Zieloni mieszkańcy u Mirabilis
Bardzo ładne te "zielono-zielone" i jakie okazałe!!!
Zwłaszcza szeflera wygląda jak pnącze prawie. Dorodny i zadany okaz cykasa. A jaki ładny filodendron! Ciekawy ma pokrój liści. Interesujący jest ten nieszplik... Ogólnie super wyglądają Twoje zielone. Dobrze im u Ciebie, pewnie im dogadzasz odżywkami, bo masz takie efekty. Pozdrawiam serdecznie. ;:83 

Właśnie drowa i zadbana. Tutaj pojawia się u mnie problem, bo ciężko mi jest utrzymać rośliny doniczkowe w odpowiedniej formieMirabilis pisze:Grzesiu - Roślina nie musi mieć kwiatów by była ozdobą mieszkania. Nawet zielona, zdrowa, zadbana, odpowiednio wyeksponowana może wzbudzać zazdrość gości i być dumą właściciela. Rośliny kwitnące stanowią tylko skromną część mojej kolekcji.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 maja 2006, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za odwiedziny. Nieszplik jest wyhodowany z nasionka przywiezionego z Krety. Tam rośnie jako małe drzewko. Owoce pyszniutkie, ale raczej tutaj się ich nie doczekam. Co do dogadzania odżywkami to i owszem - 1-2 razy w roku. Strach pomyśleć jak wyglądałyby rośliny, gdyby dostawały nawozy częściejleo pisze:Bardzo ładne te "zielono-zielone" i jakie okazałe!!!Zwłaszcza szeflera wygląda jak pnącze prawie. Dorodny i zadany okaz cykasa. A jaki ładny filodendron! Ciekawy ma pokrój liści. Interesujący jest ten nieszplik... Ogólnie super wyglądają Twoje zielone. Dobrze im u Ciebie, pewnie im dogadzasz odżywkami, bo masz takie efekty. Pozdrawiam serdecznie. ;:83

I kolejne roślinki:

strelicja, skrzydłokwiat, dracena (lucky bamboo) i rhipsalis.
I mój ostatni nabytek - begonia - dostałam od M z okazji rocznicy ślubu:

Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Begonia cudna a pozostałe piekne!!!!
Ile lat ma strelicja - własnie hoduje u siebie od maleńkiej sadzoneczki - ma wysokość ok.20 cm .
Czy możesz podpowiedzieć jakieś szczegóły dotyczące jej uprawy.
Rhipsalis też mam - też zaczyna się zwieszać ale na końcach ma takie krótkie pędy z daleka wyglądają jak pompony.
Ile lat ma strelicja - własnie hoduje u siebie od maleńkiej sadzoneczki - ma wysokość ok.20 cm .
Czy możesz podpowiedzieć jakieś szczegóły dotyczące jej uprawy.
Rhipsalis też mam - też zaczyna się zwieszać ale na końcach ma takie krótkie pędy z daleka wyglądają jak pompony.

strelicja
Kochana - pozazdrościć...
Begonia przecudowna - ja kupiłam na targu w ostatnich dniach takie biedne, przelane w doniczkach - ale może "moc" będzie ze mna i jakoś je odratuję.
co do Rajskiego Ptaka - to również interesują mnie informacje na temat wieku i jakieś rady co do hodowli bo liście są cudne.. Ja w maju posiałam 14 nasionek - na dzień dzisiejszy wzeszło 5. Nie wiem co będzie dalej - ale się staram ;)
Pozdrawiam serdecznie
Lucyna
Begonia przecudowna - ja kupiłam na targu w ostatnich dniach takie biedne, przelane w doniczkach - ale może "moc" będzie ze mna i jakoś je odratuję.
co do Rajskiego Ptaka - to również interesują mnie informacje na temat wieku i jakieś rady co do hodowli bo liście są cudne.. Ja w maju posiałam 14 nasionek - na dzień dzisiejszy wzeszło 5. Nie wiem co będzie dalej - ale się staram ;)
Pozdrawiam serdecznie
Lucyna
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
Przepraszam za przerwę w odwiedzinach na forum, ale właśnie wczoraj wróciłam z wakacji.
Begonia już nie taka piękna - teściowa mi ją deczko przelała i odpadł 1 z trzech największych pędów, poza tym zgniło kilka liści. Jest teraz w trakcie intensywnej kuracji.
Strelicja ma lat... no właśnie. Sama nie pamiętam ile. Jakieś 6-7. Kupiłam je (są 2 w doniczce) gdy miały po dwa liście. Najwięcej urosły przez ostatni rok. Może dlatego, że ze względu na wielkość z półki wyemigrowały na podłogę pod oknem, a tam słońce już słabsze. Ogólnie nie ma jakiś specyficznych wymagań. Podlewana i nawożona razem z pozostałymi roślinami. Niestety jeszcze nie kwitła - i nie wiem kiedy można spodziewać się pierwszego kwiata.
Begonia już nie taka piękna - teściowa mi ją deczko przelała i odpadł 1 z trzech największych pędów, poza tym zgniło kilka liści. Jest teraz w trakcie intensywnej kuracji.
Strelicja ma lat... no właśnie. Sama nie pamiętam ile. Jakieś 6-7. Kupiłam je (są 2 w doniczce) gdy miały po dwa liście. Najwięcej urosły przez ostatni rok. Może dlatego, że ze względu na wielkość z półki wyemigrowały na podłogę pod oknem, a tam słońce już słabsze. Ogólnie nie ma jakiś specyficznych wymagań. Podlewana i nawożona razem z pozostałymi roślinami. Niestety jeszcze nie kwitła - i nie wiem kiedy można spodziewać się pierwszego kwiata.
-
U mnie po prostu nie mieściłą się na półkę, a pod oknem było jedyne wolne miejsce. Wg książek lubi jasne miejsca, u mnie zaczęła się przechylać.KaRo pisze:Dzięki Mirabilis-śpiesze "schować" moja strelicję.
Jest w ogrodzie - to ok ale w bardzo nasłonecznionym miejscu a to jak dowiedziałam się od Ciebie przed chwilką już nie jest całkiem ok.![]()