: 28 kwie 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie pd - wsch
Re: Cukinia - przepisy
Szarotko dzięki 
Mam sprawdzony przepis na sos z cukini z mięsem i makaronem, tak na obiadek.
Paczka makaronu rurki lub świderki (zależy na ile osób, u nas było na 4, a i tak jeszcze zostało)
Cukinia lub dwie (ok. 1 - 1,5 kg)
1 duża pierś drobiowa lub ok. 70. dkg. wieprzowego
2 duże ząbki czosnku
3 średnie cebule
Małe opakowanie śmietany 12%
Mąka pszenna (do zagęszczenia) około 1,5 łyżki
Pół garści świeżej bazylii i oregano (przyprawy wedle gustu)
Olej,sól, pieprz,
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju do miękkości, przełożyć do większego garnka (później tam dodamy resztę warzyw)
3. Cebulę pokroić drobno, podsmażyc na patelni, dodać zmiażdżony czosnek.
4. Cukinię pokroić w kostkę ,dodać na patelnie z cebulą, smażyć aż zmięknie.
5. Dodać do mięsa, posypać ziołami, przyprawami do smaku, makę można rozrobić z wodą, aby zagęścić sos. Jeśli jest za gęsty, można dodać wody (zależy od cukinii).
6. Śmietanę zahartować, dodać do sosu.
7. Podawać z makaronem,całkiem sytne danie ...
Smacznego
Mam sprawdzony przepis na sos z cukini z mięsem i makaronem, tak na obiadek.
Paczka makaronu rurki lub świderki (zależy na ile osób, u nas było na 4, a i tak jeszcze zostało)
Cukinia lub dwie (ok. 1 - 1,5 kg)
1 duża pierś drobiowa lub ok. 70. dkg. wieprzowego
2 duże ząbki czosnku
3 średnie cebule
Małe opakowanie śmietany 12%
Mąka pszenna (do zagęszczenia) około 1,5 łyżki
Pół garści świeżej bazylii i oregano (przyprawy wedle gustu)
Olej,sól, pieprz,
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju do miękkości, przełożyć do większego garnka (później tam dodamy resztę warzyw)
3. Cebulę pokroić drobno, podsmażyc na patelni, dodać zmiażdżony czosnek.
4. Cukinię pokroić w kostkę ,dodać na patelnie z cebulą, smażyć aż zmięknie.
5. Dodać do mięsa, posypać ziołami, przyprawami do smaku, makę można rozrobić z wodą, aby zagęścić sos. Jeśli jest za gęsty, można dodać wody (zależy od cukinii).
6. Śmietanę zahartować, dodać do sosu.
7. Podawać z makaronem,całkiem sytne danie ...
Smacznego
- Graszka
- 1000p

- Posty: 1292
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Cukinia - przepisy
podłoże z cukinii/kabaczka
Cukinię kroimy w kawałki
1 cebulę dusimy na oleju
2-3 pomidory bez skórki,
1 marchew 1 pietruszkę zetrzeć na tarce,
dodać kawałki wędliny, ( ja dodaję parówkę bo jest mięciutka ja cukinia po ugotowaniu)
1-2 ząbki czosnku,
1 kostka rosołowa,
pieprz, sól, koper.
Wszystko wkładamy do jednego garnka podlewamy wodą i gotujemy doprawiamy na koniec koperek.
Podaję z makaronem lub chlebkiem
Cukinię kroimy w kawałki
1 cebulę dusimy na oleju
2-3 pomidory bez skórki,
1 marchew 1 pietruszkę zetrzeć na tarce,
dodać kawałki wędliny, ( ja dodaję parówkę bo jest mięciutka ja cukinia po ugotowaniu)
1-2 ząbki czosnku,
1 kostka rosołowa,
pieprz, sól, koper.
Wszystko wkładamy do jednego garnka podlewamy wodą i gotujemy doprawiamy na koniec koperek.
Podaję z makaronem lub chlebkiem
- nowapasja
- 1000p

- Posty: 1251
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kwidzyna
Re: Cukinia - przepisy
Ja mam fajny przepis na sałatkę z cukini, papryki, marchewki i cebulki. Sałatka do słoika, pasteryzowana, przepis gdzieś z neta.
Bardzo mi smakowała
Sałatka z cukini:
3 średnie cukinie
5 marchewek
4 cebule
1 papryka
sól, ocet, cukier, przyprawy: pieprz ziarnisty, ziele angielskie, kolendra, chili 1 łyżeczka, listki laurowe 4szt.
Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na przynajmniej 2 godziny, paprykę i cebulę pokroić w drobne paseczki (piórka) i też posolić. Zlać soki z warzyw dodać szkl. octu, szkl. cukru, przyprawy i zagotować. Nie dodajemy wody, gdyż soki z warzyw w zupełności wystarczą. Zalać zalewą warzywa i odstawić na jakąś godzinkę. Wkładać do słoików sałatkę, wyrównać zalewą i na wierzch dać łyżkę oleju. Pasteryzować ok 15-20 minut.
I drugi przepis mój ulubiony:
Leczo z cukini i pomidorów z makaronem.
Usmażyć na patelni cebulkę, dodać pokrojoną w kostkę cukinię, dusić do miękkości, przed końcem dodać pokrojone w kostkę pomidory, dodać przyprawy, (ja daje: pieprz, cukier i jakieś ziarenka smaku) na koniec dodaje czosnek wyciśnięty przez praskę. Całość leciutko zagęszczam mąką tak tylko aby nie było płynne tylko oblepiało makaron.
Dodaje cukier bo uwielbiam na lekko słodko, zresztą pomidory są kwaskowe ale kwestia smaku, dla mnie to połączenie jest obłędne i zawsze robię sobie tego tyle, że mam na dwa dni (aż sie przejem i do następnego razu
)
Bardzo mi smakowała
Sałatka z cukini:
3 średnie cukinie
5 marchewek
4 cebule
1 papryka
sól, ocet, cukier, przyprawy: pieprz ziarnisty, ziele angielskie, kolendra, chili 1 łyżeczka, listki laurowe 4szt.
Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na przynajmniej 2 godziny, paprykę i cebulę pokroić w drobne paseczki (piórka) i też posolić. Zlać soki z warzyw dodać szkl. octu, szkl. cukru, przyprawy i zagotować. Nie dodajemy wody, gdyż soki z warzyw w zupełności wystarczą. Zalać zalewą warzywa i odstawić na jakąś godzinkę. Wkładać do słoików sałatkę, wyrównać zalewą i na wierzch dać łyżkę oleju. Pasteryzować ok 15-20 minut.
I drugi przepis mój ulubiony:
Leczo z cukini i pomidorów z makaronem.
Usmażyć na patelni cebulkę, dodać pokrojoną w kostkę cukinię, dusić do miękkości, przed końcem dodać pokrojone w kostkę pomidory, dodać przyprawy, (ja daje: pieprz, cukier i jakieś ziarenka smaku) na koniec dodaje czosnek wyciśnięty przez praskę. Całość leciutko zagęszczam mąką tak tylko aby nie było płynne tylko oblepiało makaron.
Dodaje cukier bo uwielbiam na lekko słodko, zresztą pomidory są kwaskowe ale kwestia smaku, dla mnie to połączenie jest obłędne i zawsze robię sobie tego tyle, że mam na dwa dni (aż sie przejem i do następnego razu
Re: Cukinia - przepisy
Ja tam kroje w plasterki 0.5cm, panieruje w mąke,jaja,bułke tartą:D
Smarze na oleju/smalcu i mam wegetariańskie kotlety z cukini

Smarze na oleju/smalcu i mam wegetariańskie kotlety z cukini
Początkujący
-
Vilya
- 100p

- Posty: 178
- Od: 13 cze 2013, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ostrów Wlkp./Wrocław
Re: Cukinia - przepisy
Ja robię dokładnie tak, jak mateo - czyli kroję w plastry i przyrządzam jak kotlety 
Poza tym cukinię wykorzystuję do risotto albo jako dodatek do placków ziemniaczanych (tzw. racuchy z cukinii). Na nie mam 2 różne przepisy, jeden jest z serem pleśniowym, pycha
Jeśli chcesz, mogę się nimi podzielić 
Poza tym cukinię wykorzystuję do risotto albo jako dodatek do placków ziemniaczanych (tzw. racuchy z cukinii). Na nie mam 2 różne przepisy, jeden jest z serem pleśniowym, pycha
Re: Cukinia - przepisy
ja z cukini robię placki ziemniaczane
tylkmo zamiast ziemniaków obierami trę cukinię
pycha
zwłaszcza że nie mogę juz jeść placków ziemniaczanych
tylkmo zamiast ziemniaków obierami trę cukinię
pycha
zwłaszcza że nie mogę juz jeść placków ziemniaczanych
Re: Cukinia - przepisy
Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej
Cukinia dowolna ilość...cukinie przekroić na pół- po długości...łyżką wydrążyć środek, jest niepotrzebny.
Boczne ścianki razem ze skórką pokroić w kostkę, włożyć do słoików...dodać po 1 płaskiej łyżce na słoik gotowej przyprawy do korniszonów... zalać zalewą.
Zalewa:
1 szkl octu 10%
5 szkl wody
2 płaskie łyżki soli
0,5 szkl cukru
Składniki zalewy wymieszać i podgrzać...mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Zalać cukinię, zakręcić słoiki...pasteryzować 15 min od zagotowania wody.
W taki sam sposób można robić patisony, małe w całości...większe pokrojone w ćwiartki.
Cukinia dowolna ilość...cukinie przekroić na pół- po długości...łyżką wydrążyć środek, jest niepotrzebny.
Boczne ścianki razem ze skórką pokroić w kostkę, włożyć do słoików...dodać po 1 płaskiej łyżce na słoik gotowej przyprawy do korniszonów... zalać zalewą.
Zalewa:
1 szkl octu 10%
5 szkl wody
2 płaskie łyżki soli
0,5 szkl cukru
Składniki zalewy wymieszać i podgrzać...mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Zalać cukinię, zakręcić słoiki...pasteryzować 15 min od zagotowania wody.
W taki sam sposób można robić patisony, małe w całości...większe pokrojone w ćwiartki.
- Narine
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1239
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warmia
Re: Cukinia - przepisy
Szarotka czy do tego ketchupu niezbędne są aż 2 szkl cukru? Z pół szkl nie wyjdzie?Albo zupełnie bez? Pytam, bo mi smaku narobiłaś, cukinii urodzaj mam, ale cukru muszę unikać 
-
roma333
- 100p

- Posty: 149
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Północna Wielkopolska
Re: Cukinia - przepisy
Czekoladowy placek z cukinią:
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
240 g mąki pszennej
60 g kakao - ja dałam 2 duże łyżki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 duże jaja
150 g cukru pudru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
350 g cukinii (czyli 3 małe cukinie) startej ze skórką na tarce o dużych oczkach - ja dałam dwie duże szklanki obranej ze skórki i startej na tarce jarzyn
100 g orzechów włoskich (lub brazylijskich, lub migdałów) uprażonych na suchej patelni - ja nie dałam
1 tabliczka mlecznej czekolady, pokrojona na małe kawałki - dałam pół białej poskrobanej nożem
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. W misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W oddzielnej misce zmieszaj dokładnie olej, cukier puder, kawę i jajka. Dokładnie zmiksuj. Do masy jajecznej wsyp 2/3 suchych składników. Resztę odłóż. Wymieszaj delikatnie całość do połączenia składników (nie mieszaj masy za długo).
Do miski z pozostałą mąką wrzuć cukinię (nie odsączaj ją z płynu!) i czekoladę. Wymieszaj, aż prosek oblepi składniki. Następnie przełóż cukinię do reszty ciasta, dorzuć podprażone orzechy i wymieszaj ciasto.
Wylej ciasto do wyłożonej pergaminem formy, wyrównaj jego powierzchnię. Piecz przez 40-50 minut, aż wetknięty w ciasto patyczek nie będzie lepki).
Smacznego
Zdjęcia na razie nie douczyłam się wstawiać
Pozdrawiam
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
240 g mąki pszennej
60 g kakao - ja dałam 2 duże łyżki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 duże jaja
150 g cukru pudru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
350 g cukinii (czyli 3 małe cukinie) startej ze skórką na tarce o dużych oczkach - ja dałam dwie duże szklanki obranej ze skórki i startej na tarce jarzyn
100 g orzechów włoskich (lub brazylijskich, lub migdałów) uprażonych na suchej patelni - ja nie dałam
1 tabliczka mlecznej czekolady, pokrojona na małe kawałki - dałam pół białej poskrobanej nożem
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. W misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W oddzielnej misce zmieszaj dokładnie olej, cukier puder, kawę i jajka. Dokładnie zmiksuj. Do masy jajecznej wsyp 2/3 suchych składników. Resztę odłóż. Wymieszaj delikatnie całość do połączenia składników (nie mieszaj masy za długo).
Do miski z pozostałą mąką wrzuć cukinię (nie odsączaj ją z płynu!) i czekoladę. Wymieszaj, aż prosek oblepi składniki. Następnie przełóż cukinię do reszty ciasta, dorzuć podprażone orzechy i wymieszaj ciasto.
Wylej ciasto do wyłożonej pergaminem formy, wyrównaj jego powierzchnię. Piecz przez 40-50 minut, aż wetknięty w ciasto patyczek nie będzie lepki).
Smacznego
Zdjęcia na razie nie douczyłam się wstawiać
Pozdrawiam




