Wiejski ogród początki , radości i problemy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anias1
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski ogród początki , radości i problemy

Post »

Witam Jonatanko :wit i ja jestem tego zdania co moje poprzedniczki,że najpierw warto radykalnie przyciąć ten żywopłot,on się wtedy ładnie rozkrzewi.Jak ci się nie będzie podobał to zawsze można go wyrwać na to zawsze jest czas.A zwierzaczki słodkie.Będę do ciebie zaglądała podglądać jak powstaje kolejny piękny ogród.

Pozdrawiam Ania :D
Zapraszam
Mój ogród - moja pasja
Pozdrawiam Ania :)
Awatar użytkownika
agatka1409
200p
200p
Od: 6 mar 2012, o 14:00

Post »

Witaj kochana :wit Widze że duzo pracy przed Tobą ale nawet się nie obejrzysz jak stworzysz tu swoją bajkę ,a jaka radość i duma żę zrobiłaś to sama, nie do opisania :D
Pozdrawiam Agatka
Mój mały raj na ziemi.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jonatanko witaj,rzeczywiście dużo pracy przed tobą ale z taką pomocą jaką jest forum dasz radę.Jeżeli chodzi o mnie to ja wyrzuciłabym ten łysy żywopłot (oczywiście decyzja należy do ciebie,bo to przede wszystkim tobie ma się podobać) Na jego miejscu zrobić można wąski pasek między przejściem a przejazdem i obsadzić go iglakami w formie kolumnowej (one nie pchają się w poprzek tylko są wąskie i smukłe)np.Jałowiec "Skyrocket" co 2m,a między nimi byliny lub róże lub jedne i drugie.W okresie zimy królować będą iglaki.Jeżeli nie same formy kolumnowe to można posadzić iglaki o różnych formach ale trzeba pamiętać że muszą to być odmiany wolno rosnące i nie rosnące bardzo w szerokość bo utrudnią za chwilę przejście i przejazd.A tak na początek to dostaniesz ode mnie parę bylin,tylko musisz mi przesłać adres ;:100
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Jonatanko, przyszłam z rewizytą. Masa roboty przed tobą, ale na pewno będzie powoli zmieniać się i pięknieć ;:333
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

survivor26 pisze:Z żywopłotem to ja bym też poczekała, bo to jednak całkiem sporo dorodnych krzewów...nie udało Ci się dowiedzieć, jaki to gatunek? Ja bym chyba radykalnie przycięła tak na pół metra i poczekała, może jeszcze odbije? Na róże masz tak czy inaczej sporo miejsca...róże lubią glinę, możesz kiedyś w przyszłości zaorać ten łan trawy na drugiej działce i tam zrobić wypasioną różankę :wink:
Niestety nie mam pojęcia co to za gatunek mój M mi podpowiada że jest Liguster a właściwie mieszka z czymś innym.
Na drugiej części działki nic nie zrobię, tam jest sporo drzew owocowych i M chce zrobić wjazd do garażu.Musiałam pójść z nim na ugodę ponieważ dostałam pod rabatki całą resztę działeczki :tan
Leszczynko zaczynamy i to bardzo ostro trzeba brać się do pracy.Będę Ciebie dopingować i wspierać a na ile wiedza mi pozwoli służyć radą. ;:108
Maska i tak zrobię jak podpowiedziałaś .Na drugiej części działki przy ogrodzeniu wsadzę patyczki i zobaczymy Na jaką odległość od siebie posadzić?
Iwonko ja obawiam sie tez czy on wytrzyma bo będziemy robić podcinkę domu co się z tym wiąże trzeba zerwać polbruk a przy tym chyba żywopłot .Dlatego zaplanowałam sobie (skoro jest już łysy) wywalić go pop prostu.Ale zaczęłam się zastanawiać czy tak zrobić...Jesteście bardzo przekonujące. ;:14
deszczowymaj Witaj. Dziękuje za wizytę i zapraszam.Ja już nie mogę się doczekać babrania w ziemi oby tylko czas na to pozwolił jak najdłużej.
anabuko1 Zapraszam bardzo serdecznie.Dziękuję za odwiedziny.
mewaWitaj,Czyli chyba pozostaje mi się cieszyć że to glinka. ;:218 Jak radzisz sobie z uprawami?
anias1I jak Was nie słuchać .Dobrze żywopłot zostanie pod warunkiem że prace budowlane przy podcince go nie
naruszą ;:215
agatka1409 Taką mam nadzieję że, uda mi się coś tutaj stworzyć z czego będę dumna bo przecież my zielono zakręceni cieszymy się z każdej małej roślinki.Dzięki waszej pomocy bedzie łatwiej.
koziorozec Witam w moich skromnych progach.Dziękuję za roślinki adres prześlę na priv.Twój pomysł bardzo i to bardzo mi się podoba.W tym tygodniu będę wiedziała co dalej z żywopłotem.Wykonawca podcinki ma dać wytyczne co będziemy musieli przygotować.Jeżeli żywopłot będzie nie naruszony to przytnę go i poczekam rok a jeżeli wyciąć to
będą iglaczki.Czy Jałowiec jest trudny w utrzymaniu?
Jode22Dziękuję za wizytę . ;:138
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jałowiec jest bardzo wytrzymały i praktycznie bezproblemowy spokojnie możesz go sadzić. ;:333
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ja patyczki ścinam i wsadzam do wilgotnego piasku i tak trzymam do kwietnia, a potem robię rozsadnik i tak wsadzam patyki a jak się ukorzenią to w jesieni przesadzam na miejsce stałe, jeżeli to jest liguster to można patyki wsadzić na miejsce. Wybacz nie wiem co ile wsadzać, bo ja raczej walczę z ligustrem po poprzednich, który wrósł w siatkę w sąsiada i strasznie szalał. Możesz z wykopaniem żywopłotu poczekać do wiosny i wtedy okaże się czy to liguster czy co innego :lol:
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Jonatanko mam też taki orzech do zgryzienia nie jesteś sama będziemy się wspierać. ;:138 ;:196
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Jonatanko witaj na forum zobaczysz że Twój ogród z czasem też będzie piękny :wit
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie wieczorową porą
ewa_rozalka czy jest jakiś gatunek Jałowca który jest wart polecenia?Jakie róże będą dobrze się czuły w obecności Jałowca?
Maska pisze:Ja patyczki ścinam i wsadzam do wilgotnego piasku i tak trzymam do kwietnia, a potem robię rozsadnik i tak wsadzam patyki a jak się ukorzenią to w jesieni przesadzam na miejsce stałe, jeżeli to jest liguster to można patyki wsadzić na miejsce. Wybacz nie wiem co ile wsadzać, bo ja raczej walczę z ligustrem po poprzednich, który wrósł w siatkę w sąsiada i strasznie szalał. Możesz z wykopaniem żywopłotu poczekać do wiosny i wtedy okaże się czy to liguster czy co innego :lol:
Marysiu wybrała najzdrowsze patyczki są już w piasku i będą czekać. W sobotę zrobię lepszej jakości zdjęcia żywopłotu będzie można go lepiej ocenić.
lojka 63 roza333 witajcie.dziękuję za odwiedziny.

W sobotę miałam zaplanowane prace w ogrodzie ale pogoda ulega pogorszeniu i chyba pozostaną mi zakupy nasionek i sadzonek gdyż w tygodniu brak czasu. ;:63 ;
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p

Post »

Jonatanko napisz jakie jałowce masz na myśli ,kolumnowe czy roztrzepańce ,bo ich trochę jest na rynku .
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewa_rozalka pisze:Jonatanko napisz jakie jałowce masz na myśli ,kolumnowe czy roztrzepańce ,bo ich trochę jest na rynku .
kolumnowe
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

:wit Witaj, no pracy czeka się sporo . Ale masz takich pięknych i słodkich pupilów że w ich towarzystwie na pewno uda Ci się wszystko zrealizować :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiatka i życzeń nie złożył a do poczęstunku pierwszy :D
Obrazek

Jak minął Dzień Kobiet?
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p

Post »

Jonatanko wybrałam Ci dwa jałowce ładne i wytrzymałe .Którego byś nie wybrała ,będzie dobry .Jałowiec chiński SPARTAN ,jalowiec pospolity MEYER .Obydwa szybko rosną osiągając po 10 latach 3 metry .Będzie Pani zadowolona. :wit :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”