Ogród Piotra - Fajfer457

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie musisz dodać kolorów i będzie idealnie :lol:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Grzegorz B

Post »

Piotrze świetny efekt. Jest na co popatrzeć :shock:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Lady-r pisze:Właśnie musisz dodać kolorów i będzie idealnie :lol:

Niestety moi Drodzy - Piotr chcąc zachować charakter tego co stworzył nie za wiele może tam dłożyć a już na pewno nie kwitnących bylin tak jak byśmy sobie to może wyobrażali...
W tej scenerii odnajdą się prawie wyłącznie rododendrony,azalie ,peonie ,wrzosy i krzewy o kolorowych liściach.
Ten styl mogą jeszcze ożywić rozchodniki i rojniki...
Styl japoński niesie ze sobą spokój i harmonię tylko,że nie jest to idealnie zgodne z naszą - Polaków naturą.
Szukając wyciszenia i innych doznań czerpiemy z innych kultur i to chyba ma sens...
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Piotrze, nie przejmuj się zbytnio wypowiedziami typu: zbyt idealnie , brak kolorów itp.
Pamiętaj to jest TWÓJ OGRÓD i twój pomysł, Ty masz się w nim czuć dobrze. Jeżeli komuś brak kolorów to powinien wiedzieć, że zieleń to też kolor i to jaki. Wśród zieleni wzrok najbardziej wypoczywa. Nic bym na twoim miejscu nie zmieniał . Tak się zastanawiam czy tymi kamieniami właśnie nie złamałeś stylu Twojego ogrodu.
Jeżeli masz ogród inny niż wszystkie to tak trzymaj.

Pozdrawiam, Krzysztof.
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajfer457 pisze:Obrazek
Niesamowity efekt... To niewiarygodne, ile pracy musiałeś w to włożyć... Gratuluję, Piotrze, Twój ogródek wyróżnia się, bo jest... bardzo Twój :) Zgadzam się z Krzysztofem, że każdy pomysł na ogród jest dobry bo jest po prostu... własny ;:333 Ale skoro przyznajesz, że czegoś Ci w nim brakuje (w temacie Barbary i Andrzeja), to poświęć trochę czasu na przeglądnięcie wszystkich galerii zdjęć, a na pewno znajdziesz coś ciekawego, co sprawdzi się również u Ciebie.

Ponieważ bardzo lubię różnej maści kamienie i kamyczki, mam do Ciebie pytanie - gdzie zdobywasz materiał, którym wyłożyłeś m.in. ścieżkę? Czy wszystkie kamyszki po prostu kupowałeś? Czy to droga inwestycja? Podobają mi się, dają efekt takiego porządku :) Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ładnie, ślicznie, taki porządek i tak inaczej. Zgadzam się, że zieleń to też kolor.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31

Post »

Mnie osobiście bardzo się Twój Ogród podoba - gratuluję - ;:63 ;:63 ;:63
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Gratuluję pomysłu, rzeczywiście jeśli się tylko chce i ma odpowiednie srodki można wyczarować z kawałka ziemi cudny zakątek.

Mnie osobiście odpowiada jak najbardziej takie "powściągliwe rozwiazanie kolorystyczne", nie ma tu natłoku roślin a zagospodarowanie przestrzeni powoduje, że spokojnie można tu naładować akumulatory.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Piotrze te fotki nowych nabytków z Hortulusa i zbudowanego niedawno skalnika są naprawdę super. Gratuluję...
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Witaj Piotrze! Jestem pod wrażeniem! Metamorfoza ogródka niesamowita, wyobrażam sobie ile pracy musiało Cię to kosztować. Przyznam, że też wolę większy naturalizm w ogrodzie, ale prawda jest taka, że gdybym nawet chciała wyczarować u siebie coś takiego jak Ty, to bym po prostu nie umiała :oops: :wink: Tym bardziej podziwiam, Twój ogród jest bardzo elegancki i tchnie takim... stoickim spokojem, że tak powiem. A skalniak wnosi trochę innego charakteru, udało Ci się połączyć dotychczasowy styl z większą swobodą i naturalnością. Na pewno jest to ogród inny niż wszystkie i też nie namawiam Cię do żadnych zmian - rób po swojemu! :D :wink:
Zazdroszczę tej jodły hiszpańskiej, a cedrów jeszcze bardziej :D , też bym chciała, ale nie mam gdzie :(
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Karo miałam na myśli właśnie karłowe krzewy i krzewinki które też stosuje się w ogrodach japońskich:azalie japońskie,klony japońskie,wiśnie ozdobne można dodać parę irysów,piwonię krzewiastą.(wiedza zaczerpnięta z miesięcznika "Ogrody" nr 7/2007)Nie zakłóci to ogólnego zamysłu uporządkowania terenu ,a ożywi ogród wprowadzając naturalne zmiany pór roku,bo czyż ogród bez wiśni jest ogrodem japońskim?
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Fajfer457
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lip 2007, o 12:05
Kontakt:

Post »

Kamienie które wysypane są na dróżce dostałem za zaplanowanie i wykonanie innego z ogrodów, którego fotki niedługo tez pojawia się na forum. Co do ceny to wiem, że tona kosztowała 100zł ale warunkiem było zakupienie jednego transportu czyli 12 ton. W Bydgoszczy można kupić taki kamień również w workach 50 kg w cenie 15zł.

Jeśli chodzi o kolory w moim ogrodzie to pewnie rozczaruje niektóre osoby pisząc, że ten ogród będzie posiadał tylko wszystkie odcienie koloru zielonego. Dodam jeszcze tylko mały akcent koloru bordo ,bo jest roślina która ciągle zaprząta moje myśli i jest nieodłącznym elementem ogrodu japońskiego, otóż mowa tu o klonie palmowym.

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Piotr
Reposit-09

Post »

Fajfer457 pisze:Kamienie które wysypane są na dróżce dostałem za zaplanowanie i wykonanie innego z ogrodów którego fotki niedługo tez pojawia się na forum. Co do ceny to wiem że tona kosztowała 100zł ale warunkiem było zakupienie jednego transportu czyli 12 ton.
Piotrze, jeszcze jedno małe pytanko - czy mógłbyś mi proszę zdradzić, ile kilo kamyszków zużyłeś na samą ścieżkę? Mam kawałeczek ogródka, gdzie w ziemi jest stary, brzydki beton i chciałabym go ukryć pod podobnymi kamyszkami, ew. trochę większymi... Tak na oko - potrzebowałabym jakieś 3/4 tego, co znajduje się na Twojej ścieżce - stąd moje pytanie :)

A wracając do kolorów - z samą zielenią też można sporo zdziałać. Wystarczy trochę pomysłu i zapału do pracy, ale tego Ci Piotrze wyraźnie nie brakuje ;:333 Poza tym - masz jeszcze kamień, korę i drewno. Mój Tata też lubi takie połączenie i większość ogrodu urządził korzystając tylko z tych surowców i ich kolorów, np:

Obrazek

Wprawdzie u Ciebie jest większy "porządek", ale jak już ustaliliśmy - to ma swój urok :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Fajfer457
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lip 2007, o 12:05
Kontakt:

Post »

Dróżka ma 12m długości a jej szerokość to 80cm wysypałem na nią ok. 600kg przy grubości 4 do 5 cm. Jeżeli mogę coś poradzić, to wydaje mi się, że drobniejsze kamienie nadają się lepiej w miejscach gdzie będzie się chodziło.

Pozdrawiam Piotr
Reposit-09

Post »

Fajfer457 pisze:Jeżeli mogę coś poradzić to wydaje mi się że drobniejsze kamienie nadają się lepiej w miejscach gdzie będzie się chodziło.Pozdrawiam Piotr
Mówisz? Hmmm... właściwie masz rację... tym bardziej, że ja lubię sobie latem boso maszerować po ogrodzie... Oki, będę to miała na uwadze :)
Serdecznie dziękuję za pomoc i trzymam kciuki za kolejne przemiany w Twoim ogrodzie ;:100
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”