Zieloni mieszkańcy u Mirabilis

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuję i pozdrawiam Mirabilis ,piękne -wiedziałam,że tak będzie... :D
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Śliczne te zielone roślinki bardzo mi sie podobają paprocie i cykas szczególnie widać że potrafisz o nie dbać. :D :D :D
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Post »

Bardzo ładne te "zielono-zielone" i jakie okazałe!!! ;:154 Zwłaszcza szeflera wygląda jak pnącze prawie. Dorodny i zadany okaz cykasa. A jaki ładny filodendron! Ciekawy ma pokrój liści. Interesujący jest ten nieszplik... Ogólnie super wyglądają Twoje zielone. Dobrze im u Ciebie, pewnie im dogadzasz odżywkami, bo masz takie efekty. Pozdrawiam serdecznie. ;:83 ;:100
justi28
200p
200p
Od: 19 mar 2007, o 17:52

Post »

Piękne :D Widać ile serca wkładasz w ich pielęgnacię :lol:
Grzegorz B

Post »

Mirabilis pisze:Grzesiu - Roślina nie musi mieć kwiatów by była ozdobą mieszkania. Nawet zielona, zdrowa, zadbana, odpowiednio wyeksponowana może wzbudzać zazdrość gości i być dumą właściciela. Rośliny kwitnące stanowią tylko skromną część mojej kolekcji.
Właśnie drowa i zadbana. Tutaj pojawia się u mnie problem, bo ciężko mi jest utrzymać rośliny doniczkowe w odpowiedniej formie :( . Przeważnie albo przesuszę, albo przedobrze z wodą. Efekty to już każdy wie jakie są. No cóż chciałoby się mieć piękne okazy, ale ze względu na brak czasu muszę poczekać, aż będę miał go na tyle, że nie będę zapominał o podlewaniu :wink:
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

leo pisze:Bardzo ładne te "zielono-zielone" i jakie okazałe!!! ;:154 Zwłaszcza szeflera wygląda jak pnącze prawie. Dorodny i zadany okaz cykasa. A jaki ładny filodendron! Ciekawy ma pokrój liści. Interesujący jest ten nieszplik... Ogólnie super wyglądają Twoje zielone. Dobrze im u Ciebie, pewnie im dogadzasz odżywkami, bo masz takie efekty. Pozdrawiam serdecznie. ;:83 ;:100
Dziękuję za odwiedziny. Nieszplik jest wyhodowany z nasionka przywiezionego z Krety. Tam rośnie jako małe drzewko. Owoce pyszniutkie, ale raczej tutaj się ich nie doczekam. Co do dogadzania odżywkami to i owszem - 1-2 razy w roku. Strach pomyśleć jak wyglądałyby rośliny, gdyby dostawały nawozy częściej :lol:

I kolejne roślinki:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
strelicja, skrzydłokwiat, dracena (lucky bamboo) i rhipsalis.

I mój ostatni nabytek - begonia - dostałam od M z okazji rocznicy ślubu:
Obrazek
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Begonia cudna a pozostałe piekne!!!!
Ile lat ma strelicja - własnie hoduje u siebie od maleńkiej sadzoneczki - ma wysokość ok.20 cm .
Czy możesz podpowiedzieć jakieś szczegóły dotyczące jej uprawy.
Rhipsalis też mam - też zaczyna się zwieszać ale na końcach ma takie krótkie pędy z daleka wyglądają jak pompony. :D
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

strelicja

Post »

Kochana - pozazdrościć...
Begonia przecudowna - ja kupiłam na targu w ostatnich dniach takie biedne, przelane w doniczkach - ale może "moc" będzie ze mna i jakoś je odratuję.
co do Rajskiego Ptaka - to również interesują mnie informacje na temat wieku i jakieś rady co do hodowli bo liście są cudne.. Ja w maju posiałam 14 nasionek - na dzień dzisiejszy wzeszło 5. Nie wiem co będzie dalej - ale się staram ;)

Pozdrawiam serdecznie
Lucyna
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:D Bardzo okazałe masz te swoje cuda. Okazy wystawowe :D
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
ewciaks
---
Od: 14 lip 2007, o 09:12

Post »

Śliczności!!! :D ...a begonia cudowna!!
Regulamin zabrania linków bez zgody
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jej, jaka intensywność zieleni... To naprawdę pieknie wygląda, gdy roślinki są takie bardzo, bardzo gęste - w kwiaciarniach nie mają takich! Czapki z głów, Mirabilis - to się nazywa "dobra ręka do kwiatów". Gratuluję i... tak po cichutku... troszkę zazdroszczę :D
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepraszam za przerwę w odwiedzinach na forum, ale właśnie wczoraj wróciłam z wakacji.
Begonia już nie taka piękna - teściowa mi ją deczko przelała i odpadł 1 z trzech największych pędów, poza tym zgniło kilka liści. Jest teraz w trakcie intensywnej kuracji.
Strelicja ma lat... no właśnie. Sama nie pamiętam ile. Jakieś 6-7. Kupiłam je (są 2 w doniczce) gdy miały po dwa liście. Najwięcej urosły przez ostatni rok. Może dlatego, że ze względu na wielkość z półki wyemigrowały na podłogę pod oknem, a tam słońce już słabsze. Ogólnie nie ma jakiś specyficznych wymagań. Podlewana i nawożona razem z pozostałymi roślinami. Niestety jeszcze nie kwitła - i nie wiem kiedy można spodziewać się pierwszego kwiata.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Dzięki Mirabilis-śpiesze "schować" moja strelicję.
Jest w ogrodzie - to ok ale w bardzo nasłonecznionym miejscu a to jak dowiedziałam się od Ciebie przed chwilką już nie jest całkiem ok. :D :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KaRo pisze:Dzięki Mirabilis-śpiesze "schować" moja strelicję.
Jest w ogrodzie - to ok ale w bardzo nasłonecznionym miejscu a to jak dowiedziałam się od Ciebie przed chwilką już nie jest całkiem ok. :D :wink:
U mnie po prostu nie mieściłą się na półkę, a pod oknem było jedyne wolne miejsce. Wg książek lubi jasne miejsca, u mnie zaczęła się przechylać.
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

Piękna kwiatki.
Bardzo Ci zazdroszczę paprotek... u mnie wszystkie padają, rosną jakieś 2-3 miesiące i na tym kończy się ich żywot. A bardzo mi się podobają ale już nie zaryzykuje kupnem następnej paprotki, wolę skupić się na innych roślinkach co rosną u mnie lepiej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”