Bardzo dziękuję za zainteresowanie. Zdjęć mam ogromnie dużo i jeszcze trochę Wam pokażę. Będzie trochę ujęć ze stolicy wyspy, w tym bogata roślinność, a także ogrody.
Aga! Dlaczego się nie wybierzesz? Trzeba jechać przed lub po sezonie. Wtedy jest dużo taniej.
Będąc na Maderze nie można nie odwiedzić stolicy ? Funchal. Jest to duże, ruchliwe miasto pełne małych i dużych ogrodów, parków a także interesujących, choć zniszczonych budynków zbudowanych w stylu maderyjskim. Wszyscy turyści odwiedzają targ miejski -Mercado dos Lavradores, stare miasto ? Zona Velha a także pobliską miejscowość ? Monte ze słynnym, choć dla mnie kotrowersyjnym parkiem ? ogrodem.
Główna, reprezentacyjna ulica miasta jest obsadzona żakarandami, niestety dopiero zaczynały kwitnienie.
XV-wieczna katedra Sé
Obok niej stoi pomnik Jana Pawła II, który przebywał na maderze z pielgrzymką w 1991 roku
Pracująca młodzież maderyjska
Robotnicy
Mężczyźni
I trochę zabytków architektonicznych, spotkanych głównie w starej części miasta, nazywanej Zona Velha, niestety duża ich część jest mocno zniszczona. Janusz (alphax) nie wiem, czy o taka zabudowę w stylu maderyjskim Ci chodziło? Zerknij.
Obowiązkiem każdego turysty jest jak napisałam wizyta na targu rolników - Mercado dos Lavradores, Prawdę mówiąc jest to zjawisko o charakterze komercyjnym, miejsce zorganizowane przede wszystkim dla turystów i z normalnym targami, które są u nas w Polsce spotykane ma mało wspólnego. No, może oprócz hali rybnej, bo turyści zazwyczaj świeżych ryb nie kupują.

Targ mieści się w budynku ? hali z lat 3-tych XX wieku. I jest tam bardzo kolorowo.
Kwiaty i zioła
Owoce i warzywa
Osobne pomieszczenie hali jest przeznaczone do sprzedaży ryb. Szczególne miejsce zajmuję espady (pałasz, miecznik) ? ciemne ryby o wyłupiastych oczach i zębach jak u wilka. Odławiane są tylko w dwóch miejscach na świecie ? u wybrzeży Japonii i właśnie koło Madery. Żyją na głębokości około 1000m. Mięso tej ryby jest wyśmienite. Delikatne w smaku i bez ości. Zwykle podawane ze smażonymi bananami. Polecam
cdn